Премиерът в оставка Бойко Борисов на извънреден брифинг: Безконтролен кабинет e целта на президента


Предстои да изхарчим десетки милиони за едно безсмислено състезание. Дори след новите парламентарни избори няма да се сформира правителство. И това е целта! Безкраен и безконтролен служебен кабинет на Румен Радев. Гарантиран от политическия му инструмент - депутатът Станислав Трифонов.

Шампионите по критика пак ще си правят кампанията на наш гръб, но умишлено ще премълчат най-важната си задача: да осигурят еднолична власт на Радев. Власт, каквато дори Тодор Живков не е имал. Народът обаче е мъдър и вижда всичко. Когато не управлявахме добре ни наказа. Ние се поправихме и затова отново ни постави на първо място. Но пожела и да има силен контрол над нас. Приех този избор и затова подадох ръка на другите партии. Но те се изплашиха от делегираната им отговорност. Спасихме се от най-тежките световни кризи - финансовата, бежанската, COVID-19, нека сами не се вкарваме в политическа и конституционна. Това обяви на брифинг, свикан в 9.30 часа сутринта на Светли понеделник премиерът в оставка Бойко Борисов.

Аз съм човек, който винаги, когато влага пари на данъкоплатците, показвам къде са отишли. Над 100 милиона вложихме за избори, демокрацията е скъпо начинание, още повече, че ги проведохме в пандемия. Проведохме ги пред острия поглед на наблюдатели от всички организации, които се занимават с тази дейност. Всички казаха, че изборите са честни и добре проведени. Преди изборите политическите партии имат своите програми, тактика на действие, след това те са длъжни, заради тези стотици милиони, които се дават за избори, да направят необходимото, за да има стабилно управление, изтъкна Борисов.

Умен, красив, с опит, приет на запад, с добри отношения на изток. Такъв ще бъде (б. р. кандидатът на ГЕРБ за президент). Ще е коренно различен от сегашния разединител на нацията. Няма да съм аз, категорично.

За непремерените думи

Има развити държави, към които ние се стремим, със 7-8 партийни правителства, има държави като Белгия, които по 1-2 години правят правителство. Разбира, се там няма тази глупост, която има тук със служебно правителство, защото те вярват на демокрацията и на политическите партии. Благодаря на българите, че отново ни оставиха първа политическа сила.

Когато бяхме надменни и не управлявахме както трябва, българският народ ни натисна, но видя, че се поправяме и ни даде този шанс. Българският народ е мъдър, слуша и чете и ще започне да си задава същите въпроси и ще осъзнае, че дори Тодор Живков не е имал президент, премиер и ЦИК да се яви на изборите, а Румен Радев е такъв. Българинът не обича диктатура и еднолично управление. Българският народ каза: Първи сте, управлявайте, а мощна опозиция ще ви държи нащрек.

Коментаторите, които обясняват как ни били “отвели”, не знам как вторият има 250 000 по-малко от първия. Или тези, които се нарекоха “Отровно трио”, казват, че ГЕРБ били токсични, а БСП не е ли токсична като никой не иска да работи с нея. ДПС не е ли токсична, че никой не иска да работи с нея, “Да, България” не е ли токсична, попита Борисов. Хайде малко да си мерим думите и зачитаме това как ни е подредил българският народ при едни честни избори, изтъкна той.

Отнасям се с уважение към всяка партия, но не може уважаемата г-жа Нинова да каже по-бързо да закриваме парламента, да връщаме мандата, защото Борисов продължава да управлява. Повече от месец мина, господа, да си бяхте направило едно правителство, ако ще то да е проформа, както ви е проформа мнозинството в парламента, и то е само за да обслужи кандидат-президента Радев.

За абсурдите в Изборния кодекс

Неслучайно не приеха мажоритарния избор, а сложиха дори една думична отпред “при редовни” избори. Това означава, че при следващо правителство трябва да има пълен мандат. При този насипен парламент кога ще има пълен мандат? Никога. И тук хвърлиха прах в очите на хората, че някога би имало, ние им предложихме и имаме гласовете да е веднага, сега да се приеме мажоритарният вот, заяви премиерът в оставка.

За партийната субсидия

Какво стана? Как се съешиха така, че и тя отпадна? Нали това им беше предизборната програма. На Разпети Петък да приемеш закон за три дни, при положение, че ние сме имали препоръки по тази тема година преди изборите да не се променя закона - целта беше една-единствена - ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент. Тук е големият парадокс. ЦИК се назначава от Радев, само че на парламента не му направиха методология. Кой трябва да бъде сега председател, как ще назначи и зам.-председател? Абсолютно се погазват всички принципи”, попита Борисов.

“Какво значи 100% машинно гласуване? Кога ще направят обществената поръчка и ще купят още машини? Това няма ли да се обжалва, или вече е избрана фирмата, която ще ги доставя? Това за мен не е новост. Новостите ще дойде за българския народ, когато видят истината в очите. Да ги попитам и как ще разнесат машините до Америка, Австралия? Кой ще следи къде се съхраняват тези машини и кой чука по тях?

Няма да внасяме промените в Изборния кодекс в Конституционния съд. Оставете ги. Нека българите видят какво са сгрешили и какво са направили. Те вече виждат. Няма да го обжалваме. Обжалваме мораториума, защото това е свръхгрешка. Има конституционна практика, в която това е гледано, и правителството изпълнява своите задължения, докато не бъде подменено. Конституционният съд се е произнесъл, но понеже искат тълкувание, ще е по-дълго решението. Те не могат да дадат друго решение, защото вече са дали едно такова”, обясни той.

За мълчанието и безотговорното поведение

Няма да има следващо правителство, независимо от резултатите, защото партиите се държат безотговорно. Затова ние отидохме, предложихме кабинет - с имена, с хора, и отидохме да говорим. Те отказаха. Но те явно не искат да говорят нито с Трифонов, нито с БСП. А след два месеца кой ще ни оправи отношенията, когато имаме разединител на нацията, а не обединител? Защото след два месеца, след следващите парламентарни избори, започваме да плащаме за президентски. Бедна държава да дава пари за избори през два месеца, аз не го считам за редно. Няма да ви губя времето с разкази как съм правил правителство с патриотите.

Винаги съм се стремял България да има добри отношения с Русия, но нямаше как да замълчим след забраната на високопоставени лица на ЕС да влизат в страната. Нямаше как да замълчим по темата за Навални и шпионския скандал. Целият ЕС изрази своята позиция, само Радев и Трифонов пазят радиомълчание. Време е то да бъде нарушено, защото отговорността за държавата е тяхна!

Екатерина Захариева, вицепремиер в оставка: Нямат представа как се организират избори в чужбина

Това, което се прие за чужбина, ми говори едно - тези хора нямат никаква представа как се организират изборите в чужбина и какво коства това. С приемането на изцяло машинно гласуване се ограничават правата за избор на българските граждани. На изборите на 4 април машинно гласуваха едва 24% от българите, като говори за недоверие в машинния вот.

Ако наистина е вярно, че монополист е венецуелска фирма, производител на машините, не се ли притесняват от факта, че купуваме машини от Венецуела? Това е държава с диктатура, в която правителството със специално създадени милиции убива собствените си граждани, докато протестират, със снайпери. Във Венецуела за по-малко от 2 години са напуснали и избягали 5 милиона венецуелски граждани просто защото няма какво да ядат и са избивани по улиците. Да не се ли притесняваме ние, държава-член на ЕС, че купуваме и гласуваме на машини, които се произвеждат в такава държава?

Томислав Дончев, вицепремиер в оставка: Всички се състезават кой да е най-голям критик

Да управляваш не е да смениш “Фейсбук” с парламентарната трибуна. Да управляваш е да носиш отговорност и да вземаш решения. В политиката партиите, личностите се състезаваме и този, който има най-добър резултат, получава отговорността да управлява. В момента всички се състезават кой да бъде най-голям критик. Няма лошо. В политиката има и критика, но това не е нейната есенция. Есенцията е да взимам решения от името на и в полза на хората.

45-ото Народно събрание имаше абсурдно кратък живот, фокусиран само и единствено върху промяна на изборните правила. Не бива да е само това. Аз не играя футбол. Само че това ми изглежда като двата отбора да излязат на терена и първата работа да им е да преначертаят наказателното поле.

Губернаторът на щата Флорида отмени всички COVID мерки

Предишна новина

Камарата на следователите изпрати становище до европейските институции заради измененията в Конституцията, НПК и ЗСВ

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  д-р Попкутуев | нерегистриран
  4
  0

  Народният израз „Вържи попа да е мирно селото“ е съвет да се справите с главния виновник за неприятностите. Днес това означава да „вържем“ Борисов, Михаил Константинов, МВР и Иван Гешев, за да е мирно селото по време на предсрочните избори. Защо точно това каре?
  Борисов упорито манипулира общественото мнение, като на превърнатите в оръжие извънредни брифинги, го обстрелва с откровени лъжи. Проф. Михаил Константинов от години предизвиква спорове и съмнения за безпристрасността си като шеф на „Информационно обслужване“. Фирмата брои гласовете от изборите, а Константинов рекламира ГЕРБ и Борисов. МВР е инструмент в ръчичките на Борисов за печелене на избори, чрез внушаване на страх, оказване натиск и използване на престъпни структури да осигуряват гласове. За 12 години няма нито един случай на разкрит купувач в полза на управляващите. Сегашният и предишният вътрешен министър са депутати от ГЕРБ. Ебати контрола, дето ще го упражняват…Четвъртият „поп“ в карето е главният прокурор. На много места именно прокурори гарантират контолиран вот за управляващите чрез натиск върху бизнеса. В същото време опъва „чадър“ над купувачите на гласове в полза на властта. Нито едно производство срещу хора на ГЕРБ.
  Все повече хора разбират, че те са ОПГ, която е готова на всичко, за да запази властта си, т.е. власт няма - има ОПГ във властта. Затова пискат срещу президента Радев и служебното правителство. Защото ще им се наруши схемата. Мафиотската.
  д-р Попкутуев

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.