Проф. Пламен Киров: В България няма ясна дефиниция на понятието "свързани лица"

Проф. Пламен Киров: В България няма ясна дефиниция на понятието "свързани лица"
Проф. Пламен Киров, снимка: БГНЕС

Допълването на „черния списък“ след санкциите на САЩ е легитимна цел на служебното правителство, но от правна гледна точка има много въпросителни. Това заяви в ефира на bTV бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров. Първото противоречие според него е добавянето на всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани и управлявани от хората, санкционирани по закона „Магнитски“.

"Робството е отменено още през 1879 г. в Търновската конституция", отбеляза проф. Киров, следователно едно физическо лице нямам как да бъде притежавано от друго юридическо лице. Противоречията продължават и по-нататък – оказва се, че понятието „свързани лица“ има различно тълкование в няколко различни български закона и не е ясно точно по кой закон се определят тези свързани с корупционните фактори лица.

„Освен това има степени на свързване, но кой ще се наеме да каже каква е тази степен. Боравим с понятия, които са въведени в американското законодателство, обаче там те имат друго съдържание“, посочи проф. Киров. Той подчерта, че след вота на 11 юли в НС трябва да бъде внесен законопроект, който предоставя нужната рамка за справяне с последиците след санкциите от САЩ.

Професорът предупреди също така, че санкциите ще има последиците на ядрен взрив – не само политически, но и икономически.

Още по темата

17 г. затвор за трафик на хероин

Предишна новина

Във ВКС бе образувано тълкувателно дело по въпроси, свързани с изпълнителното производство

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Архивите са живи! | нерегистриран
  2
  -1

  Черно на бяло
  БКП и ДС заедно със Запада срещу тероризма
  четвъртък, 10 Юни 2021
  автор:Христо Георгиев  Звучи невероятно, но така оплюваните днес БКП и ДС са сътрудничили на спецслужбите на ФРГ в борбата им с тероризма. И то срещу ултралеви - троцкисти, маоисти, анархисти и какви ли още не, които извършват атентати, убийства, отвличания, насочени срещу "господството на капитала", против САЩ, против НАТО...
  Получава се информация, че неуловима терористична група провежда съвещание край нашето море. Трудно решение е взело партийното и държавно ръководство. Най-безболезнено е било да предупредят терористите, че са разкрити, и те на мига да изчезнат от страната ни. Но решението е друго - информират германското правителство и неговите спецслужби и канят командосите им да си ги приберат. Нещо повече, със своя професионализъм, който днес толкова се отрича и хули, специалните поделения на МВР спечелват възхищението на германските си колеги. Да измъкнеш оръжието на бойците от прочутата по цял свят "Фракция Червена армия" малко преди атаката, без те дори да се усетят, е наистина висш пилотаж.
  България се сдобива с така необходимото й приятелство и покровителство на Германия. Но и с омразата и презрението на крайнолевите революционери по света. Отмъщението за "вероломството" не закъснява - български офиси в чужбина са взривени.
  Полуграмотни кандидати за ясла и журналистическа слава тръбят, че социалистическа България била в пълна изолация, и плюят от сутрин до вечер по тогавашните ни органи за сигурност. А и техните западногермански партньори, които са им били толкова благодарни тогава, днес са потънали в най-дълбокото на мълчанието.
  Няколко са случаите на пребиваване на терористи в България. И може би затова в спомени на някои участници в събитията, и в журналистически публикации най-вече, се бърка най-известният случай в Слънчев бряг с този (тези) в Златни пясъци.
  "Животът плюсове и минуси", Петър Младенов, ИК "Петекс", 1992 г.
  Из "Ханс-Дитрих Геншер"
  ... От няколко години ФРГ беше станала обект на силна терористична дейност - на територията на страната организирано действаха цели банди. Техните акции, най-често свързани със смъртта на невинни хора, дестабилизираха обстановката в страната, водеха до страх и свръхнапрежение сред населението. Правителството правеше декларации, че ще се разправи най-сурово с бандитите, от време на време залавяше по някого, но другите продължаваха да действат и вълната от насилие беше заляла почти цяла Западна Германия, а и Западна Европа. Очевидно беше, че борбата против това зло е дълг на всички.
  През последното лято органите на българското контраразузнаване донесоха, че в една вила недалеч от Варна е отседнала група западногермански терористи. По това време в България чужденците бяха стотици хиляди, страната ни беше обявила безвизов режим за желаещите да я посетят и да прекарат ваканцията си в нашите курортиЕ Освен това през последните години нашето черноморско крайбрежие се беше превърнало в място, където си устройваха срещи роднини, близки, приятели и познати от ГДР и ФРГ, тъй като режимът на пътувания между тях беше сложен.
  Възползвайки се от тези благоприятни обстоятелства, западногерманските терористи, намиращи се по това време в различни страни, решили да проведат среща край Варна, за да съгласуват бъдещите си действия. За целта те наели една частна вила, намираща се настрана от шумните туристически комплекси, и пристъпили към работа.
  Новината ни завари неподготвени. Решението, което трябваше да вземем, не беше от лесните. Ясно беше, че в наш интерес е да противодействаме на тероризма, но в същото време не можеше да не се мисли и за ответния удар на отмъщение, от който щяха да бъдат заплашени представителите на България особено в чужбина, където нашите официални представителства поради липса на средства бяха почти беззащитни. Освен това, трябваше да се реши какъв вариант на действие да се избере. Като възможни се обсъждаха три: терористите да бъдат предупредени, че са разкрити, и да им се предложи незабавно да напуснат страната; да бъдат обезвредени и задържани от нашите сили за сигурност (разполагахме с информация, че са въоръжени), като се влезе незабавно във връзка с официалните западногермански служби и се предложи техни представители да пристигат в България, за да извършат ареста и вземат мерки за прехвърлянето им във ФРГ.
  От гледна точка на собствените ни интереси първият вариант беше за предпочитане, но от морална гледна точка той беше трудно защитим. Утвърди се третият вариант и започнаха незабавни действия за неговата реализация. От тук нататък българските и западногерманските органи за сигурност работеха заедно и по общ план. На другия ден със самолет на летище Варна от Бон пристигна оперативна група от немски командоси, специално подготвени за борба с терористи, които щяха да извършат ареста. В последния момент, преди началото на акцията техните български колеги успяха да приберат оръжието на терористите, без последните да забележат това, и направиха плътно заграждение, като втори кордон около вилата - ако някой от терористите успееше да се измъкне от обръча на немските командоси, щеше да попадне в ръцете на българските им колеги. Операцията мина успешно и още същия ден специалният западногермански самолет с терористите на борда излетя обратно за Бон...
  Мисля, че варненският случай беше първият на съвместни действия между социалистическа и западна държава в борбата с международния тероризъм...
  "Международният тероризъм в досиетата на ДС", електронен документален сборник, съст. Татяна Кирякова, проф. Йордан Баев, проф. Костадин Грозев, изд. КРДОПБГДСРСБНА, 2010 г.
  Из предговора на съставителите:
  ... В аналитичните материали на Държавна сигурност се посочват западни данни за динамиката на терористичните действия през разглежданите две десетилетия. Според тях, в периода 1970-1980 г. са констатирани 10 748 случая на терористични инциденти с общо 9718 жертви. През следващите четири години (1981-1984) броят на жертвите надхвърля 1500 души. Ако през периода 1958-1967 г. е имало 31 отвличания на самолети, само през 1968 г. техният брой е бил 33, а през следващата 1969 г. е нараснал на 70 случая. За периода 1968-1985 г. извън територията на САЩ са извършени 1257 терористични актове срещу американски обекти, 293 срещу израелски обекти в чужбина, 278 - срещу френски, 203 срещу британски, 117 срещу турски...
  През лятото на 1978 г. световните медии съобщават сензационната новина за съвместна операция на западногерманските и българските органи за сигурност по задържане и екстрадиране във ФРГ на четирима членове на терористичната организация "Баадер - Майнхов". Всъщност става въпрос за ръководни функционери на анархисткото движение "Втори юни", което в средата на 70-те години се провъзгласява за "второ поколение" на ляворадикалната терористична групировка "Фракция на Червената армия". Задържаните на 21 юни 1978 г. в българския черноморски курорт "Слънчев бряг" Тил Майер, Габриеле Ролник, Гудрун Стамер и Ангелика Гьодер са заподозрени за участие в отвличането и убийството на председателя на германската асоциация на предприемачите Ханс Мартин Шлайхер предходната година. Като възмездие за "вероломния акт" на българските власти на 15 юли 1978 г. са взривени два офиса на българската търговска фирма (Balkan Trading) в Западна Европа... Негласното сътрудничество между българските и западногерманските служби за сигурност продължава с официално посещение на делегация на ВГУ - ДС (Второ главно управление - Държавна сигурност - Хр. Г.), ръководена от полк. Димитър Йотов, в централата на Федералната криминална служба (ВКА) във Висбаден през февруари 1979 г. Установените професионални контакти обясняват и бързата реакция на ВГУ - ДС при ново искане за издирване на западногермански терористи на българска територия през декември 1985 г...
  Строго секретно!
  Аналитична справка
  Относно: западногерманските лявоекстремистки организации РАФ и "2 юни"
  1. Произход, характер и политическа платформа на терористичните организации РАФ и "2 юни"
  Двете организации възникват от фракции на разпадналия се през 1968 г. ляворадикален студентски съюз (СДС) във ФРГ и Западен Берлин. Екстремистки настроени активисти на студентското движение, начело с Андреас Баадер и Улрике Майнхов, основаха "Фракция Червена армия" (според оригиналния език РАФ), с цел "взривяването отвътре" на буржоазната държава във ФРГ чрез тероризъм и подривна дейност срещу устоите на съществуващия във федералната република обществено-икономически стройЕ Първоначално РАФ се нарича "Група Баадер - Майнхов", а от 1970 г. носи сегашното си наименование...
  От друга страна, според постановките в ръководните документи на организацията и миналата й дейност, РАФ и "2 юни" могат да характеризирани като лявоекстремистка организация, целяща с терористични средства и психологическо насилие да създаде анархия и нестабилност във ФРГ и други западни страни като път за свалянето на господството на капитала. Политическата идеология на РАФ и "2 юни" същевременно отразява силната привързаност на ръководството им към редица постановки на маоизма - за трите свята, за перманентната революция, за партизанската война в големите градове на метрополиите и други. Същевременно се отричат всички постановки на ленинизма за класовата борба... Авантюризмът и левичарството на идеологията на идеологията на тези терористични организации най-добре се демонстрира от лозунга за борба, издигнат от У. Майнхов: "Унищожавайте това, което ви унищожава!"...
  8. Прояви на РАФ и "2 юни" на наша територия

  Терористки от групировката “Фракция на Червената армия”

  Опасността за сигурността на нашата страна от дейността на РАФ и "2 юни" произтича от факта, че територията на НРБ се използва за транзитно преминаване и почивка от терористите...
  През 1978 г. на наша територия с наше съдействие бяха задържани тогавашният ръководител на "2 юни" Тил Майер и придружаващите го терористки Габриеле Ролник, Гудрун Щюрмер и Ангелика Годер, а Инге Фийт, Ингрид Зийлман и Юлиане Пламбек бяха пропуснати да заминат за ЧССР. От терористите и от места, на които бяха открити, бяха иззети оръжие, боеприпаси, подправени откраднати документи, печати и материали за подправка на паспорти, и парични средства...
  През 1985 г. западногерманската полиция на два пъти отправя искане за издирване на Инге Фийт в нашата странаЕ През 1988 г. е регистрирано посещение на членката на ръководството на РАФ - Сабине - Елке Калсен в София, вероятно за среща с пребиваващия по същото време на наша територия ръководител на терористичната организация "Световна революция" Карлос...
  През същата година на Слънчев бряг почиват Йорк Шуберт, съратник на Руде Дучке и Юрген Рименшнайдер, които водят активна пропаганда на идеологията на терористичната дейност на РАФ и "2 юни", търсят съмишленици и помагачи на наша територия...
  Зам.-началник на ВГУ - ДС
  Ген.-майор Ив. Иванов
  Отп. в 3 екз.
  Строго секретно!
  До министъра на вътрешните работи
  Т У К
  Докладна записка
  ОТНОСНО: проведени срещи със служители на Федералната криминална служба (ФКС)
  Другарю министър,
  На 07.12.т.г. зам.-министъра на вътрешните работи на ФРГ Андреас Маер Ландрут по телефона помолил посолството на НРБ в Бон спешно да бъдат издадени входни визи на двама висши полицейски служители за разговори с представители на МВР на НРБ в София, като се аргументирали, че в момента в нашата страна се намират едни от най-опасните западногермански терористи...
  На 08.12.1985 г. със самолет на "Луфтханза" в 14.10 ч. пристигнаха полицейските служители:
  - Краус Херберт Бекер, началник отдел във Федералната криминална служба във Висбаден...
  - Крал Хайнц Рьод, комисар от ФКС във Висбаден...
  След запознаване и взаимно представяне помолих господин Бекер да изложи техните искания към нас. Той съобщи следното: По данни на техен достоверен източник от 28.11.1985 г. в страната ни е пребивавала терористична група на организацията "РАФ в състав от трима души: Инге Фийт, родена на 12.01. 1944 г., известна терористка, участвала в многобройни терористични акции. Тя е обявена от 12 години за издирване от "Интерпол" и има заповед от федералния съд на ФРГ за задържане. Придружавана е от две лица Едвин Баслан и Стефан Якомен, около 40 годишни... Мотивът за престоя им в нашата страна е бил за почивка...
  Господин Бекер накратко разказа, че през последните години "РАФ" активизира своята дейност и, ако преди са действали заедно с палестински групировки, то сега се забелязва голямо взаимодействие с терористичните групи "Аксион директ" (пряко действие) във Франция, "ККК" (бойни комунистическа ядра) в Белгия. Обекти за покушения са били военнослужещи на САЩ, базирани във ФРГ, военни обекти на НАТО, висши ръководители на ФРГ. Бяха дадени по техни данни описания и характерни белези на Инге Фийт. Бе ни казано, че тя е пребивавала и друг път в нашата страна...
  На 9, 10, 11 и 12.12. 1985 г. в апартамент 1717 на хотел "Витоша-ню-Отани"се провеждаха кратки работни срещи. Пред служителите на ФКС споделих, че ние извършваме проверки, които са улеснени от това че туристическият сезон е приключил. Във Варна и "Златни пясъци" работят само четири хотела. Казах им, че такива лица не са засечени, както по паспорти, така и по даденото физическо описание. По признаци им съобщих, че сме заделили три статистически карти на граждани на Тунис... излезли на 29.11.1985 г. през ГКПП "Свиленград". Обясних, че към тези лица сме се ориентирали като единствените влезли на 28. 11. от СФРЮ. Бекер и Рьот силно се впечатлиха и помолиха да им ги предадем, тъй като могат да работят по изземване на отпечатъци и извършат графологически анализ...
  Тактично им казахме, че не бихме желали турските полицейски служби да знаят подробности от водените между нас разговори. Подчертах, че нашите издирвателни мероприятия продължават...
  Господин Бекер няколкократно подчерта личното си удоволствие от проведените разговори с нас и изказа благодарности на техния президент на ФКС до нашето ръководство. Смята се, че тази среща слага началото на едно добро сътрудничество между двете служби. Когато са обсъждали тяхното пътуване до България, е имало скептични гласове и болшинството от техните ръководители не са очаквали, че МВР на НРБ така бързо и отзивчиво ще отговори на техните искания... Затова те са приятно изненадани от нашето поведение и от негово име и от името на президента обещаха при подходящ случай да се реваншират и да отговорят на някои наши въпроси или нужди...
  От името на ръководството на МВР изказах желание в удобно за немската страна време да приемат наш отговорен ръководител на МВР в ръководството на тяхното Министерство на вътрешните работи за обмяна на информация по въпроси, касаещи двете министерства. При възможност бихме желали да получим информация за организацията, структурата, тактиката и обектите за терор на действащите в момента екстремистки организации. В тази връзка подчертах, че на нашето внимание особено стоят турските организации, занимаващи с контрабанда на оръжие, наркотици, а също така българи невъзвращенци, живеещи и работещи на територията на ФРГ, занимаващи се криминално-престъпна дейност. Бихме желали да бъдем запознати с техните технически средства за откриване на взривни устройства и вещества, експлозиви и методология за откриване на пръстови отпечатъци...
  Господин Бекер си записа поставените въпроси и обеща в неговия доклад до ръководството да ги включи като втори раздел... като подчерта, че може да покани и делегация, на която освен информация, могат да се демонстрират действия на ФКС в борбата срещу тероризма, а също така и техническите средства, с които разполагат... Прояви интерес защо нашата страна не е член на Интерпол и същевременно предложи услугите си за приемането й...
  На двамата бе дадена вечеря, организирана разходка из София, по време на която сами са изявили желание да посетят мавзолея на Г. Димитров...
  За сведение и разпореждане.
  Зам.-началник на ВГУ-ДС
  Ген. майор (С. Джендов)
  Отп. в 4 екз.

 2. 2
  The Financial Times | нерегистриран
  1
  0

  Големият въпрос сега е кого са корумпирали в правителството на България. Това коментира Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, пред влиятелното издание The Financial Times. Тя беше потърсена за разговор по повод статия, посветена на ситуацията в страната след като бяха оповестени санкциите по закона „Магнитски“. Анализът е със заглавие „Хватката на силния човек в България отслабва, докато САЩ се борят с корупцията“ и беше публикуван днес.
  В него се казва, че Бойко Борисов се бори за политическото си оцеляване на предстоящите парламентарни избори на фона на общественото недоволство срещу корупцията в страната. Санкциите по закона „Магнитски“ са определени като най-обширните досега. Те засегнаха Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, както и над 60 компании, заради участието им в корупционни схеми, присвояване на държавни средства, изземване на частна собственост за лични цели, рекет и др.
  Статията твърди, че някои от анализаторите и представителите на опозицията приемат хода на САЩ и като упрек към ЕС заради бездействието му срещу корупцията в неговия „заден двор“. Подобен коментар присъстваше и в анализ на авторитетното брюкселско издание politico.eu. В него беше цитирана и Елена Йончева затова, че е необходимо да се стигне до хората, които са част от правителството на България и са били в корупционните схеми.
  The Financial Times припомня снимките от спалнята на Бойко Борисов, на които се вижда оръжие и банкноти от 500 евро. Критиците определят управлението на ГЕРБ като десетилетие на корупция, приятелски назначения и пропускане на възможностите за икономическо развитие, пише медията. Изданието казва, че общественото недоволство срещу корупцията, което се изля в петмесечни протести миналото лято, в крайна сметка доведе до спад в подкрепата за ГЕРБ. Въпреки че партията беше първа политическа сила на изборите на 4 април, тя не можа да сформира правителство. Журналистите разказват и за проверката, предприета от служебното правителство, заради информацията, че поне 32-ма представители на опозицията срещу Бойко Борисов, включително и настоящият премиер, са били подслушвани и по време на кампанията за парламентарния вот.

  За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 3. 1
  | нерегистриран
  0
  0

  Едно "взривче", като последица от Магнитски вече е налице, макар и публично да е друга причината. Павел Вълнев, благоделят от САЩ се оттегли от политиката, респ.партията на Цветанов, а само преди 2 месеца каза е е дарил 1 000 000 на партията и прокламираше колко сериозни намерения има да прави политика в страната, чрез Цветанов.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.