Десислава Ахладова участва в заседание на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“

Десислава Ахладова участва в заседание на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“
Десислава Ахладова, правосъден министър, Снимка: Пресцентър

България изпълнява в момента мерки, целящи цялостна реформа и цифровизация на съдебните процедури. Чрез тях се стремим да осигурим максимална степен на прозрачност, бързина и ефективност на всеки от етапите на правораздаването. Това заяви министърът на правосъдието Десислава Ахладова пред колегите си от ЕС по време на неформална видеоконференция вчера, с която се отбеляза първото официално събитие на португалското председателство в областта на правосъдието, съобщиха от правосъдното ведомство.

„Очакваме приетите промени в Гражданскопроцесуалния ни кодекс, които уреждат правилата за упражняване на процесуални права от гражданите и бизнеса в електронна форма да доведе до повишаване на доверието в съда и подобряване на неговата работа. Вярваме, че цифровизацията ще има значителен позитивен ефект и върху подобряването на бизнес- и инвестиционния климат в страната“, каза още българският правосъден министър и допълни, че този процес включва цялостна защита на правата на участниците в съдебните производства, еднакъв достъп до правосъдие за всички граждани и спазване на върховенството на правото. Министри на правосъдието подчертаха важната роля на Европейската комисия в процеса по цифровизацията на съдебните системи и благодариха за готовността й да подпомагат държави членки за изграждане и развиване на дигиталния им потенциал.

Министрите на правосъдието се обединиха вчера около това идеята, че следва да продължи и присъединяването на държавите членки към Хагската конвенция за международната закрила на възрастните хора, с оглед постигане на по-адекватна защита и предоставяне на по-големи възможности за реализиране на правата на тези граждани.

Дискутираха още, че следва да се търсят правни решения за защита срещу фалшифицирането по медицински продукти по наказателноправен ред.

Още по темата

АСНС дари продукти за 3 000 лв. на дома за сираци в Нови Хан

Предишна новина

"Правен свят" - Видео обзор - 01.02.2021

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Ицо Папата | нерегистриран
  4
  -1

  Сашо Воденичаров- Мир на праха му!- даваше дипломи на всеки. Който не е поискал, само на него не е дал диплом за "завършено висше образование по специалността Право от ЮЗУ". Сега тия кадри управляват правосъдието и "правораздават" в духа и традициите на циганското мешере.

 2. 3
  Над 15 милиарда лева от парите на българските данъкоплатци са усвоили за себе си корумпираните български правителства за електронно управление | нерегистриран
  9
  0

  През последните 15-18 години. А все още се виси на опашка за свидетелство за съдимост. Или за удостоверение за раждане. Или за удостоверение за местно лице. И т.н. За сметка на това си имаме Атенция за елекстронно управление, държавна фирма "Информационно обслужване" с политически шеф, имаме електронни дирекции във всяко ведомство, имаме всичко... Само не и електронни услуги.

 3. 2
  Спиридон (фотограф) | нерегистриран
  14
  -2

  Камъните падат ... (за)сега в Искърското дефиле, преди за Рилския манастир, а в бъдеще по главите на подобни право(съд)нички. Красота. Много е фотогенична. Дами канят!

 4. 1
  Бау | нерегистриран
  18
  -1

  Щом кадърката на ЮЗУ е вече на платформата на Португалското председателство, очаквам ЕС да последва съдбата на СССР. В духа на XXI век.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.