"Правен свят" - Видео обзор - 22.02.2021

"Правен свят" - Видео обзор - 22.02.2021
Румяна Кадийска, журналист, снимка: "Правен свят"

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) одобри историческата промяна в съдебната система, която ще се реализира на база избрания модел 4 за реформа на съдебната карта. Дебатът във ВСС продължи над 3 часа и половина и бе доста показателен за това, че никоя промяна не е лесна и не се постига с единодушие. Реалното изпълнение на модела, според пътната карта за реорганизацията, ще започне с проучване в кои региони може да се стартира със закриване на районни съдилища, които да бъдат трансформирани в ТО. Ще бъдат изготвени и правила за дейността на отделенията, как ще се случва движенето на делата и книжата, предстои и анализ на съотношението в броя на магистратите в останалите районни съдилища извън областните центрове, като при необходимост те ще бъдат разпределени по различни органи на съдебната власт отново по реда на чл. 194 ал. 1 от ЗСВ. В някои районни съдилища извън областните градове ще бъдат предвидени свободни съдийски бройки с цел командироване на районни съдии от съда в областния град или от друг районен съд в окръжния район, при необходимост по конкретно дело или за определен кратък период.

Със 125 гласа „за“, 77 "против" и 3 „въздържал се“ Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев и прие повторно промените в НПК, с които окончателно се създаде фигурата на „прокурор, разследващ главния прокурор“. Новият прокурор ще има правомощия да разследва и заместниците на главния. Отказите за образуване на досъдебно производство по сигнали срещу главния прокурор ще подлежат на двуинстанционен съдебен контрол, като заседанията ще бъдат закрити. Номинации за разследващ главния прокурор ще могат да правят шестима членове от Висшия съдебен съвет, а не само от Прокурорската колегия, както бе заложено в първоначалния проект. Кандидатите ще могат и да се самономинират. Подходящия за поста трябва да има най-малко 12 години стаж, високи професионални и нравствени качества и много добра оценка от последната си атестация. За избран ще се счита този кандидат, който получи от Пленума на ВСС поне 15 гласа в своя подкрепа от общо 25-те членове на ВСС. Мандатът на разследващия прокурор ще бъде пет години.

Прокуратурата, ГДБОП и Агенция „Митници“ хванаха огромно количество хероин край Варна на стойност около 32 млн. лв. За удара на властите стана ясно от съобщение на главния прокурор Иван Гешев в профила му в Twitter. На 7 февруари 2021 година, в пристанище Варна - Запад е пристигнал контейнеровоз от пристанище Дубай (Обединени Арабски емирства). На него се намирали четири броя контейнера, транспортиращи по 400 рула покривни платна с подложка (битумни ролки). Според документацията, страна на произход на пратката е Ислямска република Иран, продавачът е иранско дружество, а крайната дестинация – България. Именно в тях е била открита и дрогата, стойността на която може да достигне 36 милиона лева. За трафик на хероина в ареста за постоянно се намират двама мъже - собственикът на дружеството вносител на стоката и служител от митнически пункт.

Административен съд - Бургас обяви нищожност на разрешението за строеж на курортен комплекс „Алепу Вилидж", който предизвика сериозно обществено недоволство преди няколко месеца. От фирма, собственик на строежа, тогава заявиха, че те не издигат курортен комплекс, а „подпорна стена“ по крайбрежието на Черно море. Това предизвика вълна от подигравателни коментари сред гражданите, като и поредица от протести край Бургас. Сега съдът е решил, че разрешението за строеж, издадено от главен архитект на Созопол, е издадено при особено съществено противоречие с материалните разпоредби на закона, при липса на материални предпоставки, чието наличие е задължително, като юридически факт, обуславящ издаването му. Налице е такова нарушение на материалния закон, което касае правилността на административния акт, поради което издаването му е лишено от законова опора.

Софийският градски съд (СГС) определи организатора на шествието „Луковмарш“ - БНС – „Еделвайс“, което от няколко години има забрана за провеждането му заради съмнения в антисемитска пропаганда, като „сдружение с акцент върху родолюбието и запазване на българщината, популяризирани мирно, чрез личен пример за интелектуално, духовно и от друга страна – физическо развитие“. С което отказа и да уважи иска на прокуратурата за заличаването на организацията. Генерал Луков е спорна личност в българската история. Той е смятан за патриот от едни и за антисемит и човек, силно повлиян от нацизма - от други. Шествието за смъртта на Луков се провежда от 2003 година, като събитието винаги е съпровождано от остри обществени реакции, тъй като е смятано за пропаганда на расизъм и неонацистки идеи. Парадоксално или не, но решението на СГС идва точно в деня, в който Европейската комисия изпрати официално уведомление до България, че не е транспонирала изцяло в националното си законодателство европейските регламенти за борба с расизма и ксенофобията, а това трябва да бъде сторено. Траспонирането е част от рамково решение от 2008 г., чиято цел е да гарантира, че сериозните прояви на расизъм и ксенофобия трябва да бъдат наказвани чрез налагане на ефективни, съразмерни и възпиращи наказания в целия Европейски съюз. Според ЕК, законодателната рамки в България не гарантират, че расистките и ксенофобските мотиви се вземат предвид от националните съдилища като утежняващ фактор за извършеното престъпление. По този начин няма гаранции, че породените от омраза престъпления са адекватно преследвани.

Ваксинацията на служителите и магистратите в съдебната система ще започне най-рано в началото на март месец. Това стана ясно на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), по време на което кадровиците определиха срок за записване за ваксинация за желаещите до 24 февруари. Така, на практика се оказва, че след подаването на имената, населените места и съответния орган, в който работи магистратът или служителят, пожелал да се ваксинира, РЗИ ще трябва те първа да разпределя хората по места или да сформира мобилни екипи, които да отидат в самия съд или прокуратура. До 24 февруари председателите на Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и главният прокурор ще трябва да подадат до РЗИ готовите списъци на всички записали се за ваксинация съдии, прокурори, следователи и служителите в страната.

Още по темата

Отговорността на производителите на ваксини против COVID-19

Предишна новина

Над 600 страници решение писа АС-Пловдив по делото срещу Ахмед Муса и имамите му

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.