Новият-стар ръководител на РП-Ловеч: Борбата с конвенционалната престъпност дава впечатляващ ефект

Новият-стар ръководител на РП-Ловеч: Борбата с конвенционалната престъпност дава впечатляващ ефект
Сградата, в която се помещава РП-Ловеч

Новият-стар ръководител на Районна прокуратура-Ловеч се казва Цветомир Папурков. Това реши единодушно Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

„Напълно осъзнавам обществените очаквания за отговорни и компетентни административни ръководители, които да са ефективни в своята дейност с оглед по- доброто управление на съответния орган на съдебната система. Административният ръководител трябва да притежава воля и решителност да поеме и да носи отговорност за своите и на екипа си действия, както и за цялостната дейност на съдебния орган, който ръководи, да познава силните и слабите страни на структурата, която ръководи“, посочи кандидатът пред членовете на ВСС.

Необходима, целесъобразна и успешена – така прокурор Папурков определи протичащата реформа в структурата на прокуратурата. „Оптимизацията е нещо необходимо и постига заложените задачи. За мен би било предизвикателство прякото ми участие в реализирането й в съдебната карта на Област Ловеч и в случай, че получа доверието Ви бих вложил всичките си усилия за успешното й осъществяване и бих продължил своя управленски път за запазване на създадената добра организация и микроклимат за прокурорите и служителите, за утвърждаване на добрите практики и надграждане на постигнатите добри резултати“, каза още той, като посочи, че в района най-висока е натовареността в Тетевен, където смята, че има най-належаща нужда от реформа и мерки.

Кандидатът посочи още, че особен плюс за района е, че щатът е пълен, без една единствена щатна бройка. Той отбеляза още като положителен аспект в дейността на РП- Ловеч намаляване до минимум броя на дела срещу лица, срещу които има други неприключени досъдебни производства. „Регулярно се извършват проверки и по спрените досъдебни производства, като се активизира и дейността за отчитане провеждането на оперативно- издирвателни мероприятия и по спрените производства чрез периодично изпращане на съответни справки от МВР“, каза прокурор Папурков, подчертавайки, че въпреки добрите резултати би могло да се положат още усилия по преодоляване на конвенционалната престъпност.

Прокурорът посочи още, че втората цел в работата му ще бъде своевременното приключване на разследването по досъдебните производства и най- вече на тези със срок на разследване над три години, които следва да бъдат сведени до минимум.

На въпрос дали има мярка, която е набелязал в предходния си мандат, която не е могъл да изпълни, кандидатът посочи, че няма такава цел. „Няма неподобрени резултати, но това, върху което може да се поработи е – съкращаване на сроковете за разследване и възлагането на повече дела на следователите. Но все пак сроковете са свързани и с факта, че в нашия район има кадрова криза с разследващите полицаи. Но и този показател ще бъде подобрен“, отговори той.

Главният прокурор пък го попита за мнението му за резултатите от борбата с конвенционалната престъпност и разпространението на наркотици около учебни заведения в района на Ловеч. „Има ефект от тези операции и затова трябва да бъдат правени по-често. Значително намаляха кражбите и грабежите и инцидентите с битовата престъпност. Намаляха и заплахите с убийства, каквито дела често водехме в района. Имаме и заловено рекордно количество наркотични вещества. Миналата седмица бяха хванали трима извършители само при една операция. Тези действия на прокуратурата имат значителен отзвук и впечатляващ ефект, залавят се лица и се осъждат“, отговори кандидатът.

Очевидно отговорите и представянето на прокурор Папурков се харесаха на членовете на Прокурорската колегия, след което единодушно го подкрепиха, без колебания, за втори мандат.

„Пожелавам Ви сили и успех! Процесът по реформиране ще е труден и болезнен, но вярвам, че ще се справите“, поздрави го главният прокурор на финала.

Още по темата

В COVID-19: Парламентът с онлайн кворум, без нарушение на Конституцията

Предишна новина

Позиция на МС: Съдебен спор между гражданин и консулска служба в държава от ЕС се решава по местовъзникването му

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    3
    0

    ох, ...повсеместна трагедия

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.