Новите декларации за несъвместимост за магистратите поставиха въпроси и пред Прокурорската колегия

Новите декларации за несъвместимост за магистратите поставиха въпроси и пред Прокурорската колегия
Прокурорската колегия на ВСС, снимка:БГНЕС

Новите декларации за несъвместимост, които магистратите трябва да подават във връзка с промените в Закона за съдебната власт от януари т.г., с които за тях отпадна задължението за деклариране на членство в съсловни организации, повдигнаха важен принципен въпрос пред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Точката в дневния ред на кадровиците бе внесена от Етичната комисия на Прокурорската колегия, която по аналогия с тази на Съдийската, е обсъдила новите образци на декларации по чл. 195а от ЗСВ, в които вече не фигурира задължението да се посочва дали и в коя съсловна организация членува даден магистрат, както и това, че е необходимо всички прокурори и следователи да подадат нови такива. Такова решение взе във вторник и Съдийската колегия.

Огнян Дамянов обаче повдигна въпроса дали и какво е законовото основание магистратите наново да подават декларации, като подчерта, че не вижда такова в никоя разпоредба. Той беше категоричен и, че едно евентуално заличаване от декларациите на вече подалите такива на членството в съсловни организации от страна на самия ВСС би било незаконно.

„Това, че не можем да заличаваме обстоятелства в декларациите, тъй като няма такава законова възможност е безспорно. Можем ли обаче през правила да задължим колегите да подават нови декларации?“, коментира Дамянов.

Георги Кузманов, който е председател на Етичната комисия към Прокурорската колегия, обясни, че решението за подаването на нови декларации всъщност до някаква степен е било по аналогия с това на Етичната комисия на Съдийската колегия, като в крайна сметка основният дебат по въпроса какви са законовите основания за това предстои да се проведе в Пленума.

„Предстои интересен дебат в Пленума“, коментира главният прокурор Иван Гешев.

На финала Прокурорската колегия реши да приеме предложението за подаването наново на декларациите по чл. 195а от ЗСВ, като „против“ това се обявиха само новият кадровик Евгени Иванов и Огнян Дамянов.

Още по темата

ВАС отмени промените в схемите за доставка на плодове, зеленчуци и мляко в училищата

Предишна новина

Окончателно: Правителството ще атакува пред Съда на ЕС пакета „Мобилност“

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  | нерегистриран
  0
  0

  "Георги Кузманов, който е председател на Етичната комисия към Прокурорската колегия, обясни, че решението за подаването на нови декларации всъщност до някаква степен е било по аналогия с това на Етичната комисия на Съдийската колегия, като в крайна сметка основният дебат по въпроса какви са законовите основания за това предстои да се проведе в Пленума."

  Сиреч, ако някой види друг да краде, т.е. да нарушава закона, той не трябва да му пречи и да вика полиция, а и той да се включи в краденото - по аналогия?!?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.