Решават за затягането на мерките в четвъртък

Решават за затягането на мерките в четвъртък

Този четвъртък ще се реши дали мерките срещу COVID-19 у нас ще бъдат затегнати и предстои ли нов локдаун, а решението ще бъде съобщено на редовния брифинг на здравните власти. Това стана ясно от гостуването на проф. Тодор Кантарджиев  - директор на НЦЗПБ и член на Националния оперативен щаб и Богдан Кирилов - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарства в ефира на Нова телевизия.

„Сега е време за успокояване, да се слушат фактите и да се взимат решения. По места директорите на РЗИ, съгласувайки се с Щабовете, дават мерките за всяка област, защото в различните области имаме различен брой болни. Излизат много хора, които не знаят как се взимат решенията”, обясни проф. Кантарджиев. 

Относно случая с жената в Пловдив, починала след ваксинация, проф. Кантарджиев заяви, че според него и неговите колеги – смъртта и ваксинацията нямат общо.

„Патоанатомът, направи аутопсията, сподели, че са взели материали за изследване, за да видят изкарала ли е коронавирус. Жената няма тела за COVID-19. Направен е и PCR тест, изключен е коронавирус. Това е жена със съдова болест – запушване на кръвоносните съдове, основно на сърцето. При някои то е на 100%, което е смущаващо. Има данни за прекаран преди години инфаркт. Става дума за един годишен ход на запушване, можеше да се случи и без ваксинацията”, каза още той.

За случилото се е уведомен и директорът на Европейската агенция. Очаква се писменото становище на европейския регулатор. Няколко държави извършват изследвания и анализ, освен България.

„Важно е да излязат резултатите, за да може по категоричен начин да представим доказателство, че няма връзка и хората да са спокойни”, добави изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов.

Възможно ли е да се получи АД ефект, който да предизвика сериозни последици, след поставянето на ваксината?

„Нещата се преекспонират. Винаги сме казвали, че човек, прекарал заболяването, трябва да изчака три месеца, за да се възстанови имунната му система. Аз лично смятам, че прекарването на заболяването е създаването на най-трайния и всеобхватен имунитет. Досега няма описани случаи на този ефект, но теоритично е възможно да се получи свръхреакция. Но това е много рядко и не е фатално”, обясни проф. Кантарджиев.

Има ли проблем в броя ваксини, които получаваме, заради взетите здравни решения?

"Европейската комисия сключи договор със седем фирми. Не сме отказали договор с Pfizer и Moderna. Ако беше така, сега нямаше да ваксинираме с тях", добави Кирилов.

Още по темата

Разбиха най-голямата банда за трафик на кокаин в Мадрид

Предишна новина

Правната комисия на ВСС е готова с правила за избор на разследващ главния прокурор

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Warrezz | нерегистриран
    2
    0

    Майка ви деба боклучарска, много ясно че ще затворят нали идат избори.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.