РИОСВ: Сечта в къмпинг "Градина" е незаконна


Глоба от 1000 до 20 хил.лева ще бъде наложена за незаконната сеч на дървета в района на къмпинг „Градина“. От Регионалната екоинспекция в Бургас са установили, че изсечените и повалени дървета са в частен имот и попадат в две защитени зони по „Натура 2000“. 

Дружеството собственик на имота на к-г „Градина“ е поискало извършването на сеч още преди една година, но от РИОСВ са прекратили процедурата поради недопустимост с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие. В края на миналата седмица в социалните мрежи се появиха снимки на изсечените дървета в имота, които са от вида Черен бор. Изсичането е незаконно, а извършителят ще бъде санкциониран, каза директорът на екоинспекцията Детелина Иванова:

"Не винаги собственикът е и извършител, следователно трябва да сме сигурни кой е извършил тази сеч. Ако бъде потвърдено с доказателства, ще наложим и санкцията" 

Окръжната прокуратура в Бургас се самосезира и започна проверка по случая, която трябва да приключи в тридневен срок.

В социалните мрежи сигнализира в неделя  Мария Вълева, като публикува видео и снимков материал. На незаконната сеч се натъква в края на януари: "Направо покъртителна гледка. Сигнализирах и в други медии. Тежка техника на мястото нямаше, но следи от такава имаше. Ясно си личи, че дърветата са унищожени не от природно бедствие, а от човешка дейност. "

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев коментира за БНР Бургас случилото се така: "Мен ме сезираха медии. Пратих екип на място, кметът на Черноморец също беше на проверката. Това, което ми казаха е, че дърветата са изкоренени, става дума за 5-6 дървета, те са нарязани. Имотът е частен, но всичко това трябва да става рекламентирано. ", каза Янакиев. 

В нарушение на Закона за биологичното разнообразие е извършената сеч на територията на къмпинг „Градина“, общ. Созопол. Това показва проверка на РИОСВ - Бургас. От там уточняват, че дърветата са в терен,  частна собственост на юридическо лице. Те не попадат в границите на защитена територия, но са в две защитени зони от мрежата НАТУРА 2000 – защитена зона „Бакърлъка“ за опазване на дивите птици и „Плаж Градина – Златна рибка“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

 

Точно преди година, дружеството е заявило намерението си за извършване на сеч, като е внесъл горско-стопанска програма. Тази процедура обаче е била отменена поради недопустимост с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие. Решението не е обжалвано, влязло е в сила и става задължително за спазване от собственика и всички контролни органи.

За извършената сеч на извършителя ще бъде наложена административно-наказателна мярка. От РИОСВ Бургас уточняват, че към момента е известен собственика на имотите, но не е известен извършителя на нарушението. Затова и ще се обърнат за съдействие към полицията и Изпълнителната агенция по горите. На собственика на имотите ще бъде дадено предписание за преустановяване на дейността.

За отсичане на дървета без редовен документ, виновникът се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от хиляда до двадесет хиляди лева.

Припомняме, че Мария Вълева от Плевен разпространи в социалните мрежи видео и снимки как се осъществява сеч  на територията на къмпинг „Градина“.

 

Мъж вилня с бухалка в магазин във Велико Търново

Предишна новина

Доживотна присъда за бащата, убил 5-годишния си син в Габрово

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.