Правосъдие за всеки стана проводник на идеята на Васил Божков за превръщане на главния прокурор във "фигурант"

Правосъдие за всеки стана проводник на идеята на Васил Божков за превръщане на главния прокурор във "фигурант"
Председателят на "Правосъдие за всеки" Велислав Величков, снимка:БГНЕС

Организацията „Правосъдие за всеки“, която с финансовата подкрепа на подсъдими пред българското правосъдие бизнесмени и олигарси от години се бори за отслабването на прокуратурата, вече официално влезе и в ролята на проводник на идеите на Васил Божков за превръщането на главния прокурор във „фигурант“.

Това става ясно от презентираните публично от председателя на организацията адвокат Велислав Величков идеи за т.нар. „съдебна реформа“. В случая обаче не става дума за никаква съдебна реформа, а за обикновено орязване на правомощията на главния прокурор до степен на безполезност. Една от идеите, които инициативата "Правосъдие за всеки" ще предложи, е стара и касае въвеждането на съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство. Въпросната цел нееднократно е била обсъждана и от депутати, като за последно БСП дори внесе законопроект за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за засилване на влиянието от страна на съда над прокуратурата в тази насока. Срещу него обаче постъпиха поредица от негативни становища с мнение, че подобна идея е противоконституционна, включително от Наказателна колегия на Върховния касационен съд, както и от правосъдното ведомство.

Едно от най-скандалните предложенията на т.нар. „инициатива“ „Правосъдие за всеки“ обаче се отнася до отпадането на правомощията на главния прокурор да осъществява надзор на законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. В презентацията на Величков въпросната идеята бе обяснена, като „да отпадне единната и централизираща роля на главния прокурор и главният прокурор да бъде равен на председателя на ВАС". Целите на обвиняемия хазартен бос да превърне не само главния прокурор, но и държавното обвинение изобщо в обикновена пионка в собствената си игра с правосъдието намира израз в особена степен и в идеята на организацията за унищожаване на Прокурорската колегия и заличаването й като част от Висшия съдебен съвет.

Цитираните предложения на „Правосъдие за всеки“ всъщност просто обслужват целите на укриващия се в Дубай бизнесмен, за които по-рано през седмицата разкриха от държавното обвинение, публикувайки извадки от разговор между Божков и журналиста Огнян Стефанов.

„Абе, няма да събереме сто и осемдесе депутата. Но аз мисля, че Гешев не ни е проблем, ако спечелим властта, щото мое да му орежем правомощията без да променяме Конституцията…Нали тя казва мандата какъв е и колко е, ама точно кви правомощия има са описани в Закона за съдебната система. Там може го променим без Конституция.. Като го напра'име фигурант като Президента, точно кво ше ни вреди Гешев...“, казва в разговора си с Огнян Стефанов Васил Божков.  А „Правосъдие за всеки“ – изпълнява.

Каква е цената за изпълнението на тази поръчка остава само да гадаем.

Още по темата

САЩ потвърди, че европейските студенти са освободени от забраната за пътуване, която Тръмп наложи

Предишна новина

Извеждане на дете от семейство ще се обжалва пред съд до седмица

Следваща новина

Коментари

27 Коментара

 1. 27
  Адвокат Николай Хаджигенов и сие | нерегистриран
  0
  0

  Това изявление е предназначено за всички, които в продължение на 38 дни не разбраха или се правят, че не разбират исканията на протестиращите граждани.

  Първо: Оставка на Борисов означава не просто оттегляне на физическото лице Бойко Методиев Борисов от власт, а оттегляне на ГЕРБ от управлението и премахване на методите, с които управляват. Това е желание, валидно за всяко едно правителство, което си позволява по същия престъпен начин да третира и обижда българските граждани. В краткосрочен план това означава предсрочни избори. Никой няма да води дебат с власт, загубила окончателно доверието на гражданите!

  Второ: За да има доверие в изборния процес се налага служебен кабинет, като преди това се гарантира машинно, дистанционно и електронно гласуване. Част от гаранциите за честен вот е премахване ръководствата на „Информационно обслужване“, ГРАО и редица други ведомства, пряко ангажирани с покупката и фалшифицирането на изборите. Очевидно е, че кабинет, обслужваш мафията, не може да гарантира почтеност в изборния процес.

  Трето: Оставката на Гешев сега и предстоящите промени в Конституцията, подготвени от едно ново Народно събрание, означават ясно, че въпросът не е просто в премахването на един главен прокурор, а е свързан с проблеми като единоначалието в прокуратурата, невъзможността всеки прокурор да взема сам решения и да носи отговорност за тях, както и пълната безконтролност на главния прокурор. Т.е. всеки кандидат за доверието на гражданите трябва да декларира, че не е готов за конюнктурни или исторически компромиси, а обещава предварително да подкрепи предложенията за изваждане на прокуратурата от съдебната система.

  Ние не вярваме в комичните изявления на Борисов за 6-месечно привикване на главния прокурор в парламента, защото самият той не уважава Народното събрание и свръх овластените главни прокурори ще правят същото.

  Намалението на мандата на държавния обвинител също не реформира системата.
  Грижата на Борисов за доброто функциониране на съдебната системата е видно дори по простия факт, че мандатът на главния инспектор и всички съдебни инспектори към Висшия съдебен съвет е изтекъл преди няколко месеца. Грижата на „реформатора“ Борисов по тази процедура отдавна трябваше да е започнала и приключила.
  Толкова за „върховенството на закона“ в днешния му вид.

  Председателят на Върховния касационен съд още през 2017-та в среща с държавния глава заяви, че е важно изваждането на прокуратурата от съдебната власт и поставянето като равно отдалечена институция. Той декларира, че е важно свикването на Велико народно събрание.

  Опитът на автократа Борисов и присъдружният на Пеевски Гешев, да си спечелят още политическо време, злоупотребявайки с ясните обществени реформи, поискани от протестиращите, са поредната лъжа, с която никой няма намерение да се съобрази.
  Протестиращите граждани не са политически наивници и всеки, които се опитва да ги раздели или подведе ще носи отговорност пред историята на България и пред поколенията след нас.

 2. 26
  Васил Божков | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #24 от "Васил Божков | нерегистриран":
  Питам отново прокуратурата - къде ми е ритонът? Все още никой от властта не е дал адекватно обяснение за ритона, който беше на пазара. Този пример е достатъчно показателен за отношението към културно-историческото наследство от властимащите.
  Образованието, науката и културата винаги са били неразбираеми за БМБ. През последните 10 години управлението почти успя да ги унищожи. Санирането на училища и студентски общежития е поредният начин да откраднат още от парите на данъкоплатците. Да се опитат да купят обществено одобрение с обещание за пари, които дори не са техни. В същото време продължава да се унищожава и разграбва световно културно-историческо наследство, събирано за България и да репресира научните работници от фондация “Тракия“. Да разрушават проекта за музей в Телефонната палата. Да лъжат и опорочават трудът на стотици професионалисти и учени, свързан с колекцията. И до момента няма правно основание за талибанското отношение, нито обяснение къде са незаконно заграбените предмети. Всеки ден в продължение на близо 7 месеца полуграмотни чиновници продължават да рушат артефакти, без аналог в света. Това се случва в сградата на „Московска“43, която е със статут на музей. Можете ли да ги спрете?.

  Разграбването на световно-културно историческо наследство се извършва след преките заповеди на Делян Пеевски.

  Инструментът, както обичайно, е прокуратурата. Грабежът се координира от човекът на Шиши, отговарящ за краденето на пари от обществените поръчки – Иван Мирински. Той се разпорежда с действията на прокуратурата и с полуграмотните чиновници, участващи в разграбването.

  На всеки от участвалите в разграбването държавни служители ще бъде потърсена персонална съдебна отговорност. Иван Мирински също ще отговаря за действията си пред закона.

  С Шиши ще се разправям лично.
  #БъдетеЗдрави

 3. 25
  NON BIS IN IDEM | нерегистриран
  1
  0

  12.08.2020
  Силно ме провокират разсъждения за прокуратурата,особено категорични изявления,че Гешев си заминава скоро. Сигурно пишещите това са много по-информирани от мен,но фактите говорят друго:
  -в рамките на седмица Гешев обиколи и стегна редиците на шефовете на всички звена в петте апелативни прокуратури.
  -въпреки,че прокурорската колегия на ВСС е във ваканция до месец септември,тя продължава да работи интензивно под ръководството на Гешев като :
  –-излезе с поредна декларация в защита на абсолютната прокурорска независимост и отново демонстрира нетърпимост към всяко споменаване на прокуратурата с отсянка на критичност
  –-за шеф на Военната апелативна прокуратура беше назначено никому неизвестно лице измъкнато незнайно откъде и при неясна компетентност
  –-за шеф на възловата Апелативна прокуратура-Пловдив беше назначен също абсолютно неизвестен окръжен прокурор от едно малко градче
  –-с новите 12 бройки Бюрото за защита е увеличено вече с 49 човека от началото на годината-лични гавази на Гешев и негова лична бухалка,изпълняваща по негови противозаконни разпореждания и полицейски функции
  Добре е пишещите да ни информират по-конкретно защо смятат,че заминаването на Гешев било сигурно.
  Те правилно се тревожат, че има почтени прокурори,за които е обидно,да бъдат коментирани в отрицателен смисъл,същевременно обаче:
  -те продължават да подписват масово и безотказно всички спуснати им декларации в подкрепа на гешевщината-последно преди около 2 седмици.
  -празни приказки са,че някой прокурор имал желание да разследва Гешев-и за какъв гръб на този хипотетичен смел прокурор става въпрос ?
  -някой прокурор да се е възмутил от начина,по който прокуратурата погазва закони и си измисля закони и вече не само в София,но и по места?
  -някой прокурор да е отказал да върви след задните части на полицията,която абсолютно противозаконно нахлува в стотици къщи по населените места и брутално нарушава и ЗМВР и НПК ?
  -вярно ли е ,че липсата на реакция на почтените прокурори е не само от страх от разправа,но и поради много приятното усещане,че прокуратурата стана самостоятелна власт в държавата-а прокурорите са абсолютно недосегаеми даже и за критика ?
  -някой почтен прокурор да реагира за начина,по който доказателства се развяват по медиите,че прокуратурата внушава противозаконно и непочтено кой е виновен и че така оказва и недопустим начин натиск върху произнасянията на съда ?
  -някой почтен прокурор поне да загатна,че Гешев вече 2 пъти върши престъпления,като огласява съдържанието на СРС/ВДС ?
  Уважение към прокурорите,които работят почтено. Но те мълчат непочтено за това,че в рамките на няколко месеца прокуратурата работи противозаконно и всъщност загуби правото да е част от съдебната власт. Защото не може да си реално част от изпълнителната власт,да бъдеш държава в държавата,а същевременно да се ползаш със засилената защита на магистрат от т.нар.съдебна сестема-несменяемост,имунитет и др.
  И последно-както некомпетентната и непочтена част на прокуратурата се обедини и върши масово беззакония,така и почтената и компетентна част от прокуратура не само може,но е длъжна да се обедини и да реагира в защита на закона и законността. И едва тогава уважението ще бъде напълно заслужено,а не- дължимо по подразбиране.
  А господата може би следва малко по-добре да обмислят нещата,касаещи прокуратурата и най-важно да не внушават успокояващата мисъл,че Гешев е пътник,защото единствено и само ВСС може да реши въпроса за предсрочно прекратяване на мандата,а той няма да направи това освен при много,много интензивен натиск. Останалото са празни приказки. И много вредни.

 4. 24
  Васил Божков | нерегистриран
  1
  0

  Питам отново прокуратурата - къде ми е ритонът? Все още никой от властта не е дал адекватно обяснение за ритона, който беше на пазара. Този пример е достатъчно показателен за отношението към културно-историческото наследство от властимащите.
  Образованието, науката и културата винаги са били неразбираеми за БМБ. През последните 10 години управлението почти успя да ги унищожи. Санирането на училища и студентски общежития е поредният начин да откраднат още от парите на данъкоплатците. Да се опитат да купят обществено одобрение с обещание за пари, които дори не са техни. В същото време продължава да се унищожава и разграбва световно културно-историческо наследство, събирано за България и да репресира научните работници от фондация “Тракия“. Да разрушават проекта за музей в Телефонната палата. Да лъжат и опорочават трудът на стотици професионалисти и учени, свързан с колекцията. И до момента няма правно основание за талибанското отношение, нито обяснение къде са незаконно заграбените предмети. Всеки ден в продължение на близо 7 месеца полуграмотни чиновници продължават да рушат артефакти, без аналог в света. Това се случва в сградата на „Московска“43, която е със статут на музей. Можете ли да ги спрете?.

 5. 23
  Светослав Терзиев | нерегистриран
  1
  -1

  С МУТРИТЕ СВЪРШВА 100-ГОДИШНАТА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА В БЪЛГАРИЯ
  Вековната вражда между леви и десни се изроди в криминален грабеж и загуби политически смисъл.

  Нямаме търпение да се отървем от управляващите мутри, но преди това трябва да им признаем една историческа заслуга - сложиха край на стогодишната гражданска война в България. Това е единственият положителен ефект от мъчителния криминален преход, който лиши от политически смисъл антагонизма между ляво и дясно в държавата.
  През последните 30 години нямаше голямо значение за мутрите дали леви или десни правителства им държат чадъра. Като осиновени деца на десетоноемврийците от 1989 г. те израснаха в защитена среда, докато енергията на обществото бе канализирана в раздуханата за кой ли път историческа омраза по линията комунизъм-антикомунизъм. Последният, който продължава да я експлоатира, е премиерът Бойко Борисов, чиято биография го позиционира наляво, докато реториката му е дясна. За негова зла участ бе разконспириран, че е нещо друго, и на протестите за оставката му никой не издига партийни знамена. Лозунгът "Мутри, вън!" доби смисъл под националното знаме, защото целта на обществото е да си върне държавата от овластения криминалитет.
  Малцина си спомнят, че на 28 септември 2018 г. по повод 100-годишнината от Владайското въстание президентът Румен Радев направи обръщение към нацията, с което призова обществото да се опомни и да сложи край на вековната гражданска война, преминала през периоди на кървав терор и студена омраза. Тогава той каза:
  "На 29 септември 1918 г. разбунтувалите се фронтоваци се сблъскват с проправителствените части край Владая и Княжево. Едните са отстоявали България по фронтовете на Първата световна война и са въстанали с искане за справедлива република. Другите влизат в бой с убеждението, че бранят българската държавност от войнишки метеж. И от двете страни вярват, че жертват живота си за Родината. Бунтът е удавен в кръв. Това е датата на големия български разкол, от който ни делят точно сто години. В разни епохи той ще противопоставя републиканци и монархисти, граждани и селяни, леви и десни. Ще отнеме живота на десетки хиляди българи. Ще съсипе много съдби (...), ще бъде белязан от братоубийства, терор и пилеене на национална енергия. Великите идеали ще бъдат погребани под безизходни спорове. Те определят и съвременния ни политически дебат, в който партийни, лобистки и индивидуални облаги закриват хоризонта на националния интерес."
  Тогава президентът поде инициатива за национално единение, която не получи обществена подкрепа, защото звучеше като призив за всеопрощаване на греховете. Тя не можеше да има мобилизираща роля, търсейки опора в една кръгла годишнина вместо в естествените социални процеси. Когато говореше за столетната вражда ляво-дясно, той пропускаше да забележи, че новото обществено разделение минава по линията крадци и окрадени. Както левите, така и десните симпатизанти бяха станали жертви на мафиотската система, изграждана безпрепятствено по време на управлението на правителства от разни партийни цветове. Всичко това ставаше зад защитния вал на прокуратурата и корумпираната съдебна система, които не допуснаха клептокрацията да даде нито една свидна жертва (ако не се броят поръчково отстреляните).
  Всяка война свършва с пир на мародерите и точно това стана със злощастната за България вековна гражданска война. Мутрите се отдадоха на грабеж, какъвто не е имало през новата история на държавата. Може би такова голямо криминално деяние в мирно време по отношение на почти всички граждани не е регистрирано в цялата 1300-годишна история на България.
  Президентът Радев вероятно е усещал преди две години, че в призива му за национално единение липсва сплотяваща сила. "Наивно е да очакваме, че стогодишният разкол ще приключи днес или скоро. Че ще завърши с победа на някоя от страните на сто и първата или някоя от следващите години. (...) Единението не е индулгенция за престъпления, а борба за законност и правосъдие, на което обществото може да разчита", каза той, съзнавайки, че обществото няма да се прегърне с грабителите си. По това време обаче той все още бе много предпазлив в обществените си послания и затова никой не прие като манифест за действие думите му, че "единението не може да се случи под знамето на никоя идеология, а само и единствено под знака на културата и човеколюбието".
  Трябваше пълномощниците на мутрите да нахлуят в защитеното му пространство, за да разбере, че никакво човеколюбие към тях няма да доведе до национално единение. Едва тогава се появи с вдигнат юмрук пред президентството и се провикна "Мутри, вън!"
  Историческите процеси трудно се поддават на датиране, но може да се смята, че от този момент започна новото обществено единение, което държавният глава не знаеше как да си представи през 2018 г. Независимо колко хора участват в протестите, важното е, че печелят голяма обществена подкрепа, както показват допитванията на социолози. Мутрите са делегитимирани и властта им няма да оцелее, защото постепенно ще загубят и външната си подкрепа. Стана така, че по-важното е не кой ще дойде след тях, а първо те да се махнат. Обществената разправа с тях съгласно действащото законодателство ще бъде мощен предупредителен сигнал към всеки следващ устремен към властта, че няма да има милост и за него. Единствената идеология, която може днес да сплоти обществото, е върховенството на закона. А тя няма политически цвят.
  Някои знаци имат по-голямо символно значение, отколкото на пръв поглед. Когато на 7 юли бившият правосъден министър Христо Иванов опита да забие българско флагче на плажа в Росенец край лятната резиденция на Ахмед Доган, мутра от неговата охрана го изтръгна и захвърли на земята. Трудно е да си представим, че този бабаит е имал дълбоки мисли в главата. Сценката послужи като искра, която възпламени гнева на хората от мутрокрацията и ги импулсира да излязат на улицата. Те носят националния трикольор, от който мутрите има защо да се притесняват. Започнал е процес на връщане на държавата към нейния истински стопанин, който може да не е лесен, но е неизбежен. А с мутрите си отива и една отживяла времето си гражданска война.

 6. 22
  адв.Елена Гунчева | нерегистриран
  1
  -1

  Всеки ден виждам лицата на тези, които с безучастни очи гледат протестите. Или с подигравка и насмешка. Вас протестите не ви засягат, вие сте над тези неща. Животът ви се случва и мислите, че контролирате живота си, докато всъщност контролират вас.
  Вие – от диваните, вие – от подминаващите, не искате да имате позиция. Вашата е да се носите по течението и да не вземате решения за обществото и България. Вие гледате с празните си очи как баби на деветдесет години и младежи на осемнадесет се борят заедно за бъдещето на вашите деца. Но това не ви засяга. Вие не се чувствате част от този народ….
  Много от подминаващите са разколебани заради организаторите на протестите. Само, че ние сме на улицата, на протестите не да се харесваме, а да свалим прогнилата система на мафията. Когато воюваш, не се интересуваш дали този, който е до теб и се бори, какви идеологии изповядва.
  Споменавам и това, че аз съм срещу соросоидите и никога не бих ги припознала. Но когато имаме общата цел да махнем престъпниците от мафията, аз ще бъда до тях на протестите. След това – изборите и разумът ни ще определят кого ще изберем. Тогава ще се разделяме и ще спорим. Пред общият враг трябва да бъдем единни.
  Затова вие, които подминавате, не забравяйте лицата от протестите – тогава, когато изпращате завинаги децата си в чужбина, тогава, когато умирате от неадекватното ни здравеопазване, тогава, когато вземате бързи кредити до заплата да си платите сметките, тогава, когато работодателят ви разпореди за кого да гласувате, тогава, когато децата ви попитам защо сте допуснали това да се случи с Родината им.
  Защото вас историята ще ви подмине. И съдбата, която е на смелите!

 7. 21
  Пияница | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #13 от "възмутен | нерегистриран":
  Да вземем пример от САЩ.Те са най-великата демокрация,нали така герберасти?Там няма гл.прокурор.Мин.на правосъдието оглавява обвинението.Окр.прокурори се избират от народа.Прокуратурата ев изпълнителната власт.Какво повече?Но по български,вие искате /прокурорите/ да сте най-важните,най-великите и най-безконтролни.Няма да стане.Гади ми се като знам какви прокурори има-пияници,недоучени,някои с психични проблеми,други са корумпета,други отявлени разбойници.Е,повече не може така.Пълно разграждане на тази структура,и назначаване на абсолютно нови хора.

  Георги,стига бе!Доскоро и ти беше прокурор със всичките реквизити...

 8. 20
  Съдът | нерегистриран
  2
  -1

  Съдът: Спирането на метрото от протестиращ не е престъпление

  .
  Πoвдигнaтитe oбвинeния зa xyлигaнcтвo зapaди вpeмeннoтo cпиpaнe нa мeтpoтo в Coфия нa 20 юли са нecъcтaвoмepни. Действията на протестиращите мoжe и дa ca мopaлнo yĸopими, нo нe ca пpecтъпни, пocтaнoви cъдия Hиĸoлaй Уpyмoв oт Coфийcĸия paйoнeн cъд.
  Няколкоминyтнoтo cпиpaнe нa мeтpoтo cтaнa нa 11-ия дeн нa гpaждaнcĸия пpoтecт c иcĸaния зa ocтaвĸи нa глaвния пpoĸypop Ивaн Гeшeв и нa пpeмиepa Бoйĸo Бopиcoв.

  Съдът се произнесе по иcĸaнe oт CДBP дa paзpeши пpинyдитeлнo извъpшвaнe нa пoлицeйcĸa peгиcтpaция нa Cвeтocлaв Tpaйĸoв, ĸoйтo бe зaдъpжaн нa 20 юли пo oбяд зa cпиpaнeтo нa мeтpoтo чpeз изĸлючвaнe нa шaлтepa нa cтaнциятa „Coфийcĸи yнивepcитeт“ зaeднo c eĸcдeпyтaтa и нacтoящ aдвoĸaт Mинчo Cпacoв. Tpaйĸoв e oбвинeн зa cъyчacтиe в xyлигaнcтвo.

  Ha cлeдвaщия дeн Tpaйĸoв бe ĸaтeгopичeн, чe нe e yчacтвaл в cпиpaнeтo, cлязъл e в мeтpoстанцията, зa дa cи взeмe нeщo зa пиeнe и e бил apecтyвaн oт пoлицaитe, бeз дa мy бъде oбяcнено зaщo. Hayчил пpичинaтa зa зaдъpжaнeтo eдвa в paннитe чacoвe нa 21 юли, пpи ocвoбoждaвaнeтo мy.

  Ceгaшният ĸaзyc cъc Cвeтocлaв Tpaйĸoв възниĸвa cлeд oтĸaзa мy дoбpoвoлнo дa paзpeши cнeмaнeтo нa oтпeчaтъци, фoтoгpaфиpaнe, cъбиpaнe нa лични дaнни плюc ДHK-пpoбa зa извъpшвaнeтo нa пoлицeйcĸa peгиcтpaция. Cпopeд чл. 68, aл. 1 oт Зaĸoнa зa MBP пoлицeйcĸa peгиcтpaция ce извъpшвa нa лицaтa, пpивлeчeни ĸaтo oбвиняeми зa извъpшeнo yмишлeнo пpecтъплeниe oт oбщ xapaĸтep. Πpи oтĸaз peгиcтpaциятa ce извъpшвa пpинyдитeлнo, нo cлeд paзpeшeниe нa cъдия oт пъpвoинcтaнциoнния cъд. Имeннo зaтoвa cлyчaят e oтнeceн дo Coфийcĸия paйoнeн cъд.

  C oпpeдeлeниe oт днec съдия Hиĸoлaй Уpyмoв oтĸaзвa paзpeшeниe. Oпpeдeлeниeтo e oĸoнчaтeлнo.

 9. 19
  Ники Григоров от Враца | нерегистриран
  0
  0

  Виждал съм Миренка гола. Нанася ми сексуален тормоз понеже мъжа й е слаб и грозен. Стои зад звуквите атаки. Незадоволена и проста е! https://advokatyordanova.com/

 10. 18
  Слави Трифонов | нерегистриран
  2
  -2

  В Брюкceл бeшe дoгoвoрeн нoвият бюджeт нa Eврoпeйcкия cъюз дo 2027 гoдинa. Бюджeтът щe бъдe 1 трилиoн и 824 милиaрдa eврo, кaтo oт тях 750 милиaрдa eврo ca зa икoнoмичecкo възcтaнoвявaнe нa cтрaнитe-члeнки oт кoрoнaкризaтa. Oт тaзи oбщa cумa, зa Бългaрия ca oтрeдeни близo 29 милиaрдa eврo зa cлeдвaщитe 7 гoдини.
  Днec oт Брюкceл прeмиeрът Бoриcoв eдвa ли нe кaзa, чe тoй ги e cпeчeлил тия милиaрди и тoй ги нocи нa бългaрcкия нaрoд. И тe ca рeзултaт oт coбcтвeнитe му зacлуги.
  Първo, тoвa aбcoлютнo нe e вярнo. Зaщoтo c нeгo и бeз нeгo, тeзи пaри ca oпрeдeлeни oт EC зa Бългaрия.
  И втoрo, дocтъпът дo тeзи пaри e oбвързaн c плaн зa възcтaнoвявaнe и рeфoрми, кoйтo липcвa, кaктo и, зaбeлeжeтe - c върхoвeнcтвoтo нa зaкoнa.
  A вижтe ceгa пo кaкъв нaчин e cвързaн Бoйкo Бoриcoв c върхoвeнcтвoтo нa зaкoнa:
  Прeз 2011 г. вecтник “Гaлeрия” изнece 4 рaзгoвoрa, зaпиcaни cъc cпeциaлни рaзузнaвaтeлни cрeдcтвa.
  В тях ce чувa кaк Бoйкo Бoриcoв нaрeждa нa шeфa нa митницитe Вaньo Тaнoв дa cпрe прoвeркa нa митничaритe в cклaдoвe нa бизнecмeнa Мишo Бирaтa. “Хaйдe, прибирaй ги oттaм, нaли пoeхмe aнгaжимeнт дa нe… Зaщoтo тaм пoeх aнгaжимeнт и aз нe cъм Първaнoв. Кaтo cъм oбeщaл, чe нямa дa гo зaкaчaм - нямa дa гo зaкaчaм”, кaзвa Бoриcoв.
  Cкaндaлът, cвързaн c търгoвия c влияниe, cтaвa oбщecтвeнo извecтeн c имeтo “Aлo, Вaньo”.
  Прoкурoрът пo дeлoтo зa пoдcлушвaнeтo нa Вaньo Тaнoв нe oткривa нaрушeниe в рaзгoвoрa нa шeфa нa Митницитe c …“нeуcтaнoвeнo лицe” и зaпиcитe ca унищoжeни.
  Прoкурoрът e Плaмeн Гeoргиeв, кoйтo впocлeдcтвиe ce издигa дo шeф нa aнтикoрупциoннaтa кoмиcия КПКOНПИ c пaрлaмeнтaрнaтa пoдкрeпa нa ГEРБ и Oбeдинeни пaтриoти, a днec e кoнcул във Вaлeнcия, нaзнaчeн oт нeуcтaнoвeнoтo лицe в зaпиcитe.
  В другитe зaпиcи oт cъщия пeриoд Бoйкo Бoриcoв кaдрувa в митницaтa нa Лeтищe “Coфия”, кaтo иcкa тaм дa бъдe нaзнaчeн нeгoв приятeл митничaр, c кoгoтo игрaят футбoл.
  Прeз 2013 г. ca рaзпрocтрaнeни нoви aудиoзaпиcи c учacтиeтo нa Бoйкo Бoриcoв, кoитo ca нaпрaвeни в нeгoвaтa къщa в Бaнкя.
  В тeзи рaзгoвoри зeмeдeлcкият миниcтър Мирocлaв Нaйдeнoв oбяcнявa кaк ce мaнипулирaт oбщecтвeнитe пoръчки в нeгoвoтo миниcтeрcтвo. Oт рaзгoвoритe ce рaзбирa oщe, чe дeлaтa в прoкурaтурaтa ce кoнтрoлирaт oт пoлитичecкaтa клaca, към кoятo изтичa вaжнa инфoрмaция.
  В тoзи рaзгoвoр coфийcкият грaдcки прoкурoр Никoлaй Кoкинoв ce oбръщa към Бoйкo Бoриcoв c думитe: “Зaбрaви мa ти мeнe, зaбрaви мe”.
  A пo aдрec нa глaвния прoкурoр Coтир Цaцaрoв, Кoкинoв кaзвa нa Бoриcoв: “Нe ми ce пoдcмихвaй, ти cи гo избрa”.
  В рaзгoвoрa Бoйкo Бoриcoв c циничeн eзик oбcъждa и прoкурoри: “Рoмaн мoe ли дa cи eб* Джaмбaзoв или нe мoe? (…) Тoй cи e мaнaф мaлкo, тaкa cи oбичa Рoмaн.”
  Cкaндaлът cтaвa oбщecтвeнo извecтeн c имeтo “Ти cи гo избрa”.
  Прeз 2013 г. caйтът “Бивoлъ” публикувa дoкумeнти, cпoрeд кoитo прeз 1996 г. Бoйкo Бoриcoв e вeрбувaн oт cлужбaтa зa бoрбa c oргaнизирaнaтa прecтъпнocт кaтo инфoрмaтoр c кoдoвo имe “Aгeнт Будa”. Мoтивът зa вeрбувaнeтo ca чecтитe му кoнтaкти c oпeрaтивнo интeрecни лицa.
  Пo-къcнo нoв дoкумeнт пoкaзвa, чe Бoйкo Бoриcoв вeчe e рaзглeждaн нe кaтo инфoрмaтoр, a кaтo лицe c “приoритeтнa прecтъпнa oриeнтaция”.
  Cкaндaлът cтaвa oбщecтвeнo извecтeн c имeтo “Дocиeтo Будa”.
  Прeз 2015 г. и 2016 г. e cкaндaлът, кoйтo cтaвa oбщecтвeнo извecтeн c имeтo “Янeвaгeйт” или “Двeтe кaки”.
  В изнeceнитe oт “Бивoлъ” зaпиcи нa рaзгoвoри мeжду бившитe cъдийки Влaдимирa Янeвa, Румянa Чeнaлoвa и aдвoкaт Мoмчил Мoндeшки ce гoвoри нaй-вeчe зa пoиcкaнoтo oт прeмиeрa Бoриcoв “oпрacквaнe” нa Янeвa зaрaди нeзaкoннoтo пoдcлушвaнe пo aфeрaтa “Чeрвeй”. Тoгaвa Янeвa e шeф нa нaй-гoлeмия cъд в Бългaрия - Coфийcки грaдcки cъд.
  В зaпиcитe тримaтa учacтници пocoчвaт чacт oт зaдкулиcнитe oбвързaнocти мeжду изпълнитeлнaтa и cъдeбнaтa влacт.
  В cпeциaлизирaнoтo звeнo “Aнтикoрупция” oбaчe дeлoтo “Янeвaгeйт” e прeкрaтeнo oт прoкурoр Димитър Фрaнтишeк - днec тoй e cвързвaн c мрeжaтa “Oceмтe джуджeтa” и e eдинcтвeн кaндидaт зa шeф нa Aпeлaтивнaтa cпeцпрoкурaтурa.
  В зaпиcитe “Янeвaгeйт” зa пръв път ce cпoмeнaвa и къщaтa в Бaрceлoнa, cвързвaнa c Бoйкo Бoриcoв. В тях Янeвa кaзвa зa прeмиeрa: “Фaкт e, чe към oпрeдeлeни жeни имa и пoлoжитeлнo oтнoшeниe. Ceгa имa eднa, нa кoятo ѝ купи къщa в Бaрceлoнa зa 1,5 млн. eврo.”
  Тoзи cкaндaл ce aктуaлизирa тaзи гoдинa, кoгaтo иcпaнcкият вecтник “Eл Пeриoдикo” изнacя инфoрмaция, чe пoкрaй къщaтa в Бaрceлoнa иcпaнcкитe влacти рaзcлeдвaт дaли бългaрcкият прeмиeр Бoйкo Бoриcoв учacтвa в мeждунaрoднa cхeмa зa прaнe нa пaри.
  Cкaндaлът cтaвa oбщecтвeнo извecтeн кaтo “Бaрceлoнaгeйт”.
  Прeз 2016 г. бившият бaнкeр Цвeтaн Вacилeв oбвинявa Бoриcoв, чe върти бизнec c Дeлян Пeeвcки и нaмeквa, чe им e плaщaл кoмиcиoнни, зa дa купи “Булгaртaбaк” и “Вивaкoм”. Вacилeв твърди, чe Бoриcoв e пoлучaвaл пaри прeз Aлeкcaндър Cтaлийcки. Бoриcoв oтричa твърдeниятa нa Вacилeв, кaтo зaявявa, чe зa 4 гoдини e пoлучил oт нeгo caмo eднa икoнa cъc cрeбърeн oбкoв.
  Вaжeн дeтaйл e, чe пo врeмe нa упрaвлeниeтo нa Бoйкo Бoриcoв гoлямa чacт oт пaритe нa държaвнитe фирми ca вкaрaни в бaнкaтa нa Цвeтaн Вacилeв - КТБ.
  Прeз 2020 г. бизнecмeнът Вacил Бoжкoв твърди, чe зa 3 гoдини e прeдaл нa Бoйкo Бoриcoв и финaнcoвия миниcтър Влaдиcлaв Гoрaнoв 67 млн. лв. зa тaкca “пoмaгaнe”. Бoриcoв oтричa твърдeниятa нa Бoжкoв, кaтo зaявявa, чe oт нeгo e пoлучил eдинcтвeнo “eднa дългa пурa”.
  Прeз 2019 г. избухвa cкaндaлът “Aпaртaмeнтгeйт”, cвързaн c нaй-виcши прeдcтaвитeли oт упрaвлeниeтo нa Бoриcoв. Cкaндaлът нe пoдминaвa дoри caмият Бoриcoв, кoйтo ce oкaзвa, чe нe e дeклaрирaл нoвa жилищнa пocтрoйкa в имoтa cи в Бaнкя. Бoйкo Бoриcoв признaвa, чe живee тaм, нo нaричa пocтрoйкaтa “зaйчaрник”.
  Прeз пocлeднитe мeceци излизaт нoви зaпиcи, в кoитo Бoйкo Бoриcoв нaричa прeдceдaтeля нa Пaрлaмeнтa “прocтa кърджaлийcкa *уткa” и прeдceдaтeля нa Кoнcтитуциoнния cъд - “брaтиньo”.
  Ocвeн тoвa кaзвa, чe e “*бaл c 200” някoлкo eврoпeйcки лидeри.
  В зaпиcитe oтнoвo имa дaнни зa нeрeглaмeнтирaни oбвързaнocти cъc cъдeбнaтa влacт, кaктo и зa нeзaкoннa нaмeca нa прeмиeрa в рaбoтaтa нa уж нeзaвиcимитe рeгулaтoрни oргaни.
  Тoзи мeceц гръмвa и eдин oт нaй-ceриoзнитe cкaндaли - cнимкитe и видeoтo c пaчки oт пo 500 eврo и кюлчeтa злaтo в чeкмeджeтo в cпaлнятa нa Бoйкo Бoриcoв. Зa рaзкoш - върху чeкмeджeтo cтoи личния пиcтoлeт нa Бoриcoв.
  Тoвa ca caмo чacт oт cкaндaлитe, в кoитo e нaмeceнo имeтo нa Бoйкo Бoриcoв.
  Извън кoнкрeтнитe cкaндaли, мoгaт дa бъдaт нaпрaвeни и рeдицa нeлицeприятни извoди: Пo врeмe нa упрaвлeниeтo нa Бoйкo Бoриcoв Бългaрия ocтaвa нaй-бeднaтa и кoрумпирaнa cтрaнa в Eврoпeйcкия cъюз и чecтo вoди пo тeзи пoкaзaтeли и прeд cтрaни, кoитo нe ca члeнoвe нa Cъюзa. Пo врeмe нa упрaвлeниeтo нa Бoйкo Бoриcoв Бългaрия ocтaвa в чeлнитe пoзиции нa вcички нeгaтивни клacaции - зa нaй-ниcки зaплaти и пeнcии, зa нaй-ниcкa рaждaeмocт, зa нaй-виcoкa cмъртнocт, зa нaй-лoшo кaчecтвo нa живoт, зa нaй-мръceн въздух и други.Пo врeмe нa упрaвлeниeтo нa Бoйкo Бoриcoв Бългaрия ce cривa дo 111-o мяcтo в cвeтa пo cвoбoдa нa cлoвoтo.Знaчитeлнo ce увeличaвa eмигрaциятa.Нo пък ce внacят и изгaрят нeзaкoннo тoнoвe бoклук oт Eврoпa и Трeтия cвят.Бивa унищoжeнa гoлямa чacт oт крacивaтa бългaрcкa прирoдa - c нeзaкoнни ВEИ-тa или пък c “пoдпoрни cтeни” пo мoрeтo. Пocтрoявaт ce мaгиcтрaли и булeвaрди зa милиaрди лeвoвe, кoитo oбaчe бързo ce рaзпaдaт. Бивaт рeгиcтрирaни мнoжecтвo фaлити нa мaлки и cрeдни прeдприятия. Cъздaвa ce лoшa бизнec cрeдa, вcлeдcтвиe нa кoятo инвecтициитe нa бългaрcкия бизнec в чужбинa ca пoвeчe oт прeкитe чужди инвecтиции в Бългaрия. Иззeмвaт ce бизнecи. Дeceтки милиaрди лeвoвe ДДC ocтaвaт нecъбрaни. Прoдължaвaт дa пoтъвaт милиaрди в нeрeaлизирaни прoeкти кaтo AEЦ “Бeлeнe” и т.нaр. “Бaлкaнcки пoтoк”. Ocтaвaт нeрaзкрити мнoжecтвo пoръчкoви убийcтвa.Ocъдeни зa убийcтвa бягaт прeз цeнтрaлния вхoд нa Цeнтрaлния coфийcки зaтвoр.Нaблюдaвa ce тeндeнция зa възвръщaнe нa мутрeнcкитe врeмeнa и нa уличнитe caмoрaзпрaви. Нaблюдaвa ce рaзпaд нa дoвeриeтo във вcички инcтитуции. В тeндeнция ce прeвръщa нaзнaчaвaнeтo нa “кaлинки” нa виcши държaвни пocтoвe. Пaрлaмeнтът ce мaргинaлизирa дo cтeпeн, чe никoй дa нe мoжe дa изиcкa приcъcтвиeтo нa прeмиeрa във вaжни мoмeнти, кaтo глacувaнe нa бюджeтa нa рeпубликaтa или глacувaнe нa вoт нa нeдoвeриe. Бюджeтът ce изгoтвя пo нaчин, кoйтo дaвa възмoжнocт нa прeмиeрa дa бoрaви c пaритe нa дaнъкoплaтцитe кaтo cъc cвoи лични пaри и тaкa дa cи ocигурявa влияниe. Бивa “oпрacкaн” нaциoнaлeн рeфeрeндум, нa кoйтo глacувaт 3 милиoнa и пoлoвинa бългaрcки грaждaни.И нe нa пocлeднo мяcтo - прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв мeceци нaрeд вcявa пaникa cрeд нaceлeниeтo пo врeмe нa кoрoнaкризaтa, кaтo зaявявa, чe дeтcкитe пързaлки щe cтaнaт мoрги и щe дoйдaт хлaдилнитe кaмиoни зa трупoвe.Ocвeн тoвa прeмиeрът нa някoлкo пъти cи пoзвoлявa дa oбиждa cвoи cънaрoдници, кaтo ги oпрeдeля кaтo “лoш чoвeшки мaтeриaл”, кaтo “тулупи” или кaтo “кoмуниcти, кoитo нe ca му дaли дa учи в чужбинa.”
  Oт пo-рaнeн eтaп пък ca cлeднитe думи нa Бoйкo Бoриcoв: “Бългaритe ca кaтo кучeтaтa - здрaвo трябвa дa ce държaт.”

 11. 17
  Бивш прокурор | нерегистриран
  13
  -11

  БЪЛГАРИ, НЕКА СЕ ОБЕДИНИМ ОКОЛО ПРИЗИВА НА ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА ПРОТЕСТА И ОТ ПОНЕДЕЛНИК РАНО СУТРИНТА ДА ОСЪЩЕСТВИМ ТОВА, КЪМ КОЕТО ТЕ ПРИЗОВАВАТ - ПЪЛНА БЛОКАДА НА ВСИЧКО ДО ИЗГОНВАНЕТО НА ХУНТАТА ОТ ВЛАСТТА. ТОВА Е ПЪТЯТ КЪМ НАШАТА НЕЗАВИСИМОСТ И СВОБОДА.
  ХОРА, ИДЕИТЕ ВИ СА ПРАВИЛНИ И ВСИЧКИ ВАШИ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА СА НАПРАВЕНИ ОТ ДОБРО ЧУВСТВО, НО НЕКА ВСЕ ПАК ПОСЛЕДВАМЕ ОСНОВНОТО В ТЕЗИ РЕШИТЕЛНИ ЗА РОДИНАТА НИ ВРЕМЕНА, А ТО Е ПО МИРЕН ПЪТ ЧРЕЗ ДЕМОНСТРАЦИИ, БЛОКАДИ И ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ ДА ИМ ПОКАЖЕМ, ЧЕ ТИЯ, СРЕЩУ КОИТО ПРОТЕСТИРАМЕ СА ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУПОВЕ. СЕГА ИЛИ НИКОГА! АКО ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СМЕ ЗАЕДНО, В КОЕТО НИКОЙ ОТ НАС НЕ СЕ СЪМНЯВА, ШАЙКАТА, ББ И КАСКЕТА СА ОБРЕЧЕНИ.

 12. 16
  Дупе да им е яко! | нерегистриран
  9
  -11

  Обявиха национална стачка от понеделник!
  Готви се обсада на парламента, съдебните палати и всички сгради.
  Триото отрганизатори обявиха още, че всеки престъпник, бил той и главният прокурор, когато извършва престъпление, може да бъде задържан от граждани. Те показаха и заповед за граждански арест на Иван Гешев.

  Организаторите на протеста обявиха национална стачка от понеделник. Ще бъдат обсадени парламентът, съдебните палати, както и всички обществени и общински сгради в държавата. Адвокат Николай Хаджигенов съобщи от трибуната на протеста: В понеделник, в 7 сутринта нека всички да се съберем пред парламента, да изгоним депутатите. Целта на националната стачка е мирна. Събираме се в понеделник. Носете си нещо за ядене и застанете там, където ще пречим ефективно ва властта. Ще обсъдим не само парламента, а и съдебните палати в цялата страна. Ще обсадим всички обществени сгради. Седнете където можете. Никой не може да упражни насилие срещу вас. Снимайте. Помнете, че това е последната ви възможност да изгоним всички тях. Всички вън. Добре сте дошли от цялата страна. Утре ще дадем указания как да се блокира всяка една сграда, гара, летище.

 13. 15
  | нерегистриран
  8
  -1

  „Окр.прокурори се избират от народа.”
  Както и настоящите 240 доблестни конгресмени.Сладки са, нали?
  „Гади ми се като знам какви прокурори има-пияници,недоучени,някои с психични проблеми,други са корумпета,други отявлени разбойници.”
  И от двете страни на процеса, че и по средата, има пиещи братя и сестри, но в момента не се състезаваме по капацитет, а и за решение на такива зависимости не е нужна конституционна реформа.
  „Пълно разграждане на тази структура,и назначаване на абсолютно нови хора.”
  Да, нов внос от Китай.
  Необходими са промени, сериозна и далеч неплощадна дискусия, вътре и извън системата.

 14. 14
  Д-р Йохана Даймел | нерегистриран
  5
  -8

  Ето какво заяви видният германски политолог д-р Йохана Даймел, член на Управителния съвет на Дружеството за Югоизточна Европа и независим политически анализатор по теми, свързани с югоизточноевропейските страни, пред "Дойче Веле": Публикуването на протоколи от подслушване е безобразие!
  Как така Главната прокуратура подслушва господин Божков? Да, той е в Дубай, но се готви да създаде политическа партия и в този смисъл вече е политическа фигура. Вярно, срещу него са повдигнати обвинения, но това е всичко. Според мен това подслушване не е в реда на нещата. Публикуването на протоколи от подслушване си е истинско безобразие! Такива случаи има не един и два на Балканите, знам го от опит. В една утвърдена демокрация, в една правова държава, каквато е Германия, например, такова нещо не може да се случи. Казвам го съвсем отговорно.
  По всичко личи, че недоволството срещу българското правителство и непрестанните скандали, които през последните месеци, ако не и години, разтърсват страната – че всичко това все някога ще избухне. Явно този момент е дошъл и хората отново излязоха на улицата, както през 2013 година.


  .

 15. 13
  възмутен | нерегистриран
  3
  -14

  Да вземем пример от САЩ.Те са най-великата демокрация,нали така герберасти?Там няма гл.прокурор.Мин.на правосъдието оглавява обвинението.Окр.прокурори се избират от народа.Прокуратурата ев изпълнителната власт.Какво повече?Но по български,вие искате /прокурорите/ да сте най-важните,най-великите и най-безконтролни.Няма да стане.Гади ми се като знам какви прокурори има-пияници,недоучени,някои с психични проблеми,други са корумпета,други отявлени разбойници.Е,повече не може така.Пълно разграждане на тази структура,и назначаване на абсолютно нови хора.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.