Обжалваме мерките срещу COVID-19 във всички административни съдилища, не само във ВАС

Обжалваме мерките срещу COVID-19 във всички административни съдилища, не само във ВАС

Заповедите на здравния министър вече се обжалват във всички административни съдилища, а не само във Върховния административен съд (ВАС), установи проверка на "Правен свят". Това става възможно с промяна в Закона на здравето, приета на 14 май 2020 година, която е залегнала и в последната заповед на Министерство на здравеопазването (МЗ), издадена на 21 октомври 2020 година. С нея се въвеждат нови мерки срещу разпространението на COVID-19 в България.

Подсъдността е по местоживеене на санкционираното лице или по адрес на органа. Например: ако е установено, че гражданин е в нарушение в Плевен, а по адрес се води в Хасково – то той може да обжалва в административните съдилища и в двата града.

След като делото мине през първоинстанционния административен съд, чак тогава ще отива във ВАС като касационно производство.

В началото на извънредното положение тази пролет ВАС беше залят от жалби срещу наложените тогава противоепидемични мерки. От около 700 дела обаче много малък процент са внесли държавни такси и са изпълнили разпореждането на състава. Прекратено е и голямото дело за задължителното носене на предпазна маска, залегнало в предходна заповед на здравния министър - тогава Кирил Ананиев - като делото беше инициирано от адвокат Николай Хаджигенов, днес по-известен с уличните си изяви, като част от „Отровното трио“.

Наша проверка показа още, че са прекратени делата и за ограничаването на свободното придвижване в парковете, както и по отношение на карантината.

Сред делата, които са останали за разглеждане във ВАС, са тези, които касаят ограниченията за посещения на моловете и закрити обществени места, както и удължаването на извънредното положение и въвеждането на КПП-та в областните центрове у нас. На 21 октомври тази година са проведени три заседания по посочените дела.

Въведеното извънредно положение през март наложи редица мерки, които по-късно бяха засилени. Първоначално се въведоха глоби при неспазване на карантината и ограничение на пътуванията от и към страни, засегнати сериозно от COVID-19. Затворени бяха училища, университети, детски градини, спортни мероприятия и конференции, както и барове и дискотеки. Първоначално отворени останаха ресторанти и търговски центрове, но по-късно и тази мярка беше въведена. Наложен беше и час за пазаруване на възрастни хора в хранителни магазини и аптеки, които останаха работещи през целия срок на извънредното положение, но със засилени мерки и по-строг контрол по тези места.

Наред с това държавата въведе и първоначални драконовски глоби за неспазване на карантина – от 10 000 до 50 000 лева и дори затвор, а по-късно сумите бяха редуцирани.

По време на извънредното положение мерките останаха засилени. През май то беше отменено, но въведена беше „извънредна епидемична обстановка“, с което се даде и право на министъра на здравеопазването да въвежда или отменя нови противоепидемични мерки. През летния сезон, когато броят на новозаразените у нас постепенно намаля, изискванията срещу разпространението на заразата бяха смекчени, но до края на юни, когато отново със заповед на здравния министър носенето на предпазните маски беше върнато, но само в закрити обществени пространства - магазини, търговски центрове, нощни заведения, кина и театри, като отново беше припомнено за спазването на дистанция от метър и половина.

През летните и отпускарски месеци – юли, август и септември нови по-строги мерки нямаше, но контролът на вече въведените не спря.

В началото на октомври обаче беше отчетен постепенен, но сериозен ръст на новите случаи на COVID-19 не само в България, а и в цяла Европа. Така редица държави върнаха строгите противоепидемични мерки – затворени бяха заведения, училища, въведен беше и вечерен час в много от големите европейски градове, а маските станаха задължителни не само в закрити пространства.

У нас със заповед на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов бяха въведени част от новите стари мерки срещу COVID-19, които са в сила от 00:00 часа на 22 октомври 2020 година. Така от четвъртък отново задължително трябва да носим предпазна маска и на открито при струване на хора и невъзможност за спазване на дистанция от метър и половина. Има и изключения – водещи и гости, спортуващи, клиентите в заведения и ресторанти, както и в магазините, където има специални прегради.

В заповедта ясно са разписани редица правила, с които се прави опит да бъде намалено темпото на ръст на новите заразени у нас. И ако до момента издаваните от МЗ заповеди бяха критикувани, че са неясни на места или липсва конкретика, то в последната забелязваме сериозна разлика, а така заявка за подробно разписани правила даде и премиерът Бойко Борисов, часове преди документът да бъде официално обявен.

Погледнато от друга гледна точка, новите правила далеч не са толкова строги, колкото онези, които преживяхме през месеците март, април и юни. Правителството вече неведнъж даде заявка, че КПП-та по градовете няма да се въвеждат, ресторанти и заведения няма да се затварят, а наложените нови-стари изисквания са единствено с цел предпазване на населението. На фона на това обаче административните съдилища и ВАС очакват отново жалби и срещу последните въведени мерки.

Още по темата

Конституционният съд в Полша разглежда правото на аборт в страната

Предишна новина

Севдалин Мавров пита Лозан Панов: Чакали ли сте пред кабинета на Бойко Борисов продължително преди избора ви за председател на ВКС?

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Георги Дренчев | нерегистриран
  3
  -1

  Eдна ужасна хунта отрови малкото демократични промени, които бяха мъчително извоювани в началото на прехода и превърна държавата в бащиния на няколко посредствени престъпника, които никоя медия не забелязва, а всеки журналист се обръща към тях с „господине“/ „госпожо“. Всички системи на държавата като социално- икономическа организация на населяващите я са разрушени и дори самата корупция вече е спряла да функционира за ниските нива от крепителите на съгласието, като сме достигнали до един нов световен феномен – държавен престъпен тоталитаризъм с феодални кланове по места, който е световно признат, макар и с лека погнуса.

  Нямам никаква илюзия, че ще се поместим скоро от тази тиня, без силен тласък отвън, най – вече заради съучастието на всички политически субекти легитимиращи в различна степен това статукво и гражданската мозъчна смърт на българите. Няма начин някой да направи революция в България сам, а останалите само да му дадат своето одобрение или неодобрение, независимо колко и как са засегнати от управлението. Лайк- ънлайк, колко лесно и безполезно, докато всичко си върви по старому.

  ===

  Българите много бързо забравиха, напълно излишната пролетна карантина с кпп-та и безумни, ненужни рестрикции, когато един обезумял диктатор се вживя в ролята си на доктор Куин – лечителката, вместо да влязат в МС и да изхвърлят тоя цървул от прозореца.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.