Проф. Георги Близнашки: Голямата изненада за управляващата върхушка е името на Васил Божков по „закона Магнитски“

Проф. Георги Близнашки: Голямата изненада за управляващата върхушка е името на Васил Божков по „закона Магнитски“
Проф. Георги Близнашки, снимка:БГНЕС

„Както и да гледаме, това са неща , които отдавна се подготвят. Голямата изненада за мнозина от управляващата върхушка е името на Божков. Защото отдавна готвят Пеевски. Това се чакаше от години. Името на Божков създаде много проблеми. Ще трябва да се пренагаждат много неща, защото управляващите, най-вече Радев не успя да се разграничи от него“. Това заяви бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки в ефира на БНТ.

По думите му това не е нищо ново за нас ветераните в българската политика. "Васил Божков от години се меси в политиката. През 2005 година анекдота в НС беше, че си има цяла парламентарна група, които членуват в различни партии, но като обща бройка надхвърля изискването за парламентарна група. Това е човек, който винаги е имал огромно влияние върху политическия живот на страната. Спомняте си репликата на Радев, че аргументите на Божков са по-убедителни от тези на неговите критици. Сега ще трябва да се пренастроят", коментира Близнашки.

"И журналисти, и нашата политическа върхушка. Ще трябва да се разграничават от Васил Божков. От Пеевски се дистанцираха доста по-рано. Там нещата са като, че ли отдавна ги готвят. Американците няма да спрат до тук. Друг е въпросът, как трябва да приемаме всичко това. Защото този закон "Магнитски" отговаря на една представа за света, която вече не съществува, че американците наказват лошите навсякъде по света, но те самите имат огромни проблеми с корупцията", продължи той.

"Ако ние сами се бяхме справили, нямаше да се стигне дотук", смята бившият премиер.

Кои са подкупваните политици?

"Нека да им дадем възможност да си представят списъците. Тази работа няма да спре до тук. По-важно е как ще се използва всичко това, за да се въведе ред в държавата. Тези олигарси, които смятаха, че като започнат война срещу собствената си държава и вече са се позиционирали на страната на доброто, допускат груба грешка и ще платят голяма цена.

Цялата тази олигархия навремето беше създадена, като началния замисъл беше да формират един икономически гръбнак, който да гарантира икономическия суверенитет на страната. Но след убийството на Луканов, тези хора излязоха извън контрол. Те не разбраха, че трябва да връщат на тази държава, те са длъжници на тази държава", коментира още Близнашки.

Развръзката, според него е неизбежна, но олигарсите не са и подозирали, какво ги чака. „Те си мислеха, че ще парализират прокуратурата, че ще дирижират политическия живот - няма да стане така", смята Близнашки.

"Американците си преследват своите цели. България не е чак толкова важна. Но нека не се заблуждаваме, че САЩ ще ни решат проблемите с корупцията. Те просто употребяват едни или други сили, те далеч не си поставят за цел България да е една нормална парламентарна демокрация. На тях им трябва държава, която да изпълнява указанията, които идват по веригата", коментира Близнашки мотивите на САЩ да наложат въпросните санкции.

По думите му американският посланик Херо Мустафа буквално е взела държавата на ръчно управление. „Направо Държавният департамент да я назначи за губернатор. Ако бях фактор, щях да ѝ кажа да се успокои малко, да не дава инструкции на министри и така нататък. Но сегашните хора с фуражки нямат държавническа отговорност и затова не смеят да гъкнат. Разговорите в стила "йес, йес", удрят с токовете и изпълняват. Радев, премиерът, началникът на кабинета - това са военни хора, какво разбират те", заяви бившият премиер.

По думите му, драмата тепърва предстои. "Мисля, че те усещат, че идва кризата. Начело на държавата са хора, които се опитват да обсебят цялата власт, а те не си дават сметка за какво служи тази власт. А кризата е на прага. Всичките цени тръгват нагоре, а те нямат решения. Предстои да минем през цикъл на инфлация, ще има много тежки проблеми. А САЩ няма да помогнат за решаването на тези проблеми", обясни Близнашки.

Според него, правителството е замислено като постоянно, защото след изборите е ясно, че няма да се стигне до нормално парламентарно правителство. Но така или иначе голямата драма, според него, предстои. "В България тече един пълзящ преврат. Ще бъде въведена такава груба цензура в медиите, каквато представя си нямате. Трябва да се говори, докато имаме такава възможност. Имаме си работа с хора, които си нямат нищо общо с демокрацията в България", добави той.

"Този сценарий , който се разиграва, е замислен отдавна. Слава богу на европейските институции беше казано ясно, че ще имаме редовни избори Ако беше се случили всичките оставки, искани от Радев, нещата щяха да придобият един много драматичен развой. Затова се премина към един пълзящ преврат. Това служебно правителство надхвърля своите цели и задачи. Всички знаят, че съм водещия конституционалист. То трябва да осигури добра администрация. Не е негова работа да се занимава с тайните служби, но те се захванаха точно с това“, каза Близнашки.

И допълни: „Имаме два месеца до изборите. Трябва нещата да се развият по естествен начин. Ще спечелят изборите, сигурно е, защото машинния вот създава предпоставки за фалшификация".

Близнашки отново подчерта, че името на Божков в американския списък е изненада и запита, защо дамата, която беше началник на кабинета на МВР, бързо си подаде оставката. Ще се наложи и Рашков да си подаде оставката, смята още той.

"В България нещата се драматизират. Говорителят на правителството заговори за война между институциите. Големият проблем е, че хората на върха на държавата разбират политиката като война. Ние за това сме ги готвили във военното училище. Парламентаризмът е точно обратното", каза бившия служебен премиер, коментирайки твърденията за война между институциите, след като прокуратурата влезе в МВР.

"Създадена е илюзията за широка подкрепа за Радев, а това не е вярно. 50% дори не отиват да гласуват.  Възможно е машинното гласуване да бъде обявено за противоконституционно. защото въвежда един скит образователен ценз. Тези избори са само репетиция за изборите за президент. Залогът е демокрацията в България. Иска се президентска република. Дори партията на Слави Трифонов няма да помогне да се стигне до въжделената президентска република", каза в заключение проф. Близнашки.

Още по темата

Как обявените от американските власти санкции за корупция срещу българи всъщност потвърдиха действията на прокуратурата?

Предишна новина

ДПС: Очакваме доказателства от САЩ, дотогава оставаме солидарни с Пеевски

Следваща новина

Коментари

25 Коментара

 1. 25
  Цветан Василев, банкер | нерегистриран
  2
  0

  Едно от липсващите лица в списъка със санкционираните по „Магнитски“ е Гешев. Главният прокурор е заслужил мястото си в списъка със санкционираните най-вече с упоритата си защита на дълбоката държава.Освен всичко останало е заслужил мястото си там и с постоянното нарушаване на човешките права и злоупотреба със законите. Вчера стана ясно, че Миню Стайков е осъдил България в Страсбург. Според мен веднага трява да се стигне до санкции както срещу Гешев, така и срещу съдиите от Специализирания съд.
  В България последните 10-15 години властва „зловеща мафия“, а САЩ закъсняха с налагането на санкции по закона „Магнитски“. Моята жалба е от 2017г., 2018 г. беше добавена от гражданите. След това доста други пострадали бизнесмени подаваха различни сигнали, които са обогатявали досието на Пеевски.

 2. 21
  бански старец | нерегистриран
  5
  0
  До коментар #2 от "Браво | нерегистриран":
  Скромността краси човека, затова и професорът е толкова красив, за себе си: "вие не го казахте, но всички знаят, че проф. Близнашки е водещият конституционалист"

  След "академик" Ярослав Радев. С една книжка- "академик" Радев- против разделението на властите- стана и доцент, и професор, и чл. кореспондент, и академик, и зам. председател на Държавния съвет, и председател на законодателната комисия , и председател на Единния център на науките за държавата и правото, и председател на съвета по законодателство към Държавния съвет, и председател на комисията по помилванията.....

 3. 20
  14.12.89. | нерегистриран
  8
  0

  Значи Радев " не бил скъсал с Божков", а този, който е взел пари от него е скъсал. Демек- пито-платено. Американците са "лоши хора", защото ни вадят кирливите ризи, които ние не можем да извадим, или не искаме- типична комунистическа пропаганда. "Чичо Дачо, борбата продължава..."

 4. 16
  нерегистриран | нерегистриран
  7
  -1

  Трийте, трийте, то има и други форуми. Там се пишат същите неща.

 5. 15
  | нерегистриран
  8
  0

  :)
  А мамин Делянчо чист.
  А уж беше най-проверваният човек от всички институции и години наред беше чист, като сълза.

 6. 14
  | нерегистриран
  5
  0
  До коментар #3 от "суета, всичко е суета | нерегистриран":
  Той умен, той красив, той бащата на конституцията /по собствени думи/, той единствен и незаменим. А всъщност първо се листреше към БСП, после стана умен и красив, после ходи на намаз, а накрая сложи герба, както подобава на един истински "конституционалист".
  Няма да забравя още като студент как обясняваше, че е бил член и председател на КС /без да е бил нито и двете/. А 95% от лекциите му минаваха в оплюване на други колеги и изтъкване на величавата му особа. Май и досега е така...

  За равновесие - беше незлоблив, не се заяждаше и пишеше добри оценки. Но егото и политиката не прощават.

 7. 13
  Близнашка | нерегистриран
  5
  -2

  Изобщо не го харесвам. А откакто беше и служебен изпадна отвсякъде. Но за зелените чорапи и властолюбивите амбиции на главния чорап е напълно прав! Най- хубавото е, че секва кранчето на едни нелицеприятни водачи на ПП тип "подлоги".

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.