"Правен свят" - Видео обзор (9.10.2020)

"Правен свят" - Видео обзор (9.10.2020)
Румяна Кадийска, снимка: Правен свят

 

Български евродепутати подкрепиха резолюция срещу България в ЕП. По-рано през седмицата тя стана обект на обсъждане от около едва 1% от депутатите, а в петък бе подкрепена основно от представителите на българската опозиция. Част от констатациите в резолюцията на Европарламента за върховенството на закона и правовата държава у нас отговарят на действителност, част от тях не отговорят, а част желаят да създадат фалшива действителност", коментира пред БНТ заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов минути след гласуването на документа. Скандалното в него, освен забележки към страната ни относно легализирането на гей браковете, бе и остра реакция и настояване България да ратифицира обявената за противоконституционна Истанбулска конвенция. Документът на ЕП освен удар по имиджа на страната ни, няма никаква правна стойност.

Темата за прекрояването на съдебната карта на съдилищата и прокуратурите в страната отново влезе в дневния ред на колегиите на Висшия съдебен съвет (ВСС). Както е добре известно – прокуратурата вече премина през три вълни на окрупняване на районно ниво - от 1 януари 2019 г. се закриха 11 районни прокуратури, от 1 януари 2020 г. – още 28, а от 1 януари 2021 г. 38 обвинения. За разлика от тях съдилищата са до никъде в реалното прекрояване на съдебната карта, макар че друго добре известно е, че срокът за изпълнение на целия проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на единна информационна система на съдилищата“  е до 31 декември т.г. Във вторник Съдийската колегия отново отложи старта на разговорите по започването на процедура. Прокурорската колегия пък реши, че 30 април другата година главният прокурор тpябвa дa пpeдcтaви aнaлиз и пpeдлoжeниe зa пpecтpyĸтypиpaнeтo нa нaй-гoлямaтa пpoĸypaтypa - Coфийcĸaтa paйoннa пpoĸypaтypa, ĸaĸтo и paйoннитe пpoĸypaтypи в Бoтeвгpaд, Eтpoпoлe, Иxтимaн, Πиpдoп, Caмoĸoв, Cвoгe, Cливницa, Kocтинбpoд,  Eлин Πeлин. Именно те ще бъдат преструктурира и по диференцирания подход. След анализа на администрацията на Иван Гешев, ще трябва да бъде избран и конкретният модел. Промени ще има и по отношение на прокуратурите на окръжно и апелативно ниво.

ВСС няма да отстранява главния прокурор от поста му. Това стана ясно на заседанието на Пленума в четвъртък, който по настояване на председателя на ВКС Лозан Панов се занима с обръщението на управлението на политизирания Съюз на съдиите в България, в което те настояват за стартиране на процедура по неговия импийчмънт. Пленумът обаче не пожела да обсъжда въпроса извънредно и даде ясна заявка, че няма да „уволнява“ Иван Гешев. Забележките на ССБ за работата на обвинението и отговора на Асоциацията на прокурорите в България ще бъдат обсъдени другия четвъртък.

Поредица специализирани акции в страната. В понеделник бяха задържани ромските барони Трайчо и Мето от квартал Враждебна, които са се занимавали с лихварство. 5 лица са с повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление от неутрализираната на 5 октомври 2020 г. организирана престъпна група, създадена с цел рекет, имотни измами. Мишените на групата са били всякакви хора, от различен етнически произход, предимно изпаднали в лошо финансово състояние. 
Специализирана полицейска операция по разкриване на престъпления за противодействие на незаконната миграция и трафика на хора, държане и разпространение на наркотици, вещно укриване, акцизни стоки без бандерол се проведе в сряда сутрин км.83 от АМ “Марица”, след пътен възел Любимец в посока Хасково. В операцията участваха служители на Хасковската дирекция и колегите им от РДГП-Смолян, включени бяха и служебни кучета, и хеликоптер.
В четвъртък  бе разбита поредната фабрика за нелегално производство на цигари.
В петък пък ГДБОП и Специализираната прокуратура разбиха банда за трафик на наркотици в София. 4 души са обвинени за заловените 250 кг амфетамини, за които съобщи главния прокурор Иван Гешев в туитър. Всички те са осъждани за дрога, а ръководител е Виктор-Русия. Намерени са още 100 кг прекурсори, от които може да се направят още 600 кг амфетамини. Основните потребители на дрогата са кварталите "Люлин" и "Надежда". Бандата е следена от 2018 г.

Ако международна експертиза докаже незаконен произход, колекцията от антики на Божков ще стане държавна. На 1 октомври приключиха обиските на сградата "Нове Холдинг", собственост на обвиняемия бизнесмен Васил Божков. Претърсването започна на 30 януари тази години. Културните ценности, намерени в офиса на Божков, са общо 6778. Само 212 обаче са регистрирани. 6566 са незаконно придобити и държани от Божков. Те се съхраняват в нарушение на всякакви международни стандарти. За голяма част от тях прокуратурата счита, че са изкопани от иманяри на територията на страната. Вещите са предадени за съхранение на Министерството на културата, НИМ и Националната художествена галерия. "Ще бъде възложена съдебно-археологическа експертиза на екип от международни експерти. Ако експертизата докаже незаконният произход на артефактите, те ще бъдат конфискувани и обявени за публична държавна собственост", поясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Окръжна прокуратура – Бургас откри нови нарушения в разрешението за строеж на подпорната стена-хотел на „Алепу“. Искането за прекратяване на  производството пред Административен съд  - Бургас за разрешението за строеж (РС) за „Алепу Вилидж“, издадено от главния архитект на Община Созопол, поради недопустимост на протеста е неоснователно. Протестът е допустим и основателен. Това се казва в становище на прокурори от Окръжна прокуратура – Бургас, изпратено до Административния съд в Бургас. Същевременно, по повод участието си в това производство пред съда и проучване на допълнителни материали, изпратени от Община Созопол до Адм. съд - Бургас, от страна на представителите на ОП – Бургас е констатирано и, че за разрешителното е следвало да се публикува съобщение на интернет страницата на общината. Законът за устройство на територията задължава главния архитект на Община Созопол да уведоми по този начин гражданите за конкретното разрешение за строеж и произнасянето на РИОСВ - Бургас, както и да се посочи начина за осигуряване на обществен достъп до съдържанието на разрешението и приложението към него.
И към останалите новини от ВСС    

Девет административни съдии станаха върховни магистрати във ВАС. Новите върховни съдии са зам.-председателят на Административен съд София-град (АССГ) Любка Петрова, съдиите от АССГ Славина Владова, Мария Николова, Юлия Тодорова, Бранимира Митушева, председателят на Административен съд-Хасково Хайгухи Бодикян, Христо Койчев от Административен съд-Варна, Владимир Първанов от Административен съд-Сливен и Емил Димитров от АССО.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) назначи за председател на Районен съд-Търговище бившия административен ръководител два мандата на съда в Омуртаг. Това е съдия Анета Петрова, която получи доверието на впечатляващо мнозинство от кадровиците. Впечатление направи и още нещо – макар и за малък съд, кандидатите за поста председател изненадващо бяха трима. Подобна практика не се наблюдава често в конкурсите. Изненадващо се оказва, че и Общото събрание на съдиите в Районен съд-Търговище не е подкрепило нито един от тримата кандидати. Освен съдия Петрова, в надпреварата участваха още и колегите й Христина Сярова, която не получи нито един глас в своя подкрепа, както и Боряна Петрова – с 2 гласа. И двете опонентки на избраната са съдии в Районен съд-Търговище, но кадровиците предпочетоха „външния“ кандидат, тъй като притежава огромен административен опит.

Прокурорската колегия бламира Иван Гешев за избора на районен прокурор на Стара Загора. Досегашният административен ръководител на Районната прокуратура в града за малко се размина с втори мандат начело на обвинението, като Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не му гласува нужното доверие. Гласуването показа, че не винаги това, което смята обвинител №1, трябва задължително да се приеме от кадровиците. По този начин бе опровергано внушението, че Прокурорската колегия и прокуратурата като цяло са длъжни да приемат волята на главния прокурор. Концепцията си прокурор Гриша Мавров представи доста набързо, макар и обичайното настояване от страна на кадровиците за по-сбито резюме. В крайна сметка те не останаха доволни нито от заложените цели, нито от представянето на кандидата, като с 3 гласа „за“, в това число и този на главния прокурор, и 5 гласа „против“ досегашният районен прокурор на Стара Загора не беше избран за втори мандат.

Още по темата

Съдът потвърди 80 000 лева глоба за ТЕЦ-а на Христо Ковачки

Предишна новина

Десислава Ахладова: За България е приоритет Европейската прокуратура да заработи бързо

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.