"Правен свят" - Видео обзор - 16.01.2021

"Правен свят" - Видео обзор - 16.01.2021
Петър Антонов, журналист, снимка:"Правен свят"

Президентът Румен Радев насрочи парламентарните избори за 4 април. "Очаквам законодателят да разгледа и гласува и други предложения като гласуване по пощата на българите в чужбина. Видео наблюдение в избирателните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините", добави той. От ГЕРБ заявиха, че нямат проблем с определената от президента, но попитаха каква точно е разликата от една седмица между 28 март и новата. Междувременно управляващите внесоха и проект за изменение и допълнение на Закона за мерките и действията в извънредно положение, с които се дава възможност на лицата под карантина да упражнят правото си на глас. Дава се и възможност всички мерки, които се предприемат от ЦИК, да се съобразят с мнението на Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и здравните власти

Софийската адвокатска колегия (САК) заплаши законодателя, че ще излезе на протест, а нейните членове ще спрат да влизат в дела, ако не се предприемат спешни мерки до 22 януари за облекчаване на данъчните им задължения и признаване на 40%, вместо 25% разходи. Искането е подписано от председателя на Колегията Ивайло Данов и е до председателя на парламента Цвета Караянчева, Правната и Бюджетната комисии, Министерския съвет и министъра на финансите. В писмото на Данов се посочва, че последиците от пандемията от COVID-19 се отразяват изключително тежко както на самоосигуряващите се адвокати, упражняващи самостоятелно професията, така и на тези, които работят в адвокатски дружества и сдружения. От столичната адвокатура изтъкват, че адвокатите винаги са били редовни данъкоплатци и приходите за бюджета от дейността им е в пъти повече от други свободни професии. Председателят на САК припомня, че на адвокатите, които масово са самоосигуряващи се физически лица, не беше предоставена нормативна възможност да се възползват от почти нито една от мерките, предоставени от държавата както на първия, така и на втория етап от предоставянето на помощи. Затова столичната адвокатура настоява за осъществяване на незабавни изменения на нормативната база за намаляване на данъчната тежест на адвокатите, както и в спешен порядък да се инициират и извършат конкретно промени в данъчния режим на адвокатите, който да позволи икономическото им оцеляване чрез увеличаване на нормативно признатите им разходи от 25% на 40%.

Общо осем станаха кандидатите за европейски делегирани прокурори към новата Европейска прокуратура. Това са следователката от отдела към Специализираната прокуратура Станелия Караджова, Дарина Косева от Софийската районна прокуратура, Светослава Пенчева-прокурор в Районна прокуратура – Пловдив, Светлана Шопова - Колева от Софийска градска прокуратура, Пламен Петков - административен ръководител на Районна прокуратура – Сливница, Димитър Младенов от Софийската градска прокуратура, Вихър Михайлов от Следствения отдел във Военно-окръжна прокуратура – София и следвателят Бойко Атанасов. За европейски делегирани прокурори могат да кандидатстват и съдии, и прокурори, и следователи. Общият брой на българските представители там ще бъде десет, а крайният срок за подаване на документи е 17 януари.

На първото си редовно заседание за 2021 г., Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) поиска отнемане на имущество за над 60 000 лв. от измамника Спас Василев, по-известен като Спас от Кочериново. През 2018 г. Спас беше осъден на 7 месеца затвор за измама – за това, че в периода 2016 – 2017 г. е въвел в заблуждение 7 лица с твърдението, че ще им осигури изгодни самолетни билети. Скандалът гръмна през есента на 2017 година. Тогава десетки потърпевши от България и чужбина подадоха сигнали, че мнимият „Александър Николов“, както се бе нарекъл Спас, обещава евтини самолетни билети по Интернет, без да ги доставя. Стана ясно, че профилът на Александър в социалната мрежа е фалшив, а зад него стои българинът Спас Василев. Снимките пък са на трети човек - френски гражданин и са присвоени от реалния му профил във Фейсбук. Тогава и жалбите срещу Спас заваляха. След това срещу Василев бяха образувани още две досъдебни производства за измами. Заедно с внесения в Окръжен съд – Кюстендил иск за отнемане на имущество на Спас от Кочериново, КПКОНПИ поиска отнемане на незаконно придобито имущество в размер на общо 1 821 203 лв. Решенията включват и искове за отнемане на 20 недвижими имота и 9 моторни превозни средства, на обща стойност 446 731.60 лв., уточняват от Антикорупционния орган.

Гърция предаде издирвания Йосиф Йосифов, по-известен като Йоско Костинбродски, на българските съдебни власти днес. Предаването на Йосифов е станало на ГКПП-Кулата. Задържаният в Република Гърция с Европейска заповед за арест Йосиф Йосифов бе предаден на българските съдебни власти, след което бе конвоиран до затвора в София от служители на Главна дирекция „Охрана“ при Министерство на правосъдието, съобщиха от държавното обвинение. Европейската заповед за арест на издирвания от българското правосъдие Йосифов бе издадена от Специализираната прокуратура през юни 2020 г. с цел той да изтърпи наказание от 4 години лишаване от свобода, влязло в сила с решение на Върховния касационен съд (ВКС). На 22 юни 2020 г. състав на ВКС потвърди присъда на Йосифов по дело на Специализирания наказателен съд, с която той е осъден на 1 г. лишаване от свобода за изнудване и се привежда в изпълнение 3-годишна условна присъда, наложена по-рано от Софийския районен съд за противозаконно отнемане на товарен автомобил, в рамките на чийто изпитателния срок е извършил ново престъпление.

40 прокурори, следователи и съдебни служители вече са дарили рековалесцентна плазма за лечение на тежки случаи на инфектирани с коронавирус към началото на 2021 г. в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия, съобщиха от държавното обвинение. Ръководството на прокуратурата (ПРБ) отправи призив в средата на ноември 2020 г. магистратите и съдебните служители, които са преболедували COVID-19, възстановили са се от инфекцията и отговарят на критериите, да дарят плазма. Целта е да се помогне да бъде попълнена Националната банка за рековалесцентна плазма. Кампанията на ПРБ продължава, създадена е организация всички желаещи да дарят плазма.

Директорката на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова получи ново повишение на заплатата си за период по-кратък от 1 година. Това стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба, откъдето уточняват, че новото възнаграждение на Димитрова ще бъде считано от 1 януари 2021 г. От Министерски съвет отказват да уточнят какъв ще е новият размер на заплатата на директорката на НАП, но е публично известно, че за последно тя получи увеличение през февруари месец м.г., с което сумата за трудовото й възнаграждение стана 5500 лв. Като мотив за новото увеличение на заплатата на Димитрова правителството посочва „повишаването на разходите за персонал в бюджетните организации за 2021 г.“ „При формиране на основната месечна заплата е отчетен водещият принос на изпълнителния директор на приходната администрация за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2020 г., свързани със събираемостта на приходите, доброволното изпълнение на задълженията и предоставяните електронни услуги“, пишат от МС. Любопитно е, че дословно същият мотив бе употребен от кабинета и през февруари 2020 г., за да се обоснове повишението на възнаграждението й тогава. Правителството не е взело предвид факта, че Димитрова не прекъсна отпуската си през юли миналата година, когато хакери пробиха системата на НАП и източиха данни на граждани и фирми. Тогава изтекоха лични данни на над 5 млн. български граждани. Във връзка със случая с изтеклите данни Комисията за защита на личните данни наложи глоба на приходната агенция в размер на 5,1 млн. лв. за допуснатите 20 нарушения.

Още по темата

Правителството на Нидерландия подава оставка

Предишна новина

ГЕРБ предлага: Не ВАС, а първата инстанция, да проверява редовността на касационните жалби

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.