Писмен изпит за ДСИ все пак ще има на 10 януари

Писмен изпит за ДСИ все пак ще има на 10 януари
снимка:БГНЕС

Министерството на правосъдието (МП) все пак ще проведе първия етап от конкурса за държавни съдебни изпълнители, вече веднъж отложен за 10 януари 2021 г. Това става ясно от регламент за провеждане на писмения изпит, подписан от правосъдния министър Десислава Ахладова.

Конкурсът, който е за заемане на 36 вакантни места в общо 33 съдебни райони в страната, бе обявен първоначално за 15 ноември 2020 г., но заради пандемията от COVID-19 бе отложен за 10 януари (неделя). Най-много вакантни позиции има в София – 4, а във всички останали са по една. Съдебните райони, за които се търси ДСИ, са Айтос, Ардино, Ботевград, Бяла, Велики Преслав, Велико Търново, Видин, Габрово, Девня, Димитровград, Дупница, Елин Пелин, Казанлък, Кула, Левски, Малко Търново, Мездра, Нова Загора, Омуртаг, Панагюрище Пловдив, Раднево, Самоков, Свиленград, Севлиево, Силистра, Сливен, Трън, Трявна, Тутракан, Хасково и Чепеларе.

Според регламента, подписан от Ахладова, Писменият изпит ще се проведе в сградата на „ИНТЕР ЕКСПО ЦЕНТЪР“ на бул. „Цариградско шосе“ № 147. Достъпът до залата ще се осъществи през Централния вход, след проверка за измерване на телесната температура. Не се допускат за регистрация кандидати, които са с повишена температура. След преминаване проверка за измерване на телесната температура, кандидатите преминават проверка и през скенер за притежание на общоопасни предмети, вещества и материали.

Резултатите от писмения изпит се обявяват в 10-дневен срок след провеждането му, едновременно на видно място в сградата на Министерство на правосъдието и на интернет страницата му. Заедно с това се обявява и въпросник за провеждане на устния изпит. До устен изпит се допускат само кандидатите, оценени на писмения изпит с успех не по-нисък от 4.50. Устният изпит се провежда в едномесечен срок от обявяване на резултатите от писмения изпит. Комисията съставя график на допуснатите до устен изпит кандидати по азбучен ред. По време на последващия устен изпит кандидатите теглят по два въпроса от въпросника, като нямат право да ползват нормативни актове, съдебна практика, празни или изписани листове, както и технически и комуникационни средства. Кандидатите могат да ползват листове с печат на Министерството на правосъдието, предоставени им от конкурсната комисия при теглене на въпросите. По време на изпита комисията може да задава и допълнителни въпроси.

В класирането участват кандидатите, оценени на писмения изпит с успех не по-нисък от 4.50 и оценени на устния изпит с успех не по-нисък от 4.00. Подреждането на кандидатите се извършва по общия бал от двете оценки и съгласно поредността на съдебните райони, посочени в заявлението. Кандидатите с най-висок успех се класират за съдебните райони, посочени от тях като първо желание. Когато кандидатът участва в конкурса за два съдебни района, той участва в класирането за втория посочен от него съдебен район, само ако не е класиран за първия посочен от него съдебен район. Ако и това място е заето от кандидати с по-висок успех, кандидатът не се класира. При равен резултат на оценките от изпита на двама кандидати за едно място се класира този, който има по-висока оценка от държавния изпит по гражданскоправни науки. В случай на ново равенство, се взема предвид общата оценка от държавните изпити. При ново равенство, се взема предвид общата оценка от семестриалните изпити.

Още по темата

Арабаджиеви станаха обект на второ разследване

Предишна новина

След проверка искана от ВАП: Установени са 5092 нарушения по строежите в страна за месец

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  А за Чси? | нерегистриран
  1
  -3

  А за Чси кога?

 2. 3
  тесла | нерегистриран
  2
  -1

  600 души заедно с квесторите под един покрив 5 часа на това здраве му кажи............

 3. 2
  dido | нерегистриран
  1
  -2
  До коментар #1 от "Троян | нерегистриран":
  Също и държавен изпит номер 3 ще се проведе в СУ този месец. Там положението с мерките е трагично.

  В Софийския университет не признават мерките. Даниел Вълчев принизява здравето на студентите.

 4. 1
  Троян | нерегистриран
  2
  -1

  Също и държавен изпит номер 3 ще се проведе в СУ този месец. Там положението с мерките е трагично.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.