Обмислят промени в реда за провеждане на конкурсите за повишаване и преместване на магистрати

Обмислят промени в реда за провеждане на конкурсите за повишаване и преместване на магистрати
снимка:БГНЕС

Съветът за партньорство към Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъди на проведено чрез видеоконферетна връзка заседание предложения за промени в реда за провеждане на конкурсите за повишаване и преместване на магистрати. В заседанието участваха 11 членове на Съвета, сред които Вероника Имова – член на ВСС и съпредседател на СП от страна на ВСС, и Евгени Иванов – член на ВСС. То бе ръководено от съпредседателя на СП прокурор Даниела Ангелова – представител на Асоциацията на прокурорите в България, съобщиха от кадровия орган.

На заседанието се е взело решение да се направи допитване до Помощните атестационни комисии в съдилищата и прокуратурите относно срока, в който може да приключи една атестация; необходима ли е санкция при нейно забавяне; запознати ли са в необходимата степен членовете на ПАК с предвидените в Закона за съдебната власт единни стандарти за изготвяне на атестационни оценки и нуждаят ли се от обучение в тази връзка.

С второто решение от заседанието Съветът за партньорство апелира Пленумът на ВСС да приеме, че провеждане на централизиран конкурс означава реализиране на процедурата по централизирани критерии и от централизиран орган, като се предвиди провеждането на конкурсите за кариерно израстване да бъде по отделните органи на съдебната власт. Съветът за партньорство поиска да му бъде предоставен превод на Доклад от 22 октомври 2020 г. на Европейската комисията за ефективност на правосъдието (CEPEJ) с информация за различните подходи в държавите членки при кариерното развитие на магистратите. По негово решение ВСС вече проучва европейската практика за назначаване и за кариерно израстване на съдиите.

На заседанието са били дискутирани и „Модел за провеждане на конкурсите за преместване и повишаване на съдии“, изготвен от Съюза на съдиите в България въз основа на проведени поредица от срещи и дискусии със съдии от цялата страна, и предложения, направени от Анелия Янева – представител на съдиите, нечленуващи в съсловни организации, и от Милен Василев – съдия в Апелативен съд – София.

Вероника Имова е посочила като основни фактори за забавяне на конкурсните процедури продължителността по изготвянето на атестационни оценки, големият брой на участниците в тях и времето за набавяне на необходимите материали за работата на конкурсните комисии, а именно – постановените от кандидатите съдебни актове и съответните дела. Тя е уточнила, че с въвеждането на Помощните атестационни комисии е подобрен процесът на изготвяне на атестации. В момента работна група във ВСС изготвя промени на Наредба 1 от 9 февруари 2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, не само, за да се отразят последните изменения в Закона за съдебната власт (обн. ДВ, бр. 11 от 2020 г.), но и с нова регулация за оптимизиране на конкурсните процедури – например: подаване на документи на кандидатите по електронен път; въвеждане на дисциплиниращи срокове в работата на конкурсните комисии; отпадане на някои бюрократични изисквания към кандидатите.

На следващото си заседание на 25 януари 2021 г. Съветът за партньорство към ВСС ще продължи дискусията за конкурсните процедури за кариерно развитие на съдиите, и ще обсъди предложения за промени в начина на формиране на възнагражденията и пенсиите на магистратите.

Още по темата

2/3 от жертвите на престъпления не търсят помощ от полицията

Предишна новина

Нови правила за откритите съдебни заседания във ВАС от януари 2021 г.

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    RRR | нерегистриран
    10
    0

    На никого не му дреме за атестации, освен на шепичката кариеристи, бъдещи шефове, на два петъка служба.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.