Окръжна прокуратура-Враца има нов ръководител – Владимир Сираков

Окръжна прокуратура-Враца има нов ръководител – Владимир Сираков

Недко Симов оглави Окръжна прокуратура-Смолян

Междувременно, Недко Симов, който към момента е заместник-окръжен прокурор на Смолян, стана титуляр на поста. Прокурорската колегия го обра също така единодушно.

В представянето си той посочи, че регионът на Смолян се слави с не много висока престъпност, но най-сериозният проблем в обвинението въпреки това е процентът на разкриваемост на икономическите престъпления, който е само 13%. Сред най-честите престъпления в района са тези срещу собствеността.

Кандидатът анализира и предстоящото допълнително прекрояване на съдебната карта, като посочи, че няма съмнения в това, че обвинението ще се справи успешно с реформата. „С окрупняването на обвинението забелязахме положителна тенденция с уравновесяването на натовареността. Друг проблем, който съществуваше, беше този, че колегите не можеха да си вземат отпуски, но смятам, че през следващата година този проблем ще бъде окончателно решен“, коментира прокурор Симов.

Прокурор Симов посочи още в представянето си, че гордост за окръжната прокуратура е срочното и навременно произнасяне. „Отчитаме намаляване на броя на спрените досъдебните производства. Статистиката показва и, че 50% от подадените протести са уважени“, отчете още той.

В коментарите относно кандидатурата му кадровиците изказаха мнение, че той се е доказал като професионалист в годините и би могъл да постигне много повече дори и от това, което е заложил в представената концепция.

А вотът показа, че това мнение се споделя от всички членове на Прокурорската колегия.

Владимир Сираков - прокурор в Районна прокуратура – Враца  - стана ръководител на Окръжна прокуратура-Враца. Това реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) без никакви колебания.

А представянето на самия кандидат, който бе и единствен такъв в процедурата, наистина беше на ниво, а проблемите и решенията, които той изложи пред кадровиците бяха повече от конкретни. Последното направи и специално впечатление на Калина Чапкънова малко след изслушването.

Да бъде засилена работата по престъпленията срещу държане и разпространение на наркотици, както и по данъчните дела – това са част от акцентите представени от прокурор Сираков, които той е заложил в концепцията си. „Имаме възможност за разширяване на дейността на следователите, можем да разширим и контакта с медиите“, посочи кандидатът и отдели специално внимание на активизирането на комуникацията на обвинението с местните журналисти.

Сред приоритетите му се оказаха и подобряване на работната среда, както и подобряване на работата по преписки и досъдебни производства във връзка с намаляване на броя на отменените актове. „Указанията, които дават наблюдаващите прокурори трябва да са конкретни, точни и ясни и мисля, че мога да подобря показателите в тази насока. Подобряването на работата по спрените досъдебни производства може да бъде постигнато с даването на по-точни указания“, коментира още прокурор Сираков.

От изключително значение, според него, е и засилване на работата по корупционни престъпления, тъй като през миналата година се е оказало, че няма нито едно дело за корупция или данъчно престъпления. „Няма нито едно самосезиране също така, а аз вярвам в самоинициативността на колегите. Трябва да се подобри и диалога между окръжната прокуратурата и районните прокуратури в района. Важна и полезна е методическата помощ от горестоящата прокуратура и тази връзка не бива да се изчерпва само с инстанционен контрол“, допълни още той, като посочи, че е нужно и подобряване на контакта с органите на МВР, в частност с ДАНС. Кандидатът се ангажира и с ежемесечни съвместни обучения на прокурори и разследващи органи.

След представянето, главният прокурор пръв взе думата за оценка. „Впечатлен и приятно изненадан съм от концепцията и представянето на колегата. Видимо той разполага с нужните качества и опит, за щастие и като административен ръководител. Смятам, че колегата много добре познава проблематиката на целия съдебен район и мисля, че добре ще се впише в колектива на ОП-Враца. Хареса ми обективния му анализ и смятам, че ще осигури повече динамика и ефективност на обвинението“, каза Иван Гешев. Пламен Найденов сподели тази теза и посочи, че е бил впечатлен от енергията и идеите на кандидата.

„Определено ми допадна представянето на колегата. Хареса ми волевия му характер и спокойствието му, а и перфектното познаване на особеностите на региона“, каза и Евгени Иванов в мотивите си за положителния си вот.

Така, единодушно, с 8 гласа „за“ Владимир Сираков стана новият окръжен прокурор на Враца.

Още по темата

Преименуваха 24 май

Предишна новина

Откраднаха пенсията на 89-годишен дядо посред бял ден в София

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    тъпата курва Мирена от Враца | нерегистриран
    0
    0

    https://www.advokatyordanova.com/ Проследете грозната курва. Занимава се със сателитно следене иизтезания на хора. Врачанска, проста курва е...Тази е долнопробен боклук. Този боклук да си скъса дипломата. Селска курва от Враца. Този боклук е злобени тъп.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.