Още месец епидемична обстановка и близо 2 млрд. лева за кризата с COVID-19

Още месец епидемична обстановка и близо 2 млрд. лева за кризата с COVID-19

Извънредната епидемична обстановка в България се удължава до 31 август 2020 година. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Министерски съвет. Новият срок ще влезе в сила със заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.

Същевременно стана ясно, че правителството отпуска близо 2 млрд. лева за нови мерки във връзка с кризата от COVID-19.

"1 млрд. 163 млн. ще отидат за социални мерки заради коронакризата, а още 731 милиона ще отидат за икономически мерки, свързани с пандемията", заяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг след провелия се коалиционен съвет.

В новите мерки е заложено увеличаването на разходите за персонал с 30% на органите на областните администрации, които са натоварени със справяне с последиците от коронавируса, както и увеличаване на ставката за нощен труд. Това ще коства около 92 млн. лева. Ще продължи и изплащането на 1000 лева към заплатата на всички, които работят на първа линия в борбата с вируса. Увеличава се субсидирането на болници със 17,3 млн. лева, за да се повиши капацитетът за лечение на пациенти с коронавирус, а всеки пенсионер ще получи и еднократна добавка към пенсиите от 50 лева в рамките на три месеца.

122 милиона лева допълните ще бъдат дадени по бюджета на социалното министерство за лични асистенти, а дневното обезщетение за безработица от 1 октомври 2020 година скача от 9 на 12 лева. 15 млн. лева ще бъдат дадени и за проекти на творци на свободна пракитка, а 9.5 милиона лева се отпускат за насърчаване на местните и чуждестранните инвестиции в страната.

Още по темата

АСНС осъди легендарните кримигерои Сако и Тишо Боксьора за трафик на дрога, грабежи и наказателни акции

Предишна новина

Концепцията на Евгени Иванов: Нужен е ремонт на наказателноправната уредба и намаляване на формализма в досъдебна фаза

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.