Осъдиха Румен Овчаров условно и да заплати 16,5 млн. лева за щетата от „Мини Бобов дол“

Осъдиха Румен Овчаров условно и да заплати 16,5 млн. лева за щетата от „Мини Бобов дол“
Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, снимка:БГНЕС

Специализираният наказателен съд наложи наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 2 години с 3-годишен изпитателен срок на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, съобщават от прокуратурата. 

Той бе признат за виновен за умишлена безстопанственост за това, че в качеството си на висш държавен служител и принципал на "Мини Бобов дол" нарушил задълженията си и умишлено не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов. С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“ . От това са настъпили вреди за държавата в особено големи размери – 16 556 344,68 лева. Той трябва да заплати посочената сума от щетата за държавата, като уважи предявения към Овчаров граждански иск в размер на 16 556 344,68 лева. Постанови и лишаването му от правото да заема държавна и обществена длъжност за срок от 3 години.

Двегодишна условна присъда за умишлена безстопанственост Специализираният наказателен съд наложи и на бившия изпълнителен директор на "Мини Бобов дол" Пламен Стефанов. От действията му са настъпили щети за предприятието в особено големи размери - 22 775 574,35 лева. Съдът уважи гражданския иск в този размер.

Съдебният състав мотивира налагането на условни наказания на подсъдимите с чистото им съдебно минало и отдалечеността във времето на извършените от тях престъпления.

Излезе наяве зависимостта на „Отровното трио“ от Цветан Василев*

Предишна новина

Отмениха смъртната присъда на атентатора от Бостънския маратон

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Сигнал | нерегистриран
    15
    -2

    Хайде сега господа и дами прокурори, по същите членове предявете обвинение и срещу Владислав Горанов, за умишлено неупражнен контрол върху комисията по хазарта, с което държавата е ощетена със 700 млн. лева само от фирмите на Васил Божков. Като се потрудите и върху другите фирми от този бранш цифрата може доста да набъбне. Стиска ли ви?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.