Независим външен одит ще проверява параметрите и сигурността на ЕИСС

Независим външен одит ще проверява параметрите и сигурността на ЕИСС

Външен одит от фирма, избрана на принципа на обществената поръчка, ще проверява сигурността на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС). Това реши в четвъртък Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно.

Възлагането на проверката бе по инициатива на Съюза на съдиите в България (ССБ), които поискаха да се разбере налице ли са при проверка на софтуерния код, работещ с базата данни, уязвимости, които сериозно компрометират сигурността; наблюдават ли се такива уязвимости в модулите на ЕИСС, чрез които системата работи с други регистри или информационни системи, както и с разработки на трети лица; подходяща ли е физическата инфраструктура за надеждна работа на системата.

След дълъг дебат, кадровиците решиха, че такъв одит е напълно необходим, като междувременно припомниха, че относно разработването на системата тече паралелно и друга проверка.

Според ръководителя на проекта Гергана Мутафова обаче, няма смисъл одитът да стартира веднага, тъй като не е минало достатъчно време, в което съдилищата на практика да са работили с ЕИСС и това ще доведе  до изкривяване на данните. Припомняме, че преди 2 месеца ЕИСС беше спряна временно до 10 декември за доработки на част от функционалностите, като само 40 съдилища в страната решиха да продължат работата с програмата. В изказването си Мутафова уточни и още един важен детайл, а именно, че се очаква до месец да бъде въведен и дистанционен достъп до системата.

Междувременно, бе решено, че диpeĸтopът нa диpeĸция “Инфopмaциoнни тexнoлoгии и cтaтиcтиĸa” нa BCC трбва дa изгoтви дoĸлaд зa пpeдмeтa и oбxвaтa нa нeзaвиcим oдит нa EИCC в шecтмeceчeн cpoĸ oт дaтaтa нa възoбнoвянaтo нa пoлзвaнeтo й във вcичĸи cъдилищa, зa ĸoитo ce пpилaгa. Проверката ще обхване и Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП), който все още на практика не работи и за проблемите с когото нееднократно Съдийската колегия на ВСС и Пленумът са били сигнализирани. Реално, одита на двете системи може би ще официално ще започне след лятото на 2021 година. “Cчитaм, чe oдитът тpябвa дa ce нaпpaви в peжим нa eĸcплoaтaция нa cиcтeмaтa, ĸoгaтo вcичĸи cъдилищa зaпoчнaт дa въвeждaт дaнни cлeд 10 дeĸeмвpи – нeзaвиcим, чpeз oбщecтвeнa пopъчĸa, ĸoйтo дa e дocтoвepeн и cигypeн. Aĸo e пpeдвapитeлeн, дoгoдинa щe ce нaлoжи дa пpaвим нoв oдит”, ĸaзa Myтaфoвa.

От дебата стана ясно още и, че фирмата разработчик на системата – „Информационно обслужване“ – е разработила етичен кодекс за работа с ЕИСС заради проблеми с тикет системата, която функционира към програмата, както и че до този момент са направени редица доработки по нея във връза с подадени от магистрати и служители сигнали.

Още по темата

Джендър-идеологията ще издълбае нови и дълбоки разломи в ЕС, ако опитите за налагането й като единна матрица от страна на ЕК продължат

Предишна новина

Високо отличие от ВСС за съдия Йова Проданова по повод пенсионирането й

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    4
    -3

    Дано да не бъдат давани повече от необходимо, права на системните администратори! Само колкото е нужно! Да не забравяме, че те са зависими в трудово правоотношение с адмистративните ръководители! Че при старата система за разпределение ....

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.