Оскъпиха нощуването в почивните бази на съдебната власт

Оскъпиха нощуването в почивните бази на съдебната власт

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) оскъпи нощувките в почивните бази на съдебната власт, които са разпределени между Върховния касационен съд (ВКС), Върховния административен съд (ВАС) и прокуратурата.

По-скъпо ще се предлага и храната в базите този сезон, а почиващите ще трябва да спазват задължителните противоепидемични мерки във връзка с разпространението на COVID-19.

Промените в цените идват по две причини – не са променяни от 2016 година насам и заради условията на пандeмия, при които съдебната власт е в икономичен режим и се нуждае от приходи.

Така – цените за нощувка в базите ще нараснат по четири групи. В първата влизат настоящите магистрати, съдебни служители и пенсионираните такива, за които нощувката от 10 лв. скача на 15 лв. Втората група засяга родителите и децата на магистратите, за които цената от 16 лв. се увеличава на 22 лв. Всички останали граждани на България и Европейския съюз ще плащат 34 лв., вместо 25 лв., както досега. Гражданите на страни извън ЕС пък ще нощуват в базите на съдебната власт срещу 45 лв.

Пак по групи нарастват и надценките за храна, като за последната група няма да има промяна в процента, тъй като тя е 100%. Така за първата група надценката се увеличава от 10% на 20%, за втората група става 40%, а за третата – ще нарасне от 60% на 70%.

Междувременно, Пленумът на ВСС одобри и мерките, които трябва да спазват почиващите в базите. До зданията ще се допускат определен брой хора, помещенията ще се дезинфекцират периодично, а за хранене ще се използват само хартиени подложки. Възможно е на места да бъдат монтирани и плексигласови прегради по баровете и рецепциите, а всички бани и тоалетни ще разполагат с дезинфектанти. Конкретните указания за мерките ще бъдат издавани от съответните административни ръководители.

ДАНС ще може да проверява лични документи

Предишна новина

Над 555 000 са подадените годишни данъчни декларации в НАП

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  123 | нерегистриран
  0
  0

  Ген. Мутафчийски благодари на пациентка на ВМА - Елена Николова от София,която получава социална помощ в размер на 54 лв. и вчера е дарила на болницата 25 лв.Ето какво пише пациентката в писмото си до ВМА:“Получавам месечна „социална помощ” от 54 лева. От тях изпращам 25 лева за медицинския персонал на първа линия срещу COVID-19 във ВМА. С благодарност се прекланям пред техния подвиг. Трогателно е, дарението е направено от сърце и с добри намерения, независимо от социалното положение на дарителя.

 2. 2
  евала, корифеи | нерегистриран
  11
  0

  не стига, че ни замръзихте заплатите, при действащ от 2007 година мораториум, ами и цените на базите увеличавате.
  това добре, но все едни и същи ходят там. поне сега направете квотно разпределение по съдилища, че да може и простосмъртните да отидем.

 3. 1
  мишо | нерегистриран
  15
  -1

  Браво, ако може да създадете правила и за ползването, за да не ходят едни и същи баби и роднините им от ВКС и ВАС по2- 3 смени ще е супер.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.