Появиха се три дами като кандидати за европейски делегирани прокурори

Появиха се три дами като кандидати за европейски делегирани прокурори
снимка:БГНЕС

Първата дама кандидат за европейски делегиран прокурор към новата Европейска прокуратура е подала документи във Висшия съдебен съвет (ВСС). Това става ясно от страницата на кадровия орган, където във вторник бяха публикувани материалите, депозирани от нея.

Става дума за прокурор Дарина Косева от Софийската районна прокуратура (СРП). Тя е обвинител от над 10 години, като преди това е работила и като юрисконсулт и публичен изпълнител към ТД на НАП във Велико Търново, както и като младши експерт в Агенцията за държавни вземания в Русе.

„Като единствен представител на Районна прокуратура - гр. София в Националната прокурорска мрежа за международно правно сътрудничество подпомагам прокурорите при изготвяне и депозиране на европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до компетентните органи на държавите – членки на ЕС и на други държави. Осъществявала съм директен контакт със сезираните компетентни прокуратури с оглед гарантиране на навременното и точното изпълнение на процесуалните действия. Съдействала съм на прокурорите при Районна прокуратура гр. София за уведомяване на българските представители при Евроджъст в случай на констатирано неизпълнение на молби за правна помощ“, споделя в мотивационното си писмо прокурор Косева.

Тя посочва и, че притежава докторска степен по Наказателно право, присъдена й на 18 май 2019 г. от научно жури, след публична защита на дисертационния й труд на тема: „Длъжностното присвояване според българското наказателно право“. Автор е на монография и статии, разглеждащи проблемите в правната уредба на длъжностното присвояване (чл. 201 - чл. 205 НК). Предстои издаването и на втората й монография, посветена на безстопанствеността (чл. 219 НК).

„Старая се да обогатявам познанията си и поставям високи изисквания към себе си за професионализъм. Завършила съм значителен брой обучения в областта на материалното наказателно право (престъпления срещу данъчната система, стопански престъпления, финансово профилиране, компютърни престъпления, престъпления с предмет наркотични вещества, транспортни престъпления, престъпления против личността и др.), на наказателния процес и на международно сътрудничество по наказателни дела. Притежавам квалификация по Юридически английски език, ниво С1, от Университета Кеймбридж. Краткосрочните стажове в Националната школа на магистратурата на Франция и в Прокуратурата на Полша, както и обучението в САЩ, ми предоставиха възможност да се запозная с различни правни системи и с добри практики в дейността на прокурора в тези държави“, пише още в мотивационното си писмо кандидатът за европейски делегиран прокурор.

На следващия ден, в сряда - още две прокурорки също подадоха документи. Това са Светослава Пенчева-прокурор в Районна прокуратура - Пловдив и Светлана Шопова - Колева от Софийска градска прокуратура.

"Смятам, че съм точен и отговорен човек, който не се страхува да взема решения и носи отговорност за тях. Винаги съм работила в натоварени звена на прокуратурата и съм свикнала да работя в условията на спешност, като мога да се справя с изпълнението на няколко задачи едновременно. Възприемам себе си като организиран човек, който също така е в състояние да мотивира и да координира усилията и на други хора, за да бъде постигната обща цел", изтъква в мотивационното си писмо прокурор Шопова - Колева.

От своя страна пркурор Пенчева посочва: "Придобитият от мен професионален опит в ръководене, координиране и организиране работата на следователи, разследващи полицаи и оперативни работници за провеждане на успешно разследване, в спецификите при разследването на икономически престъпления и необходимия обем доказателства, достатъчни за предаване на съд на виновното лице и последващото му осъждане с влязла в сила присъда, както и в областта на международното правно сътрудничество, ми дават основание да считам, че успешно мога да наблюдавам и ръководя, а също и лично да извършвам разследвания по дела от компетентността на Европейската прокуратура като европейски делегиран прокурор“.

Както „Правен свят“ писа, дотук кандидатите за поста вече са шестима. Документи за участие в процедурата са подали още Димитър Младенов от Софийската градска прокуратура (СГП), Пламен Петков - административен ръководител на Районна прокуратура – Сливница, Вихър Михайлов от Следствения отдел във Военно-окръжна прокуратура – София  и следователят Бойко Атанасов, популярен в магистратските среди като „вечният кандидат“, който освен това кандидатства за поста с резултати Среден 3 по Наказателноправни науки и скандално ниско ниво на владеене на английски език.

Още по темата

Главният прокурор се срещна с ръководството на Окръжна и Районна прокуратура-Враца

Предишна новина

Ще броят случаите на домашно насилие през Централен регистър

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  ГЪДЮ | нерегистриран
  2
  0

  "ЮриСконсулт" не "юрисТконсулт".

 2. 2
  4+3 | нерегистриран
  4
  0

  "Подалите документи досега са общо шестима души"
  4+3=6
  Добре, даже много добре! Или от 7 кандидати само шест си подадоха документи?

 3. 1
  | нерегистриран
  3
  -4

  Напишете за Б.Атанасов, освен че е слаб по англ. и нак.право, също така и че закусва с малки деца, а вечеря с русокоси девици!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.