Правната комисия възложи на ЦИК да купи или наеме машините за гласуване


Мнозинството в правната парламентарна комисия възложи на Централната избирателна комисия да купи или да наеме машините за гласуване.

Вече втори час, с размяна на реплики, Комисията обсъжда на второ четене промените в Изборния кодекс.

Заради ангажимента ЦИК да осигурява машините през предстоящите избори, председателката на комисията Стефка Стоева подаде оставка, като каза, че това не трябва да бъде ангажимент на Комисията. Въпреки това, мнозинството остана твърдо зад своето разбиране, че това трябва да бъде правомощие на Комисията.

Въпреки че преди година депутатите бяха решили на следващите парламентарни избори да се гласува само с машини в секциите с над 300 души, сега депутатите върнаха и хартиената алтернатива за гражданите, а темата вдигна градуса, защото привърженици на машинното гласуване се оказаха само депутатите на БСП. 

Затова и на техните настойчиви аргументи в подкрепа на машините, от ГЕРБ попитаха защо през изминалия съвсем наскоро пряк партиен избор в БСП избирателите на социалистите са избрали хартиен вариант за гласуване.. 

"Правим го и заради това", обърна се към Крум Зарков от БСП Александър Иванов от ГЕРБ.

Предложенията на ГЕРБ за нови правила за избор на Велико народно събрание не събраха мнозинство при обсъждането на вторo четене на промените в Изборния кодекс.

Срещу тях гласуваха БСП, ДПС И "Обединените патриоти".

С различни мотиви - БСП и ДПС, защото смятат, че не трябва да се свиква Велико народно събрание, тъй като то не може да реши нито един от проблемите, които в момента занимават държавата, а "Обединените патриоти", защото са против предлаганата смесена изборна система 200 мажоритарни и 200 пропорционални депутати, която, според коалиционен партньор на ГЕРБ, ще ощети малките партии.

Анна Александрова, председател на правната комисия каза, че не е изненадана от тази позиция, тъй като тя е предварително заявена и че нищо не е решено, защото този въпрос ще бъде отворен отново в пленарната зала, когато е възможно да има друго съотношение на гласовете и тази система да мине. Ако обаче това не се случи и ако се стигне до свикване на Велико народно събрание, ще трябва да се гласува по старите правила - т.е. с пропорционални листи.

Бяха взето още две ключови решения от заседанието на правната комисия - първото в секциите над 300 души, освен с машини, както е по закон сега, ще се гласува и с хартия, а ЦИК ще има ангажимента да осигурява машините за гласуване чрез наемане или съответно закупуване.

На въпрос кога ще има нов председател на ЦИК на мястото на подалата оставка Стефка Стоева, срокът за което изтича днес в 18 ч. часа, Анна Александрова отказа да каже коя е кандидатурата на ГЕРБ, но нарече спекулация твърденията, че това ще е бившият правосъден министър Данаил Кирилов.

ВМРО: Отказът от образование трябва да стане престъпление по НК

Предишна новина

Законът на Джонсън мина първи Рубикон

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.