Новото разхлабване на мерките вече е в сила

Новото разхлабване на мерките вече е в сила
снимка:БГНЕС

Седмицата започва с ново разхлабване на мерките у нас. Вече се допускат посещенията в заведенията за хранене и развлечения и на закрито. Те трябва да работят при използване на не повече от 50% от капацитета си и с ограничено работно време между 6.00 и 23.00 часа.

Допуска се и провеждането на културни и развлекателни мероприятия. Врати отварят кината, театрите, музеите, галериите и библиотеките. Могат да се организират фестивали, циркови представления, сценични прояви, концерти и занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство.

При тях е в сила изискване за ползване на 30% от капацитета на помещенията и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м.

Задължително е и носенето на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви).

Възобновява се присъственият учебен процес за:

- учениците от 1-ви до 4-ти клас и задължителните групи за предучилищно образование;
- учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания;
- учениците от 5-ти до 12-ти клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището;
- учениците от 5-ти до 12-ти клас, при спазване на следния график:

От 12 до 23 април присъствено ще се обучават учениците от 7, 8 и 10 клас.

От 26 до 29 април присъствено ще се обучават учениците от 5, 9 и 12 клас.

В петък / 16 април/ отварят и моловете, ще работят обектите, разположени в търговските центрове. Тогава ще се разрешат и посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им. А в края на месеца /29 април/ отварят дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове. Те също ще работят на не повече от 50% от капацитета им.

Допуска се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за деца до 4-ти клас.

Във висшите училища се допуска провеждането на практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти.

Възобновяват се семестриалните изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда. Ще се провеждат и държавни изпити и защити на дипломни работи.

Със същата заповед здравният министър нарежда собствениците на търговски обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, да създадат организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м. 

На седмичния си брифинг в четвъртък здравните власти обявиха крехка тенденция на спад в заболеваемостта от коронавирус. И анонсираха разхлабването на част от мерките. 

Още по темата

Кога отговорността на работодателя за вреди от трудова злополука може да бъде намалена или изключена?

Предишна новина

KПКОНПИ спечели дела за отнемане на имущество за над 1 700 000 лв.

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.