Още три дни за деклариране на фирмените данъци

Още три дни за деклариране на фирмените данъци

Фирмите разполагат с няколко дни, за да отчетат данъците си пред Националната агенция по приходите (НАП). Срокът за деклариране на месечните и тримесечните авансови вноски за корпоративен данък изтича този четвъртък, на 15 април, съобщиха от приходното ведомство.

Според Закона за корпоративно подоходно облагане (ЗКПО) фирмите дължат авансови вноски, които биват месечни и тримесечни. За месеците януари, февруари и март месечните суми се внасят в срок до 15 април на текущата година. За периода от април до ноември крайният срок е до 15-о число на месеца, за който се отнасят, а пък за декември срокът е до 1 декември на текущата календарна година. Тримесечните авансови вноски за първото и второто тримесечие се внасят до 15-о число на месеца, следващ тримесечието, за което се отнасят, а за третото тримесечие - в срок до 1 декември. Според текстовете по ЗКПО за четвъртото тримесечие не се прави тримесечна авансова вноска. Иначе тази седмица изтичат и няколко други важни срока.

До 14 април трябва да се подаде справка-декларация по Закона за ДДС ведно с отчетни регистри и внасяне на дължимия ДДС за данъчния период или по-точно - за месец март. До сряда трябва да се подаде и т. нар. VIES декларация (VIES е информационна система за обмен на ДДС информация между страните членки на ЕС - б.а.). Тя се дължи от тези лица, извършвали вътреобщностни доставки или участвали в доставки като посредник в тристранна операция. Всъщност миналата седмица НАП обнови част от своя сайт, като сега всички важни срокове и информацията за тях са изписани още на заглавната страница.

Още по темата

1,54 лв. за викане на такси в София

Предишна новина

Нов кабинет – реалност или илюзия?

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.