Правосъдното министерство подкрепя ГЕРБ и Обединени патриоти за създаването на прокурор, който да разследва главния

Правосъдното министерство подкрепя ГЕРБ и Обединени патриоти за създаването на прокурор, който да разследва главния
Министерство на правосъдието, снимка:БГНЕС

Министерството на правосъдието подкрепи идеята на ГЕРБ и Обединени патриоти за промените, с които се създава фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор. Тава е официалното становище на ведомството до Народното събрание по законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Предложението на ГЕРБ и Обединените патриоти ще се дебатира в сряда в правната комисия на парламента.

Във вторник в свое становище прокуратурата се обяви категорично против предложението, позовавайки се на решение на Конституционния съд от лятото на тази година, според което всеки прокурор може да разследва главния.

„С предложения законопроект ще се допринесе за въвеждането на ефективен и съобразен с действаща конституционна уредба модел, гарантиращ разследванията срещу главния прокурор, при спазване на препоръките на Европейския съд по правата на човека по делото „Колеви срещу България“, на Венецианската комисия и на независимия анализ на структурния и функционален модел на Прокуратурата на Република България, изготвен от Службата за подкрепа на структурните реформи“, се казва в становището на Министерството на правосъдието.

В него се посочва, че изборът на този прокурор от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство гарантира участието в него на членовете на Съдийската колегия и цели да се преодолее възможното влияние върху членовете на Прокурорската колегия.

„Наличието на прокурор, ангажиран само с проверки и разследвания срещу главния прокурор, ще гарантира директния достъп до него, т.е. прякото му сезиране от компетентни органи или граждани, без същият да е зависим от получаването на информация от действащите прокурори или разследващи органи. При вземането на решения той също ще е напълно свободен, извън принципа на вътрешното убеждения, основаващо се на закона и фактите. Единственото подчинение, което ще дължи, е подчинението на закона“, се посочва в становището.

Още по темата

КПКОНПИ видя корупционен риск в отпадането от закона срещу прането на пари на търговците на едро

Предишна новина

Окончателно: НС одобри доброволната казарма

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.