Прокурорската колегия сезира всички европейски институции и се опълчи на закриването на специализираното правосъдие

Прокурорската колегия сезира всички европейски институции и се опълчи на закриването на специализираното правосъдие
снимка:БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие декларация, с която се противопостави на приетите в сряда от Правната комисия на НС промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се цели закриването на специализираното правосъдие.

„Благодаря ви, че бяхме заедно и че подкрепихме желанието на колегите ни да изразят своя протест срещу опитите за погазване на върховенството на закона и независимостта им. На тъмно се приема едно вероятно, може би лобистко законодателство единствено в интерес на обвиняеми и подсъдими лица с огромни финансови средства, а вероятно може би и в услуга на чужди интереси. Вероятно това е целта. Дано не я постигнат“, заяви в началото на извънредното заседание на Колегията, свикано специално за приемането на декларацията, главния прокурор Иван Гешев.

„ПК на ВСС остро се противопоставя на приетите от Правната комисия на НС на 28 април промени в НПК и ЗСВ. Считаме, че с така приетите промени се нарушава принципът за законност, независимост и разделение на властите“, декларираха кадровиците.

Те посочват още, че приемането на подобни промени дерогират принципа на разделение на властите, както и че ще се стигне до възпрепятстване на поредица дела, както и наказване на виновни лица. „Съществува прекратяване на вече започнали производства и съответно избягване от наказателна отговорност на виновните“, посочва се в декларацията на Прокурорската колегия и се изразява и опасение, че подобни промениха биха обслужили интереса единствено на обвиняемите и подсъдимите и биха довели до безнаказаност на организираната престъпност.

Кадровиците заявяват още, че в съответствие с Конституцията и ЗСВ ще продължават да отстояват независимостта на прокуратурата и съдебната власт. Накрая Прокурорската колегия предлага и професионална дискусия с участието и на Съдийската колегия по въпроса, за да се защити името, честта и независимостта на държавното обвинение и съда.

Декларацията ще бъде изпратена до посланиците от страните членки на ЕС, до Европейския парламент, до Европейската комисия, до комисията GRECO, както и до Венецианската комисия.

Ето и текста на декларацията на Прокурорската колегия:

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет остро се противопоставя на приетите от Комисията по правни въпроси на Народното събрание на Република България на 28.04.2021 г. промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Считаме, че с така предлаганите и приети от Комисията промени се нарушава принципа за законност, разделение на властите и независимост на съдебната власт, основополагащи при нейната организация и функциониране. Същите са проява на политическа намеса в работата на съдебната система и опит за нейното дестабилизиране.

Приетите, в нарушение на чл. 18а от Закона за нормативните актове, законови промени в структурата на съдебната власт, чрез заличаване на специализираните структури - съд, прокуратура, в това число и следствени органи, пряко накърнява независимостта на всеки магистрат и на съдебната система, като дерогира принципа за разделение на властите.

Премахването на специализираните прокуратура и съд ще доведе до отстъпление в борбата с организираната престъпност и противодействието на деяния с изключително висока степен на обществена опасност, от компетентността на тези органи.

Предвидените изменения ще възпрепятстват приключването на висящи наказателни производства в разумни срокове, както и налагането на справедливи и законосъобразни наказания на виновните лица. Съществува реален риск от прекратяване на вече започнали производства и целенасочено избягване реализирането на наказателна отговорност, въпреки съществуващите към момента предпоставки за това.

Считаме, че налаганите мотиви за радикални промени в съдебната система на Република България, свързани с неефективност на тези структури, са необективни и по същество биха могли да бъдат определени като целенасочени опити за дискредитиране на българските магистрати. Те игнорират тяхната професионална специализация и натрупан професионален опит.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, за пореден път категорично заявява, че в съответствие с Конституцията на Република

България и Закона за съдебната власт, ще продължава да отстоява независимостта на Прокуратурата и на съдебната власт. Във връзка с приетите промени от Комисията по правни въпроси на Народното събрание на Република България на 28.04.2021 г. в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, предлагаме провеждане на професионален дебат с участието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, с цел предотвратяване на всяко посегателство срещу върховенството на закона, правовия ред и доброто име на българските магистрати.

Още по темата

Съдиите от СНС и АСНС сезират ЕК за накърняване правата им заради опитите да ги унищожат

Предишна новина

КС прие за недопустими два от въпросите на ВКС относно пола

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  5
  -3

  Гешев е редно да се намеси и то не с декларации само, а по силата на НПК, защото и депутати могат да са обвиняеми, стига да ги хванеш на местопрестъплението, както е в случая с Хаджигенов и Христо Иванов- всички знаем кои обвиняеми олигарси им платиха, а ако сега не реши, то до месец същите няма да са депутати и е редно да са в ареста.

 2. 1
  | нерегистриран
  8
  -7

  т.е гешев се меси пряко в законодателната дейност на народното събрание.
  това е преврат. оставка.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.