Правила: До 4 заплати годишно ще получават свръхнатоварените съдии като бонус

Правила: До 4 заплати годишно ще получават свръхнатоварените съдии като бонус
снимка:БГНЕС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет прие Правила за определяне размера на допълнителните трудови възнаграждения при условията на чл. 233, ал. 6, изречение първо от Закона за съдебната власт (ЗСВ). С тях се урежда начинът и редът за отчитане степента на натовареност на съдилищата при определяне размера на допълнителните възнаграждения по чл. 233, ал. 6, изречение първо от Закона за съдебната власт. Те обезпечават използването на този законов механизъм за компенсиране на дисбаланса в натовареността на органите на съдебна власт, за създаване на мотивация на високо натоварените магистрати и овъзмездяване на труда им по достоен начин.

С Правилата се регламентира, че общият размер на допълнителните възнаграждения, изплащани на съдиите в съответния орган на съдебната власт, не може да надвишава 4 основни месечни възнаграждения годишно, в т. ч. и възнаграждението за ранг, определени към последното, изплатено в пълен размер трудово възнаграждение. Предвижда се размерът на допълнителното възнаграждение на съдиите да се определя съобразно степента на натовареност на съответния орган на съдебната власт, определена по чл. 30, ал. 5, т. 12 от ЗСВ с ежегодния анализ и отчет на степента на натовареност на органите на съдебната власт, като отделно е разписано как се определя то за командированите съдии. Въз основа на този критерий Съдийската колегия приема решение за изплащане на допълнително трудово възнаграждение до четири основни месечни възнаграждения за съдиите в изключително натоварените съдилища, до 3 за съдиите във високо натоварените съдилища, до 2 в средно натоварените съдилища и до 1 за съдиите в ниско натоварените съдилища.

Приетите Правила ще бъдат изпратени на Комисия „Бюджет и финанси“ към Пленума на ВСС и на Комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ към СК на ВСС, по компетентност. Те ще бъдат оповестени на интернет сайта на ВСС.

Още по темата

Мъж, опитал да убие съсед при спречкване на кучетата им, отива на съд

Предишна новина

„Ако Христо Иванов тегли, аз ще бутам“: Как бившият съдия Методи Лалов изгради кариера върху лъжа

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  ш7д | нерегистриран
  0
  0

  https://defakto.bg/2021/06/25/%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%80%d0%b0%d0%b9%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d1%8a%d0%b4-%d0%be%d1%82%d1%85%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%bb%d0%b8-%d0%b8%d1%81%d0%ba-%d0%bd/

 2. 1
  така ли | нерегистриран
  3
  -2

  количеството ще е за сметка на качествмото. А Кога заплатите ще започнат да се определят според качеството на труда, а не според броя на делата? И защо съдии, които нарушават закона и не съобразяват фактите по делото, ще получават въобще заплати? Докога ще си правят каквото поискат и кога най сетне ще се носи лична и професионална отговорност за гаврата с действащото законодателството от страна на разни самозабравили се съдии, които се самозабравят от мига, в който ги назначат за такива?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.