"Правен свят" - Видео обзор - 06.02.2021

"Правен свят" - Видео обзор - 06.02.2021
Петър Антонов, журналист, снимка: "Правен свят"

Заплатите на магистратите и служителите в съдебната система ще бъдат индексирани с 10%, реши Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС). Заедно с тях, със същия процент ще бъдат индексирани и ранговете на магистратите. В четвъртък пред Пленума на ВСС бяха поставени два основни варианта за повишаване на ранговете на съдии, прокурори и следователи. Първият, предложен от Гергана Мутафова, гласеше, че те следва да се повишат с по 50 лв. за 1ви ранг, за 2ри - с по 75 лв., а за трети - със 125 лв. Вторият вариант, предложен от Севдалин Мавров и подкрепен от кадровиците, предвиждаше 10% ръст на сумите и за трите ранга. Така „съдия в ОС и прокурор в ОП“ ще получава 275 лв. за ранг, „съдия в АС и прокурор в АП“ – 385 лв., а върховните съдии и прокурори– 440 лева. За целта ще бъдат отделени 1 253 608 лева. Иначе, по време на заседанието се разви и принципен спор за огромната „ножица“ във възнагражденията на магистратите на различните нива. След настоящото увеличение, върховните магистрати вече ще взимат 5465 лв., апелативните – 4522 лв., на окръжно ниво вече ще получават 3738 лв., районните - 2949 лв. Повдигнат бе и въпросът за сформираната миналата година работна група, която трябва да изработи чисто нов механизъм за изчисляване на възнагражденията в съдебната система. Оказа се, че досега тя не е заседавала на първо място заради пандемията, а на второ място заради фактическата нужда от законодателни изменения, които ще се наложат, ако моделът за изчисляване на заплатите бъде радикално променен. Оказа се още, че членовете на ВСС са поискали в групата да вземат участие и експерти от Министерството на финансите, от където обаче за момента пазят мълчание и не са оказали съдействие.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие пътна карта и план за реформата в съдебната карта, след като преди 2 седмици избра мащабния модел 4, при който освен промени в подсъдността, се предвижда съкращаване на броя на районните съдилища, както и уравновесяване на натовареността. Картата и планът бяха представени във вторник от кадровика Боряна Димитрова, която заедно с Красимир Шекерджиев, е автор на четвъртия модел. Първоначално заложеното, по думите й, беше реализирането на реформата да стартира с превръщането на 28 от районните съдилища в страната в териториални отделения в 28-те окръжни района. След дълъг и продължителен дебат обаче бе предложено и одобрено всъщност първо да бъде извършен анализ по райони, за да се прецени кои съдилища могат да станат отделения и реално какъв да бъде техният брой, тъй като 28 пилотни съдилища се сториха твърде много на кадровиците като за начало. Ще бъдат изготвени и правила за дейността на отделенията, как ще се случва движенето на делата и книжата, предстои и анализ на съотношението в броя на магистратите в останалите районни съдилища извън областните центрове, като при необходимост те ще бъдат разпределени по различни органи на съдебната власт отново по реда на чл. 194 ал. 1 от ЗСВ. В някои районни съдилища извън областните градове ще бъдат предвидени свободни съдийски бройки с цел командироване на районни съдии от съда в областния град или от друг районен съд в окръжния район, при необходимост по конкретно дело или за определен кратък период. Ще има промени и по отношение на администрацията. Не се предвиждат масови съкращения, но броят на служителите в съответното териториално отделение ще бъде оптимизиран до необходимото, останалите ще бъдат преназначени или командировани в основния съд, към който преминава районният или в друг орган. Очаква се до лятото да има готов и пакет от предложения за законодателни изменения.

Европейската служба за борба с измамите (OLAF) уличи в корупция секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, в периода, в който той бе служебен вътрешен министър, става ясно от съобщение на службата. Според информациятa на ОLAF, Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени. Службата препоръчва и да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро, както и да се прецени наличието на предпоставки за откриване на наказателно производство срещу служители на Министерството. Обществената поръчка за доставката на 290-те автомобила с висока проходимост за българските полицаи е организирана изцяло в мандата на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, по време на който настоящият му секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов беше вътрешен министър. Това става ясно от документите, приложени към обществената поръчка, за закупуването на колите, с което твърденията на държавния глава от по-ранните часове на деня, че Узунов няма връзка със случая се опровергават. Върховната касационна прокуратура от своя страна изпрати в Специализираната прокуратура материалите получени от OLAF. След анализ и преценка на относимостта, с постановление на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура, получените материали са обединени към материалите по делото срещу Узунов, което вече бе образувано у нас за „търговия с влияние“. По същото досъдебно производство, в качеството му на обвиняем, е привлечен Пламен Бобоков. Предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинения спрямо привлечените като обвиняеми лица. И е възможно и други да бъдат обвинени.

Висшият адвокатски съвет (ВАдвС) оспори в Конституционния съд (КС) разпоредби от новоприетите промени в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), с които бе регламентирана 10-годишната давност за дълговете на физически лица. Адвокатурата по-конкретно оспорва разпоредбата на § 2 ПЗР на закона, който урежда момента на влизане в сила на давността. „Независимо от относително дългия vacatio legis на допълващия закон, влизащ в сила на 02.06.2021 г., с оспорвания текст на § 2 ПЗР на ЗДЗЗД се придава обратно действие на института на т. нар. „абсолютна давност“, така щото 10 годишният срок на абсолютната давност да започва да тече не от деня на влизане в сила на допълнението, а от дата предхождаща този ден, при което вземания, които са изискуеми днес, ще се окажат вече погасени по давност към минал момент или за погасяването им ще е достатъчен минимален срок. Така е постигнат ефект на „мигновена“ давност, който е нетърпим и противоречи на идеята, че давността е период от време“, смятат от адвокатурата.

Прокуратурата прати в съда 277 тома за трагедията край Своге, осем са на подсъдимата скамейка. Според разследването, на 25 август 2018 г. Георги Георгиев превозвал с автобус м. „МАН“ членове на пенсионерски клуб в с. Световрачене, техни близки и приятели, както и други лица. За този ангажимент управляваното от него дружество „М.-5“ ООД имало сключен договор за маршрут от с. Световрачене, област София до с. Царевец, община Мездра и обратно. Около 17 ч. превозното средство се движело по второкласен път II-16 в района на гр. Своге с тридесет пътници. В близост до местността „Янкулови воденици“ имало завой надясно и поставени пътни знаци за забранено движение със скорост по-висока от 40 км/ч и опасност от хлъзгане. Водачът не се е съобразил с тях и навлязъл в завоя със скорост от около 53,5 км/ч. Последвали удари с движещите се по същия път товарни автомобили м. „Нисан“ и м. „Ситроен“, промяна на посоката, преминаване през мантинелата и преобръщане на автобуса по стръмния скат. Пътниците в него са получили множество различни по степен увреждания. Двадесет от тях са починали в резултат на тежки травми, на другите десет пострадали са причинени телесни повреди. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото. През октомври, отново във връзка с трагичния инцидент край Своге, Софийска градска прокуратура (СГП) внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Дончо Атанасов и Светослав Глосов, привлечени към наказателна отговорност за извършено от тях престъпление по чл. 282, ал. 2 от НК - престъпление по служба и имотна облага.

Специализираната прокуратура (СП) и ГДБОП неутрализираха международна организирана престъпна група за трафик на хероин, става ясно от съобщение на държавното обвинение. В операцията са участвали и служители на американската служба ДЕА. Задържани са шестима, като трима от тях са българи, двама - сърби и един с двойно гражданство. При акцията са хваната около 20 кг хероин, като това е само част от по-голяма пратка. Стойността на дрогата е 260 000 евро. "Досега не сме имали такъв канал - да се занимава с трафик до САЩ", каза директорът на ГДБОП Любомир Янев. По думите му, към момента няма достатъчно информация как е изнасян наркотикът, но има информация как е внесен - с камиони през сухопътни граници. Антимафиот №1 каза още, че за заловеното количество хероин трафикантите е трябвало да получат 260 000 евро. Организатор на престъпната дейност е сърбин. Двама от задържаните за известни на властите.

Адвокатите сами да избират дали да упражняват адвокатска професия и да получава доходите си от нея като физически лица, извършващи независима икономическа дейност, или да го правят самостоятелно чрез еднолично адвокатско дружество, като се възползва от данъчния режим за облагане на приходите от дейността на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). Такава промяна в Закона за адвокатурата (ЗА) са предложили четирима депутати от ГЕРБ. Сега действащата разпоредба на чл. 5, ал. 2, т. 1 ЗА не забранява на адвокат да бъде съдружник или акционер в дружество, съответно член на управителен орган, но му забранява да бъде управител или изпълнителен директор. „Това ограничение е лишено от смисъл, особено в случаите, в които търговското дружество е еднолична собственост на адвоката. Забраната адвокатът да бъде управител на дружество, респ. изпълнителен директор на дружество, включително негово собствено дружество, лишава адвокатите от възможност да използват квалификацията, знанията и уменията си в друга сфера на дейност, каквато е управлението на търговски дружества“, смятат вносителите.

Висшият съдебен съвет (ВСС) чака отговор от здравния министър Костадин Ангелов кога ще бъдат ваксинирани магистратите и съдебните служители. Това стана ясно от заседанието на Пленума в четвъртък. Преди няколко дни и Прокурорската колегия на ВСС е изпратила писмо до Ангелов с питане кога се предвижда включването на магистрати и служители във ваксинационния план. Представляващият кадровия орган Боян Магдалинчев пък обясни, че вече е разговарял по телефона с министъра по въпроса и той го е уверил, че ваксинация се предвижда, като на 12 февруари ще има заседание и на ваксинационния щаб. До 14 февруари пък ще стане ясно кога ще е точният период за това. Вероятно магистратите и служителите ще бъдат включени във третата фаза на плана. „Ние не искаме преференциално отношение по отношение на ваксинацията, а просто информация, за да можем да изготвим и списъци на желаещите“, заяви Огнян Дамянов по време на Пленума.

Още по темата

Не е имало сигнали за насилие в семейството на убитото в Севлиево 2-годишно дете

Предишна новина

Иван Гешев обсъди независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт с прокурори от Софийска област

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.