"Правен свят" - Видео обзор - 11.01.2021

"Правен свят" - Видео обзор - 11.01.2021
Петър Антонов, журналист, снимка: "Правен свят"

Появи се първи кандидат за член на Висшия съдебен съвет на мястото на големия юрист Евгени Диков, който загуби битката с COVID-19 в края на миналата година. Това е следователят от Националната следствена служба Стефан Петров, който е зам.-председател на Камарата на следователите, член на Съвета за партньорство към ВСС и вече веднъж е бил член на кадровия орган. Кандидатурата му е предложена от 62-ма следователи от Националната следствена служба и от Окръжните следствени отдели в Окръжните прокуратури. Според тях Стефан Петров притежава „необходимите лични, професионални и нравствени качества“. Посочено е, че при всички длъжности, които е заемал, той е уважаван и признат като много добър следовател и юрист. Отличава се като изявен лидер, независим, безпристрастен и справедлив магистрат, умеещ да работи в екип. Стефан Петров е следовател от кариерата. Професионалният му път започва в Окръжен следствен отдел в гр. Силистра през 1989 г., като последователно заема длъжностите на ръководител и директор. От 2004 г. е следовател в отдел 02 „Криминален“ в Националната следствена служба. В периода от 03.10.2007 г. до 03.10.2012 г. е член на Висшия съдебен съвет и е председател на комисията „Предотвратяване и установяване на конфликт на интереси“, както и член на комисиите „Професионална етика и превенция на корупцията“, „Бюджет и финанси“ и „Съдебна администрация“.

Трима са до момента кандидатите за европейски делегирани прокурори в новата Европейска прокуратура. Срокът за подаване на документи е до 17 януари, а едно от имената на претендентите е повече от любопитно. Към момента документи за участие в процедурата са подали Димитър Младенов от Софийската градска прокуратура (СГП), Пламен Петков - административен ръководител на Районна прокуратура – Сливница и следователят Бойко Атанасов, популярен в магистратските среди като „вечният кандидат“ заради хобито си да се явява на всички възможни открити конкурси за постове в държаното обвинение, а вече и извън него. Любопитното в случая на Атанасов е, че той се явява в процедурата, макар че е добре известно, че не притежава и минимума от изискванията за подобна длъжност. Бойко Атанасов се явява в процедурата със Среден 3 в дипломата си по Наказателноправни науки и с ниво на английски език под санитарния минимум. От дипломата на Атанасов стана ясно още, че той е постигнал същата оценка и по Гражданскоправни науки, както и по основополагащи предмети от специалността "Право" в българските университети, като "Римско право" и "Общо учение за държавата". Общодостъпният документ, с който Бойко Атанасов доказва, че е юрист, сочи още че той има среден успех от курса на обучение – "Добър" 4,30, а от държавните изпити – "Добър" 4. Липсата на дори минимално владее на английски език пък Атанасов демонстрира съвсем недвусмислено по време на процедурата за избор на европейски прокурор, в която – разбира се – той отново беше претендент. По време на изслушването на кандидатите, проведено през февруари 2019 година, Атанасов пропусна да спомени предварително, че не владее никакви езици, но това се прояви мигновено в момента, в който конкурсната комисия му зададе задача, в рамките на подбора, да прочете текст от английски език. Резултатът, видимо от приложеното видео, се оказа плачевен. Липсата на умение у Атанасов да комуникира на работния за Европейския съюз език буди учудването как той би могъл да се разбира с колегите си в Европейската прокуратура, при това по теми като злоупотреба с европейски средства. Освен, че не притежава необходимия ценз за европейски делегиран прокурор, Атанасов е и обект на няколко дисциплинарни производства, като бил отстраняван и от разследвания над шест пъти заради немарливост в работата и риск от техния провал.

Няма никакви основания студентите от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ да се притесняват относно пребиваването им в общежитията към висшето учебно заведение, стипендиите или полагащите им се осигуровки. Това увери пред „Правен свят“ ректорът на университета проф. дфн Анастас Герджиков. Коментарът на проф. Герджиков идва след поредица от запитвания до редакционната поща на „Правен свят“ от страна на студенти в Юридическия факултет към СУ, които изразяват притеснение във връзка с няколко проблема. Първият касае осигуряването на адекватни противоепидемични мерки срещу пандемията от COVID-19 във връзка с предстоящия на 18 януари 2021г. присъствен писмен държавен изпит по Публичноправни науки, както и последващата на 20 и 21 януари устната част. В тази връзка проф. Герджиков уточни, че ще бъдат осигурени всички необходими мерки. Притесненията на студентите от Юридическия факултет са насочени и към това, че според тях няма яснота относно здравното им осигуряване, тъй като то се поемат от университета до месец декември, когато е и последният държавен изпит от първата сесия. Тази година изпитът по Публичноправни науки обаче е насрочен за януари заради пандемията. Въпроси има и по отношение на случаите на абсолвентите, които се притесняват, че трябва да напуснат общежитията, осигурени им от университета, в края на месец януари. Ректорът обаче увери, че нито един студент няма да бъде ощетен щом се касае за правата му на стипендия, осигуровки и пребиваване в общежитие. „Студентите имат студентски права до първата сесия за държавен изпит. Те могат да останат в общежитията, могат да получават стипендии и ще имат осигуровки. Не само това. Ние отидохме отвъд това и им разрешихме да останат в общежитията до юли, далеч след първата изпитна сесия за държавен изпит“, посочи проф. Герджиков.

Делото срещу олигарха Иво Прокопиев, бившия министър на финансите Симеон Дянков и  ексминистъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков стартира на втора инстанция пред Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС). Въпреки желанието на защитата на обвиняемите делото да бъде на практика претупано и да приключи само в едно заседание, съдът не прие адгументите на адвокатите на Прокопиев, Трайков и Дянков и допусна на следващото заседание по делото, насрочено за 10 февруари, да бъдат разпитани бившият вече министър на икономиката Емил Караниколов, но в качеството си на директор на Агенцията за приватизация, както и вещи лица, изготвили поредица от експертизи по случая. На първа инстанция Специализираният наказателен съд (СНС) оправда и тримата подсъдими, като счете, че това, в което те са обвинение не представлява престъпление.

Прокуратурата прати Лютви Местан повторно на съд за катастрофата с починалото бебе. Бащата на бебето – Юсеин Ахмед също е предаден на съд. Делото за пътнотранспортното произшествие край с. Загорско, обл. Кърджали, е наблюдавано от екип от прокурори от Окръжна прокуратура – Кърджали, като разследването е извършено от екип следователи от ОСлО към ОП – Кърджали. Това е вторият път, в който държавното обвинение внася обвинителен акт по случая. На 30 октомври м.г. Пловдивският апелативен съд потвърди определението на Окръжен съд – Кърджали, с което делото бе върнато за допълнително разследване. Тогава Пловдивският апелативен съд сподели доводите на Окръжен съд - Кърджали, че в хода на досъдебното производство са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до нарушаване правата на пострадалите. Предстои Окръжен съд – Кърджали да насрочи делото в разпоредително заседание в двумесечен срок.

Софийска районна прокуратура (СРП) се самосезира във връзка с материал, излъчен в ефира на една от националните телевизии, относно нерегламентирана търговия с кръвна плазма, съобщиха от държавното обвинение. От материала, излъчен в ефира на телевизията, става ясно, че журналисти се срещат с търговци на кръвна плазма в двора на една от големите столични болници, за да търсят плазма. Търговците им обясняват, че имат познати, преболедували COVID-19, които могат да дарят плазма. Те съобщават, че кръвната плазма ще струва 4000 - 5000 лева. След това се уговарят сделката да бъде извършена на следващия ден. Няколко часа по-късно търговците на кръвна плазма се свързват с журналистите, за да съобщят, че са намерили потенциален дарител. Според материала излъчен в телевизията уговорката била търговците да се свържат с екипа на телевизията, за да се уточнят с „мнимия син на измислена жена, нуждаеща се от плазма“. Търговците уверяват, че дарителят е изкарал COVID-19 преди два месеца, като обещават в деня на срещата да донесат и документ от положителния му PCR тест.

Одобреното на първо четене създаване на фигурата на обвинител, който да разследва главния прокурор в България, е предизвикало изненада в Комисията към Съвета на Европа за демокрация чрез право. От Венецианската комисия са обявили това на днешното заседание на мониторинговата група в Европейския парламент, съобщи БНР, позовавайки се на свои източници. Мониторинговата група за демокрацията, правовата държава и основните права към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент обсъжда за втори път ситуацията в България. Заседанието е виртуално. В петък представителят на Венецианската комисия е заявил, че подобна фигура не е част от световната практика и е определил решението за нейното създаване като "странно". Той е подчертал, че подобно наблюдение е допустимо само по отделни случаи, каквато практика съществува в Съединените щати. Отправена е била покана към премиера Бойко Борисов, но той е отказал участие.

Още по темата

Делото срещу бившия председател на ДАБЧ за търговия с българско гражданство тръгва

Предишна новина

Вихър Михайлов е четвъртият кандидат за европейски делегиран прокурор

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.