Председателят на парламента в Кипър е уличен в търговия с паспорти

Председателят на парламента в Кипър е уличен в търговия с паспорти
Димитрис Силурис, снимка:БГНЕС/архив

Кипър спира програмата “гражданство срещу инвестиции” след съобщения за злоупотреби със системата, която срещу инвестиции от най-малко 2 милиона евро предоставя на богати инвеститори кипърски паспорт и право за безвизово пътуване в страните от ЕС, предаде Ройтерс.

Спирането на програмата в сегашния є вид ще влезе в сила от 1 ноември, съобщи правителственият говорител Кириакос Кушос след извънредно заседание на кабинета.

Повод за решението стана репортаж на тв “Ал Джазира”, който показва как кипърски представители, сред които и председателят на парламента Димитрис Силурис, се ангажират да окажат съдействие на мними представители на осъден за корупция и пране на пари китайски инвеститор, които всъщност са журналисти, снимащи със скрита камера. Съгласно закона, криминално досие следва да изключи потенциалния инвеститор от участие в програмата.

Кипърската програма, критикувана като непрозрачна и криеща рискове за пране на пари, е популярна сред руснаци и украинци, а напоследък и сред китайци и камбоджанци.

Говорителят на ЕК Кристиан Вигланд заяви, че Еврокомисията обмисля започването на наказателна процедура срещу Кипър, съобщи АП. “Гледахме с невярващи очи как високопоставени представители търгуват с европейско гражданство срещу финансови облаги”, каза Вигланд пред репортери в Брюксел.

Силурис обяви, че ще престане да изпълнява функциите на парламентарен шеф, докато трае разследването. Той обаче определи картината, създадена от репортажа, като “режисирана и откъслечна”.

Близо 4 000 дела за производство и трафик на наркотици са образувани за седем месеца

Предишна новина

Въпроси към авторите на пропагандната детска книжка на БХК "В като вагина"

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  | нерегистриран
  1
  0

  А в една братска страна искат оставката на главния прокурор защото имало разследване срещу такива "търговци" и обиски на кабинетите им!!!

 2. 2
  Маке | нерегистриран
  0
  -1

  И този ли е от четата на Шкембе войвода Сега вече съм сигурен че македонци има и на Марс

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.