Прокурорската колегия на прага на избора на претенденти за европейски делегирани прокурори

Прокурорската колегия на прага на избора на претенденти за европейски делегирани прокурори
снимка:БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изслуша всички 31 кандидати в процедурата за подбор на европейски делегирани прокурори от България. Свободните места в новосъздаващата се Европейска прокуратура за магистрати от нашата страна са общо 10. В съботния ден, пред кадровиците мотивите и кандидатурите си представиха последните петима претенденти. След кратка почивка Колегията ще се събере отново, за да обсъди представянето на всички явили се и ще гласува кои от тях да предложи на Колегията на европейските прокурори, която последна ще одобрява кандидатите. Всеки член на ВСС може да гласува за максимум 10 кандидати, като в късния следобед имената на избраните вече ще са ясни. След това Прокурорската колегия ще трябва да уведоми европейския главен прокурор чрез Министъра на правосъдието, за излъчените претенденти.

Станелия Караджова - следовател в Следствения отдел в Специализираната прокуратура се яви първа пред Прокурорската колегия в последния ден от изслушванията. Тя посочи, че опитът й в съдебната система започва още през 1993 година. Работила е единствено като следовател. От три години е и в икономическия сектор. „За мен е чест и огромна отговорност да бъда следовател. Владея перфектно английски език, руски, както и френски. Приоритетно в момента работя с разследването на икономически престъпления, корупционни престъпления, пране на пари, престъпления срещу данъчната и финансовата система. Работя и по разследвания, възложени по европейски заповеди за разследвания. Член съм и на Камарата на следователите в България, където съм участвала в поредица обучения, в това число и като лектор“, представи се кандидатът.

Вторият кандидат за съботния ден бе Станислав Стойков - прокурор в СГП. Не смятам, че има прокурор на окръжно ниво, който да не е разследвал престъпления от типа, който се визира в Директивата, както и да не се е занимавал с международно правно сътрудничество. Интересът ми към тази материя е от години, той се роди по време на едно обучение отпреди известно време. Не знам с какво тази тема ме привлече, но реших, че трябва да допринеса към нея. Имам няколко публикации, като подготвях и дисертация в областта. Преминал съм и 4-месечен стаж в Евроджъст, където смятам, че придобих много голям опит и умения. През последната 1 година работя и в екип от колеги към ЕК, които на практика изготвят цялата правна рамка относно финансовите и икономически престъпления в Съюза. Именно благодарение на тази дейност успях да видя какви са мащабите и очакванията за Европейската прокуратура. А те са големи. За мен работата там би била не само предизвикателство, но и естествено продължение на цялата ми работа в последните 16 години“, каза от своя страна прокурор Стойков.

Пред Колегията се яви и Стоян Лазаров - заместник на административния ръководител на Военно-окръжна прокуратура – София. Той започва кариерата си през 2005 г. като военен следовател. Година по-късно е назначен като военен прокурор. Работил е по дела за длъжностни присвоявания и организирани престъпни групи с цел въоръжени грабежи и престъпления срещу финансовата система, както и корупционни престъпления. Като следовател е работил и по известното дело „Червей“. Командирован е бил и в СГП, където е гледал дела за умишлена безстопанственост и дела за злоупотреба със средства на ЕС. „Явявал съм се и продължавам да се явявам в зала, за да защитавам внесените от мен обвинителни актове. При работата ми и като военен прокурор, и като командирован в СГП, съм извършвал множество следствени действия, а по някои от тях дори сам съм разследвал. Участвал съм в обмен с колеги в Букурещ и Берлин и съм бил домакин на такъв обмен. Присъединяването ми към Европейската прокуратура би било естествено продължение на кариерата ми. За мен това било гордост и удоволствие“, посочи кандидатът.

Тодор Куюмджиев - прокурор в СРП беше следващият представил се в последния ден от изслушванията. Целият му професионален път е свързан с прокуратурата, като от 2015 година е командирован в икономическия отдел на СРП. След това става прокурор в РП-Елхово, като понастоящем отново правоприлага в СРП. Там, заедно с други колеги обвинители, е бил включен в екип за разследване на нарушенията на спазването на противоепидемичните мерки и за изготвяне на пътна карта за работа по този тип правонарушения. „Всичко изложено дотук идва да покаже, че се справям добре в извънредни ситуации. Отличното владеене на английски език ще ми осигури добра комуникация с всички ангажирани с разследванията на Европейската прокуратура страни. Работя добре и с инструментите на международното право. Възможността да защитавам както европейски, така и национални ценности е сред основните ми мотиви да участвам в тази процедура. Определям се като дисциплиниран и отговорен, като съм свикнал да работя под напрежение и при голямо натоварване“, заяви прокурор Куюмджиев.

В процедурата за излъчването на европейски делегирани прокурори от България участва и един съдия. Това е Христо Крачунов от СРС, който се яви последен пред кадровиците. „Искам да подчертая нуждата от създаване на Европейската прокуратура, тъй като има немалко случаи на злоупотреби и нецелево разходване на европейските фондове, които не могат да бъдат обхванати от националните органи. В началото на кариерата си съм работил в Държавната финансова инспекция към МФ и в целия си професионален път съм се занимавал с финансови злоупотреби и нарушения. Работил съм и в Държавен фонд земеделие, което ми даде възможност да се запозная в детайли с правилата и процедурите за отпускане на европейско финансиране. Образувал съм и съм водил дела за нерегламентирано получаване на европейски средства. Реализирал съм връзка и с ОЛАФ във връзка с нередности относно отпускането и разходването на европейско финансиране“, каза съдията и подчерта, че е бил и част от екипа, работил по делото „САПАРД“. Той посочи, че макар че не е бил прокурор, смята, че има достатъчно познания и опит в сферата, за да е уверен, че би се справил с отговорността на поста. „Смятам, че с опита ми като наказателен и граждански съдия, както и с познанията ми в сферата мога да допринеса за работата на екипа на Европейската прокуратура“, мотивира се още съдията.

Прокурорската колегия ще продължи заседанието си с обсъждане на кандидатурите по същество и излъчването на десетте претенденти.

Още по темата

Мъж ще лежи в затвора за 9 г. заради отвличане на млада жена

Предишна новина

Излъчиха десет претенденти за европейски делегирани прокурори

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  RRR | нерегистриран
  0
  0

  Чудя се, коого изобщо го интересува подобна синекурна службица, освен желаещите стръмно изкачване по стълбицата.

 2. 4
  | нерегистриран
  1
  -5

  Ей колко злоба. Вие сигурно не сте юристи или сте такива само с дипломи от ЮЗУ , неграмотни и незнаещи основни принципи. Хаджийки е страхотен професионалист избраните са следователи и съдия по гражданско право. .Защо не пишете за избраните с два дни стаж или ви е страх .

 3. 3
  1 | нерегистриран
  7
  -2

  Редактирам се - почнаха да излъчват с половин час закъснение. Явно, обядът по предварително обсъждане е продължил по-дълго 😁

 4. 2
  Ха ха | нерегистриран
  7
  -2

  За да могат на спокойствие да "обсъдят" списъка изпратен им от х-л "Берлин"!

 5. 1
  Въпрос | нерегистриран
  6
  -2

  Хубаво-кандидатите слушахме публично, а обсъждането им защо е в закрито заседание?
  🙄

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.