Предявяват обвинения на виновните за смъртта на 20 души при катастрофата край Своге

Предявяват обвинения на виновните за смъртта на 20 души при катастрофата край Своге
снимка: БГНЕС

Софийска окръжна прокуратура започна предявяването на обвинения за катастрофата с автобус край Своге, съобщиха от държавното обвинение. Инцидентът стана на 25 август 2018 година. До момента по делото като обвиняеми са привлечени шофьорът Григор Григоров, който при управление на автобуса е нарушил правилата за движение по пътищата и при условията на независимо съпричиняване с още пет лица (Б. И., С.Т., И.И., М.Т. и С.П.) е причинил телесни повреди на 10 и смъртта на 20 лица. 

Случаят е особено тежък – престъпление по чл. 343, ал.4, вр. ал. 3,б/ „Б“, пр.2 ал. 1, б/ „Б“, пр. 1 и 2, и б/ „В“, пр. 1-во, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

Сред петимата с обвинения са ръководителят на екипа и изпълнителен директор на фирмата-изпълнител по ремонт на пъртя Мездра – Елисейна – Своге, началникът на Асфалтова база, техническият ръководител, строителният инженер и директорът на дирекция в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Според доказателствата при извършване на ремонтните дейности на пътната отсечка през 2014 година, 4 години преди инцидента, са нарушили изискванията за добро качество на ремонта на участъка Своге – Нови Искър. 

Установен е намален коефициент на сцепление между гумите и асфалта, дължащ се на лошото му качество, което е допълнителна предпоставка за произшествие. Направените експертизи показват, че грапавостта на пътното покритие е незадоволителна, а съпротивлението на хлъзгане е по-малко от минимално допустимото. Установено е, че пътят в района на катастрофата е следвало да бъде обезопасен със стоманени предпазни огради с висока способност на задържане, а в проектната документация дори не е било предвидено поставяне на еластична предпазна ограда.

Водачът на автобуса Григор Григоров бе привлечен като обвиняем веднага след инцидента за това, че при управление на автобуса в посока към София е нарушил правилата за движение като е шофирал с по-висока от разрешената скорост от 53,5 км/ч при максимално допустими в конкретния участък 40 км/ч. Така по непредпазливост е причинил телесна повреда и смъртта на повече от едно лице. С постановление на главния прокурор делото бе възложено за разследване на Националната следствена служба.

На 17 април 2019 година прокуратурата повдигна обвинения и на двама членове на Управителния съвет на АПИ - Дончо Атанасов и Светослав Глосов, за престъпление по чл. 282, ал.2 от НК. В хода на разследването е установено, че двамата не са изпълнили служебните си задължения, регламентирани в Закона за пътищата и в Правилата за работа на УС на АПИ, с цел да набавят облага за Дружество по закона за задълженията и договорите и от това са настъпили значителни вредни последици. Облагата се изразява в неизвършване за сметка на дружеството на ремонт за отстраняване на констатирани дефекти, заради които се създава реална опасност от по-дълъг спирачен път и загуба на стабилност на МПС при маневра, вследствие на намаленото съпротивление на хлъзгане.

С постановление на Окръжна прокуратура-София от 16 ноември 2018 година са отделени материали по делото и са изпратени по компетентност на Софийска градска прокуратура (СГП). Образуваното от СГП досъдебно производство също е възложено на следователи от Националната следствена служба.

Всички действия по разследване са извършени и е предприето предявяване на разследването на пострадалите лица.

Още по темата

Върнаха изключено от мажоретен състав момиче, псувало училището през Snapchat

Предишна новина

Министерският съвет утвърди промяна в приема на студенти и докторанти по право за новата учебна година

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    RRR | нерегистриран
    1
    0

    Някои обвинения видят със страшна сила.Следва да се премислят преди ОА.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.