"Правен свят" - Видео обзор - 25.01.2021

"Правен свят" - Видео обзор - 25.01.2021
Румяна Кадийска, журналист, снимка: "Правен свят"

Мащабна реформа на дейността на съдилища стартира ВСС, след като най-после избра модел за прекрояване на съдебната карта. Моделът е доста сложен, но и се оказа сред най-предпочитаните от магистратите, проучване сред които вече е било проведено (виж останалите модели в карето). Най-общо идеята е да се промени родовата подсъдност на даден районен съд, който остава да работи само по наказателни дела от административен характер, някои мерки за неотклонение, по дела, разглеждани в закрито заседание, вкл. всички, разглеждани по дежурство, както и за сравнително по-леки от правна страна спорове. Идеята е да се създаде единен основен първоинстанционен окръжен съд. Става дума за частична промяна на родовата подсъдност и справянето с наличния ресурс вътре.  Един районен съд остава първа инстанция – по бързо ликвидни дела, окръжният съд става основна първа инстанция и втора инстанция по делата на РС. Апелативният съд става истинска втора инстанция. Едни дела отиват в окръжен съд, а част от делата на окръжния съд отиват в районния съд. Районният съд може да се състои от постоянен и непостоянен състав. Моделът предвижда постоянният състав да е само от съдии от районния съд, а непостоянният може да включва и съдии от окръжния съд. Останалите районни съдии се местят в окръжния съд – след атестация, съответния ранг и решение на Общото събрание на горния съд. Общият брой на съдиите в районните съдилища ще се определя ежегодно в края на годината от Съдийската колегия по броя дела.

"Изказвам съболезнования на близките на Милен Цветков. Досега не съм имал възможност да се срещна с тях. Съжалявам за случилото се". С тези думи се обърна към близките на журналиста Милен Цветков обвиняемият за смъртта му Кристиан Николов по време на първото заседание по делото в Софийския градски съд (СГС). Роднините на Милен Цветков, които бяха конституирани като частни обвинители, бяха в залата заедно с техните адвокати - Менко Менков и Надежда Ковачева. По време на разпоредителното заседание адвокатът на Кристиан Николов - Любомир Таков поиска отвод на прокурор Иван Кучиев заради медийни публикации за близки негови отношения с адвокат Менков. Според защитника, материалите били достатъчно доказателство, че прокурор Кучиев е предубеден, както и, че делото не е било разпределено на случаен принцип. Съдебният състав с председател Веселина Ставрева обаче не възприе легитимността на подобна теза и отказа на Таков да отведе прокурора. Пред СГС адвокатите на Николов не възразиха делото да стартира по същество. В края на разпоредителното заседание съставът все пак не констатира пороци в разследването и процесуални нарушения в обвинителния акт и го пусна да тръгне по същество. Процесът продължава с разпит на свидетели и вещи лица, изготвили техническите експертизи от инцидента.

Единодушно, без нито един глас „против“, Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие изцяло отрицателно становище по проекта на управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) за създаване на фигура на прокурор, разследващ главния прокурор. Становището е подготвено от Правната комисия на кадровия орган и бе категорично - проектът реално не изпълнява препоръките на Съда в Страсбург и европейските органи. Според Правната комисия предложението на управляващите дава противоречиви дефиниции относно статута на въпросния разследващ прокурор. Комисията пита и с какво реално ще се занимава той във времето, в което „обвинител №1“ не извършва престъпления. Пленумът на ВСС се съгласи още, че няма никаква необходимост от създаването на такава нова фигура, тъй като постановеното от Конституционния съд  Решение №11 от 23 юли 2020 г. по конституционно дело №15/2019 г. е достатъчно ясно и непротиворечиво. Според кадровиците няма спор, че всеки прокурор в държавата има компетентност и може независимо да проведе разследване на главния прокурор, като в случая правомощията на последния за надзор, за законност и методическо ръководство не се отнасят до хипотезата, в която самият „обвинител №1“ е заподозрян в престъпление. Фигурата на разследващ главния прокурор е самоцелна – обобщи становището си ВСС.

Условни присъди за тримата от групата на Бобокови, признали се за виновни за незаконния внос на боклуци. Това са бившият ръководител на плевенската екоинспекция Габриел Савов, който получи 1 година и половина условно, бизнесменът Айгюн Еминов, който получи 2 години и бившият директор на „Монбат Рисайклинг“ Васил Богданов – 1 година. Съдът отмени действащите към момента мерки за неотклонения "подписка" на тримата. Също така отпадат забраните им да напускат страната. Тримата се признаха за виновни пред Специализирания наказателен съд по обвинението, че са част от престъпната група на Бобокови, извършвала престъпления срещу околната среда. По делото обвиняеми са още и бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков и плевенският бизнесмен Николай Миховски. Досъдебното производство за вноса на опасния боклук започна през декември 2019 г., когато край Плевен бяха открити 9000 тона отпадъци от Италия. Обвиняемите са заподозрени, че са депонирали опасни оловни отпадъци от фирмата "Монбат Рисайклинг" на няколко места из страната, знаейки, че няма как да ги обезвредят. През юли м.г. пък стана ясно, че и прокуратурата в Италия разследва братята Бобокови за нелегална търговия с боклуци. Бившият екоминистър играел ролята на посредник, като оказвал влияние върху свои подчинени да разрешават вноса на отпадъци от Италия на фирми, които не са имали разрешително за преработка, а са разполагали само с площадки за съхранение. Живков е принуждавал и фирми, които са генерирали опасни отпадъци, да ги предават на завод за акумулатори в Монтана. За Живков, Миховски и за братя Бобокови процесът продължава по каналния ред, като предстои в близките дни внасяне и на обвинителен акт.

Главният прокурор Иван Гешев и генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) Виле Итала подписаха споразумение за административно сътрудничество между двете институции, съобщиха от държавното обвинение. Очаква се споразумението да допринесе за повишаване защитата на финансовите интереси на Европейския съюз, за засилване на сътрудничеството в борбата срещу измамите, корупцията и всяка друга незаконна дейност, както и за защита на репутацията на европейските институции чрез разследване на сериозни нарушения в тях. Документът предвижда обмен на информация при спазване на съответните правила за поверителност и защита на личните данни, оперативно съдействие и обучение. OLAF ще предоставя на прокуратурата окончателни доклади от разследвания, свързани с България, придружени от препоръки на генералния директор на OLAF и други относими документи. Двете страни ще се подпомагат взаимно и в оперативните дейности от общ интерес. Сключеното между ПРБ и OLAF споразумение не обхваща правната взаимопомощ или други форми на съдебно сътрудничество по наказателни дела и не засяга бъдещото сътрудничество на партньорите с Европейската прокуратура.

Петима депутати от ГЕРБ, сред които председателят на Правната комисия Анна Александрова и Красимир Ципов, внесоха между двете четения корекции по предложените промени за изменения на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), целящи създаването на фигура на разследващ главния прокурор. Редакциите са не просто съществени, а тотално противоположни на вече оповестените и приети на първо четене идеи. Сега, управляващите са решили, че се отказват от предложението само Прокурорската колегия да може да номинира разследващия „обвинител №1“, като са преценили, че всички членове на ВСС ще могат да правят това, като минимума за издигане на номинация е шестима членове. Кандидатите ще могат и да се самономинират, както беше обещал по-рано Ципов. Ново е и това, че за избран ще се счита онзи кандидат, за когото са гласували поне 15 от общо 25 членове на ВСС. Мандатът на „прокурор, разследващ главния“ също е орязан от 7 години на 5 години. Интерес буди и идеята отказите от образуване на производство срещу главния прокурор или заместниците му по изключение от общото правило да подлежат на съдебен контрол, при това двиунстанционен. След края на мандата на новата фигура пък от ГЕРБ са предвидили той да получава вече придобилия известност „кариерен бонус“, подобен на този за членовете на ВСС. Тоест – след 5 години на новия си пост, въпросният магистрат ще може да заеме равна по степен длъжност или длъжност с една степен по – висока от заеманата преди избора в органите на съдебната власт.

Печално известният съдия от Софийския апелативен съд (САС) Калин Калпчакчиев, който пусна повече от 6 години по-рано от затвора убиеца Джок Полфрийман, се прицели в повишение в Наказателна колегия на Върховния касационен съд (ВКС). Това става ясно от списъците на допуснатите кандидати в конкурса за повишаване в длъжност в Наказателната и Гражданската колегии на съда, обявен от ВСС през 2020 г. Свободните места в първата са две, а във втората – три. Оказва се обаче, че освен съдията пуснал Полфрийман и съпругата му - Елизабет Петрова-Калпакчиева, която към момента също работи в САС заедно с него – е кандидатствала за повишение във ВКС, само че в Гражданска колегия. Нещо повече, в конкурса освен Калпакчиев и жена му, се е включила и Весислава Иванова. В списъците на допуснатите до конкурса за повишаване в двете колегии на ВКС прави впечатление още и, че реално процедурата е превзета от бивши и настоящи членове на политизираната организация - Съюз на съдиите в България (ССБ). Освен Калпакчиев, който е председател на въпросната организация, и Иванова – бивш неин изпълнителен секретар,  бившият й ръководител Атанас Атанасов също се опитва да стане върховен съдия, въпреки че в момента правораздава на окръжно ниво в Софийския градски съд (СГС). Сред допуснатите кандидати има и други интересни имена. Такова е например това на Соня Найденова, бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС), която заедно с Калин Калпакчиев беше сред най-силните опоненти на мнозинството и работеше системно за прокарването на идеологиите, проповядвани от политически маргинализирани личности като Христо Иванов и други неуспешни активисти.

Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) бе поставена от председателя на съда Лозан Панов в крайно деликатна позиция, след като последният е издал разпореждане за образуване на Тълкувателно дело по въпроси, свързани с публичността на разследванията. Както „Правен свят“ писа, в началото на ноември 2020 г. Висшият адвокатски съвет (ВАдвС) поиска от ВКС да наложи своеобразна цензура на практиката прокуратурата да разгласява определени материали от досъдебни производства, след изричното разрешение от наблюдаващ прокурор. Сега обаче, председателят на ВКС Лозан Панов е решил да постави колегите си от Наказателна колегия в неудобната позиция да избират между това дали да обслужат интересите на обвиняеми и подсъдими лица, които очевидно говорят през искането на ВАдвС, или да запазят достойнството си и закона и веднъж завинаги да пресекат опитите за цензуриране и подчиняване на прокуратурата на интересите на престъпния свят. След разпореждането на Панов се очаква върховните съдии да разтълкуват чл. 198, ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс и  да отговорят на въпросите: „Съвместимо ли е с презумпцията за невиновност разгласяване на материали, подкрепящи тезата на обвинението, когато това не се налага за опазване на националната сигурност или за провеждането на ефективно разследване чрез търсене на съдействие от обществото? Допустимо ли е да се разгласяват материали по разследването, когато самото разгласяване съставлява престъпление? Допустимо ли е разгласяване на материали, които се отнасят за трето лице извън кръга на обвиняемите в досъдебното производство?“. За докладчик по делото е определена председателката на Наказателна колегия - Галина Тонева, а изводите от тълкуването ще определят доколко България все още може да се нарече правова държава.

Още по темата

Разбиха престъпна група за пране на пари и измами с маркови стоки в Пловдив

Предишна новина

Иззеха тонове контрабандно кафе, образувани са 7 досъдебни производства

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.