Парламентът не чу гласа на магистратите, когато ги блокира, но ще чуе ли мълчанието им?*

Парламентът не чу гласа на магистратите, когато ги блокира, но ще чуе ли мълчанието им?*
Прокурорите от Стара Загора на протест

Ще чуят ли народните представители мълчаливия протест на прокурорите, следователите и съдебните служители, които излязоха на улицата, за да предупредят, че се посяга на независимостта на съдебната власт?

В четвъртък десетки граждани, които в 11 ч минаваха покрай съдебните сгради в цялата страна, станаха свидетели на безпрецедентна проява. Юристите с червени тоги 15 минути мълчаливо стояха пред храмовете на Темида, за да кажат, макар и без думи, че съдебните закони се променят набързо, без анализ и на инат.

Протестът им напомня “Марша за защита на справедливостта” на полските съдии през 2020 г. И те по подобие на българските прокурори излязоха на улицата, когато съзряха опасност, надвиснала над независимостта им.

Протестът на прокурорите беше предизвикан от решението на правната комисия да закрие специализираното правосъдие. С 10 гласа “за” депутатите от “Има такъв народ”, БСП, “Демократична България”, “Изправи се! Мутри вън!” гласуваха в сряда промените в Закона за съдебната власт (3СВ) и Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК).

Всъщност най-голямото възмущение на магистратите дойде оттам, че за разлика от 2010 г. и 2011 г., когато се коментираше създаването на специализираната магистратура, сега не бе поискано мнението на нито един юрист извън правната комисия.

Преди 11-12 г. бяха проведени множество кръгли маси и дискусии, включително в самия парламент, където мнението си казаха професори и доценти по право, шефовете на върховните съдилища, водещи адвокати по наказателно право, неправителствени организации. Сега дори не беше поискано становището на Висшия съдебен съвет, което винаги е търсено, когато става дума за съдебни закони.

Излязохме, за да видят, че съществуваме, каза прокурор от Пловдив. В града под тепетата в мълчаливия протест на площад “Съединение” се събраха прокурорите, следователите и съдебните служители от апелативната, окръжната и районната прокуратура в Пловдив, териториалните отделения в Карлово, Асеновград и Първомай, както и от Военноокръжната прокуратура в града под тепетата.

Те обявиха несъгласие с намерението за нарушаване на принципа за разделение на властите и опитите за политическо вмешателство в системата на независимата засега съдебна власт.

Според пловдивските магистрати част от законодателните идеи, които целят изваждането на прокуратурата от съдебната власт, в никакъв случай няма да доведе до повече независимост.

Магистратите от окръжната и районната прокуратура в Плевен и териториалните отделения в Левски, Червен бряг, Никопол, Кнежа чрез мълчаливото си присъствие реагираха срещу осъществения натиск върху независимата съдебна власт и нарушаването на принципа за разделение на властите.

Прокурорите от Смолян мълчаливо протестираха срещу промените в ЗСВ и НПК.

Прокурорите от Смолян мълчаливо протестираха срещу промените в ЗСВ и НПК

Прокуратурата следва да бъде част от съдебната власт, което гарантира нейната независимост, беше категоричната им позиция.

Същото становище застъпиха и колегите им, които се събраха пред Съдебната палата в Бургас в четвъртък в 11 часа, за да покажат своята загриженост и несъгласие с подготвяните промени. Прокурорите припомниха становището на Конституционния съд, че специализираният съд не е извънреден.

Мълчаливо бургаските магистрати изразиха и своята съпричастност към колегите си от специализираното правосъдие, “чието закриване е обект на предлагани законодателни изменения, които се правят без никакъв обществен дебат и становища от институциите”.

“Ние сме против политическия натиск върху независимата съдебна власт и принципа за разделение на властите”, обявиха прокурорите, следователите и съдебните служители от Монтана.

Опитите чрез спешно “лобистко законодателство” да бъдат унищожени най-ефективните и ефикасни структури за борба с организираната престъпност, корупцията и престъпленията по глава първа от НК (тероризъм) не са в интерес на българските граждани и общество, посочиха още монтанските магистрати в декларация.

Според тях изваждането на прокуратурата от съдебната власт би било в интерес единствено на обвиняеми и подсъдими лица със сериозен финансов ресурс, придобит по престъпен начин, а вероятно и на чужди интереси.

Опасение, че предложените промени застрашават конституционно установения принцип за разделение на властите и върховенството на закона, изразиха в декларация и магистратите от двете прокуратури в Кърджали.

Несъгласието си с опитите за прибързани промени обявиха и прокурорите от Русе и Бяла.

Всяка форма на намеса в дейността на магистратите, пряко или косвено, води до уронване на върховенството на правото, законността и справедливостта - основни принципи във всяко демократично общество, обявиха и прокурорите и следователите от Ловешкия съдебен район.

В условията на извънредно положение и пандемичната обстановка не допуснахме забавяне на изпълнението на служебните си задължения и снижаване на качеството на работа, подчертаха прокурорите от апелативната, окръжната и районната прокуратура във Велико Търново.

Мълчаливо пред съдебните сгради несъгласие изразиха магистратите от Варна, Добрич, Силистра, Разград и Шумен.

Ще припомним един от древноримските постулати: “Без правосъдие няма свобода, обявиха те.

*в-к "24 часа"

Още по темата

Великден е!

Предишна новина

Осъденият доживот полицай от Пловдив с писмо от 150 страници: Не съм застрелял родителите си

Следваща новина

Коментари

20 Коментара

 1. 20
  Корнелия Нинова на Пети май т.г.: | нерегистриран
  0
  0

  Скъпи наши майки и бащи, баби и дядовци, трябва да знаете истината за лицемерието и задкулисието. Днес в Народното събрание се гласува на първо четене нашето предложение за преизчисляване на пенсиите със завидно единодушие. Поради това, че парламентът се разпуска другата седмица, предложихме да се приеме днес и на второ четене и най-накрая да получите справедливост за труда си. И тук маските паднаха. Има такъв народ, чийто представител е председателят на парламента, отказаха гласуването. ГЕРБ и „Демократична България“ се обявиха също против. Всичко се случи под директния натиск на ДПС. Какво се оказа : всички те са гласували „за“ на първо четене с пълното съзнание,че законът няма да мине окончателно, но за да ви лъжат, че са го подкрепили. За пореден път се видя, че ПРОМЯНАТА, така шумно декларирана от новите партии в парламента, е ПОДМЯНА, под диктовката на старите – ГЕРБ и ДПС. Лъгаха ви преди изборите, излъгаха ви и след тях. Ние продължаваме упорито, принципно и стабилно да се борим за социалната кауза.

 2. 19
  Средец и | нерегистриран
  15
  0
  До коментар #8 от "Към момента не е възможно извеждането на прокуратурата вън от съдебната власт | нерегистриран":
  Категорично прокурорите са ги излъгали,че ще ги извеждат от съдебната власт*, и затова излезли на протест. Какво му пука на някой прокурор от далечния изток дали в София ще има специализирана прокуратура или не, дали смятате,че прокурор- "далекоизточник" особено се радва,,че в специализираната прокуратура държавата плаща n-на брой заплати, далеч превишаващи броят на месеците, и то във фантагористимичен размер? Ама излязъл на протест-има ли избор, ако му бъде намекнато, например с имейл до личната поща ,че е желателно да протестира.


  *Извеждането на прокуратурата от съдебната власт, според мен трябва да се случи. Но като безплатна консултация-това може да го направи единстевено и само ВНС. Следващите избори ще са за ОНС-тоест скоро няма бъде гонена прокуратурата от съдебната власт, за съжаление. Два закона трябва да познават в тази прокуратура, никой ли не ви каза,че сегашният, а и следващият парламент нямат правомощието дори да дискутират въпрос за извеждане на прокуратурата от СС(съдебната система) и въдворяването и към МВР, например. Този въпрос, засега на стои,, така,че-споко. Гледайте си бизнеса(в превод-работата), и се успокойте-дали ще има или не специализирана прокуратура или не(за съжаление времето е броени дни на този парламент-и нищо не се знае-както се казва в тв предаване-няма време!)-това не ви касае нито пряко, нито косвено, нито пък засяга независимостта на съдебната система.

  Те прокурорите в спеца са от провинцията и съдиите също. Така са си накрали хората от родните им села да ги защитят. Вижте прокуратурата шефкта е била 20години шеф на себе си в Грудовската прокуратура, замчетата и са ченгето от Елхово, онези двамата от шумен и перник и всеки от тях е звънял на село за защита. Така са ги защитили по съседски

 3. 18
  магистрат | нерегистриран
  6
  0

  Цяла редица аполоновци.......леле,какви аслани!

 4. 17
  д-р Попкутуев | нерегистриран
  13
  -6
  До коментар #6 от "Гешев - Позор! Оставка и затвор! | нерегистриран":
  Оставка цървуле!

  Народният израз „Вържи попа да е мирно селото“ е съвет да се справите с главния виновник за неприятностите. Днес това означава да „вържем“ Борисов, Михаил Константинов, МВР и Иван Гешев, за да е мирно селото по време на предсрочните избори. Защо точно това каре?
  Борисов упорито манипулира общественото мнение, като на превърнатите в оръжие извънредни брифинги, го обстрелва с откровени лъжи. Проф. Михаил Константинов от години предизвиква спорове и съмнения за безпристрасността си като шеф на „Информационно обслужване“. Фирмата брои гласовете от изборите, а Константинов рекламира ГЕРБ и Борисов. МВР е инструмент в ръчичките на Борисов за печелене на избори, чрез внушаване на страх, оказване натиск и използване на престъпни структури да осигуряват гласове. За 12 години няма нито един случай на разкрит купувач в полза на управляващите. Сегашният и предишният вътрешен министър са депутати от ГЕРБ. Ебати контрола, дето ще го упражняват…Четвъртият „поп“ в карето е главният прокурор. На много места именно прокурори гарантират контолиран вот за управляващите чрез натиск върху бизнеса. В същото време опъва „чадър“ над купувачите на гласове в полза на властта. Нито едно производство срещу хора на ГЕРБ.
  Все повече хора разбират, че те са ОПГ, която е готова на всичко, за да запази властта си, т.е. власт няма - има ОПГ във властта. Затова пискат срещу президента Радев и служебното правителство. Защото ще им се наруши схемата. Мафиотската.

 5. 16
  | нерегистриран
  19
  -6

  Хубаво, ама анализът не е пълен.

  В Германия главният прокурор (Федерален главен прокурор) оглавява федералната прокуратура към Федералния върховен съд, като прокуратура нито е по-висша, нито по-низша от съда. Той представлява прокуратурата при тежки престъпления според немския наказателен закон, а за обикновени престъпления наказателното преследване се извършва от прокурори на равнище федерални провинции.

  Тоест в Германия има прокуратура на федерално равнище и на федерални провинции, които са независими и няма йерархия между тях.

  А и по отношение на България изваждането на прокуратурата и внедряването ѝ в изпълнителната власт ще е много неразумно, имайки предвид нашата крехка демокрация на 30 г.

  Не казвам, че в България съдебната власт е най-добре организирана, но когато се предлага реформа, е нужен подробен анализ на проблемите и вземане на правилни и адекватни решения. Не от чиста злоба и завист. Това не става от днес за утре, както го правят новите депутати в 45-тото НС.

  Хр. Иванов и компания правят и невъзможното да осакатят КПКОНПИ и разбиване на прокуратурата. Но в крайна сметка всеки си гледа интереса. На Хр. Иванов не му се връщат милиончетата, а пък Черепа няма да го толерира.

 6. 15
  | нерегистриран
  9
  -3
  До коментар #14 от " | нерегистриран":
  12 и 13 нещо май изброяваме държави произволно?

  Май не. Източник, предпоследен абзац : http://students.parliament.bg/сравнителноправен-анализ-на-законод/

 7. 14
  | нерегистриран
  3
  -14

  12 и 13 нещо май изброяваме държави произволно?

 8. 13
  а ето къде, прокуратурата е извън трите власти като самостоятелно и независимо учреждение, характеризиращо се с особен статут | нерегистриран
  14
  -5

  Унгария, Литва, Армения, Република Азербайджан, Кипър, Русия, Словакия, Словения, Казахстан, Беларус, Великобритания, Украйна

 9. 12
  ето къде, например прокуратурата е в изпълнителната власт | нерегистриран
  32
  -11
  До коментар #11 от " | нерегистриран":
  Голямо нещо е професията "трол".

  Наясно ли сте, че ВКС не е отменил и един акт на спецсъдилищата? Наясно ли сте с докладите от Европа и че препоръчват всички тежки дела за корупция да се гледат именно от спецсъдилищата? Задайте си въпроса защо. Ще Ви подскажа. В СГС, например, се взимат странни решения от съдиите.

  На коментара за изваждане на ПРБ от съдебната власт дори няма смисъл от коментар, но да не останат читателите с мисълта, че това, което се казва съответства на действителността. Тролче, посочи ми една правова държава, където прокуратурата е част от изпълнителната власт. Ще ти е трудно.

  Клиентите на спецправосъдието си плащат здраво на тролчетата, депутатчета, някои медии. Така е.

  А че прокурорите не били магистрати, препоръчвам на трола да се запознае със съвременното понятие на думата "магистрат", а не от Римско време. Да, те в съдебната фаза са страни, но преди тази фаза има една друга, която всеки я знае. Там няма страни. Там те осъществяват процесуално ръководство и надзор. Ама айде. Да не го превръщам в лекционен курс за тролове.

  Австралия, Германия, Грузия, Финландия, Черна гора, Куба, Малта, Монако, Исландия, Ирландия, Лихтенщайн, Белгия, Хърватска, Чехия, Дания, Естония, Норвегия, Полша, Япония, Германия...

 10. 11
  | нерегистриран
  14
  -13

  Голямо нещо е професията "трол".

  Наясно ли сте, че ВКС не е отменил и един акт на спецсъдилищата? Наясно ли сте с докладите от Европа и че препоръчват всички тежки дела за корупция да се гледат именно от спецсъдилищата? Задайте си въпроса защо. Ще Ви подскажа. В СГС, например, се взимат странни решения от съдиите.

  На коментара за изваждане на ПРБ от съдебната власт дори няма смисъл от коментар, но да не останат читателите с мисълта, че това, което се казва съответства на действителността. Тролче, посочи ми една правова държава, където прокуратурата е част от изпълнителната власт. Ще ти е трудно.

  Клиентите на спецправосъдието си плащат здраво на тролчетата, депутатчета, някои медии. Така е.

  А че прокурорите не били магистрати, препоръчвам на трола да се запознае със съвременното понятие на думата "магистрат", а не от Римско време. Да, те в съдебната фаза са страни, но преди тази фаза има една друга, която всеки я знае. Там няма страни. Там те осъществяват процесуално ръководство и надзор. Ама айде. Да не го превръщам в лекционен курс за тролове.

 11. 10
  уточнение | нерегистриран
  1
  -1
  До коментар #2 от "азбучна истина | нерегистриран":
  Хубаво цитирате римската максима, но какво общо имат прокурорите с правосъдието ? Правосъдието, т. е правораздаването е функция само и единствено на съда.

  И на особените юрисдикции, да не забравяме, който са присъщи на ИВ.

 12. 9
  мълчание | нерегистриран
  18
  -3

  Да бяхте мълчали и когато закриха РП.

 13. 8
  Към момента не е възможно извеждането на прокуратурата вън от съдебната власт | нерегистриран
  12
  -12

  Категорично прокурорите са ги излъгали,че ще ги извеждат от съдебната власт*, и затова излезли на протест. Какво му пука на някой прокурор от далечния изток дали в София ще има специализирана прокуратура или не, дали смятате,че прокурор- "далекоизточник" особено се радва,,че в специализираната прокуратура държавата плаща n-на брой заплати, далеч превишаващи броят на месеците, и то във фантагористимичен размер? Ама излязъл на протест-има ли избор, ако му бъде намекнато, например с имейл до личната поща ,че е желателно да протестира.


  *Извеждането на прокуратурата от съдебната власт, според мен трябва да се случи. Но като безплатна консултация-това може да го направи единстевено и само ВНС. Следващите избори ще са за ОНС-тоест скоро няма бъде гонена прокуратурата от съдебната власт, за съжаление. Два закона трябва да познават в тази прокуратура, никой ли не ви каза,че сегашният, а и следващият парламент нямат правомощието дори да дискутират въпрос за извеждане на прокуратурата от СС(съдебната система) и въдворяването и към МВР, например. Този въпрос, засега на стои,, така,че-споко. Гледайте си бизнеса(в превод-работата), и се успокойте-дали ще има или не специализирана прокуратура или не(за съжаление времето е броени дни на този парламент-и нищо не се знае-както се казва в тв предаване-няма време!)-това не ви касае нито пряко, нито косвено, нито пък засяга независимостта на съдебната система.

 14. 7
  | нерегистриран
  28
  -11

  Не "магистрати", а прокурори, организирани и някои - направо насила заведени на "протест" срещу неясно и за тях какво. Излъгали са ги, че протестират срещу изваждане на прокуратурата от съдебната власт, което не е предожено изобщо официално. Истината е, че със зъби и нокти гробаджии защитават бухалките си от специализираната прокуратура.

 15. 6
  Гешев - Позор! Оставка и затвор! | нерегистриран
  32
  -9

  Оставка цървуле!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.