Невена Зартова е новият районен прокурор на София

Невена Зартова е новият районен прокурор на София
Невена Зартова, снимка:БГНЕС/архив

Невена Зартова е новият районен прокурор на София, реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Почти целият й трудов стаж е преминал именно в СРП, като прокурор Зартова освен зам.-административен ръководител, от 2019 година насам е изпълняващ функциите ръководител, след като Радослав Димов стана апелативен прокурор на София.

„СРП е много голяма прокуратура и поради това е от особено значение стриктното спазване на всички противоепидемични мерки. Основен мой приоритет в момента като и.ф. административен ръководител е да опазя живота и здравето на магистратите и служителите“, подчерта кандидатът.

Сред основните проблеми, с които тя поема ангажимент да се заеме, ако бъде избрана за титуляр, са свързани с броя на върнатите дела, оправдателните съдебни актове, както и досъдебните производства с изтекъл срок по чл. 234, ал. 8 НПК, като контролът от страна на ръководството в тази насока, според нея може да се засили. „Считам че ръководството на Софийска районна прокуратура следва да демонстрира активност, ето защо и ако бъда избрана ще се старая да създам предпоставки за увеличаване случаите на самосезиране“, посочи прокурор Зартова. Настоящият и.ф. районен прокурор посочва като проблем още, че в СРП няма регистър за участието на всеки прокурор в различните обучения. „Въвеждането на такъв регистър намирам за полезно, тъй като би спомогнал за осигуряването на еднакъв достъп до възможностите за повишаване на професионалната квалификация“, казва още тя. Като проблем в СРП стоят и делата с необосновано дълъг срок за разследване. Заради този проблем, прокурор Зартова е издала заповед за водене на справки за подобен тип дела, като съответните наблюдаващи прокурори биват уведомявани за тях. Правят се и периодични анализи за причините за прекалено дългите разследвания.

„Ще продължа да работя със сърце, воля и упоритост, като ще работя за повишаване на авторитета на прокуратурата като част от независимата съдебна система“, завърши изложението си кандидатът.

Впечатление в концепцията на прокурор Зартова направи идеята за трансформиране на едно от петте предвидени места за заместници на административния ръководител, като Йордан Стоев я попита за причините за това. „Това мое предложение се основава на натрупания от мен опит за последната година, като докато изпълнявах длъжността административен ръководител се уверих, че броят на заместниците, с които работех (четирима), е напълно достатъчен, за обезпечаване на административната дейност. Тази бройка може да се трансформира в редови магистратски щат“, отговори Зартова.

Светлана Бошнакова обърна внимание и на факта, че прокурор Зартова не е привърженик на дисциплинарните производства, макар че СРП е най-голямата прокуратурата в България, а проблемите също не са малко. „За съжаление, в момента е в ход дисциплинарно производство срещу един магистрат, а съвсем наскоро приключи друго такова. Така че бих поела ангажимент да реагирам в случай, че са налице данни за извършени нарушения“, отговори кандидатът.

Евгени Иванов пък зададе на настоящия и.ф. ръководител въпроса как би се отнасяла към дейността на съсловната организация на прокурорите, а именно – Асоциацията на прокурорите. „С най-голямо удоволствие бих си партнирала с Асоциацията. В СРП работят предимно млади колеги, които с удоволствие биха се включили в редиците на организацията, като бихме подкрепили всички обучения, каузи и изявления“, каза още Зартова.

Главният прокурор Иван Гешев от своя страна попита кандидата дали си поставя някакви най-важни приоритети, освен вече заложените в концепцията.Важно е да се работи в спокойна среда, така се постига качество и бързина на наказателното производство. Мое лично желание е да се намали броя на старите дела с надвишена продължителност. Те в момента са около 250 броя, но можем да се справим с намаляването им. Способни сме да постигнем качествено и бързо правосъдие“, отговори Зартова.

На финала, членовете на Прокурорската колегия посочиха, че са очаровани както от концепцията, така и от презентацията и личностните качества на кандидата, след което единодушно й гласуваха доверие.

„Тя в продължение на 1 години доказа качествата си на добър административен ръководител, защото невинаги да си добър прокурор значи, че можеш да си добър ръководител. В трудната обстановка, в която работи СРП, тя се справя отлично, затова неслучайно като главен прокурор наградих тази прокуратура. Тя ще осигури нормално, ефективно и спокойно функциониране на органа“, мотивира вота си „за“ главният прокурор Иван Гешев.

Още по темата

Личните карти стават невалидни, ако подозираме, че с данните ни е злоупотребено

Предишна новина

Депутати се скараха кой да назначава европейски делегирани прокурори – Пленумът или Прокурорската колегия

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  Велизар Енчев | нерегистриран
  1
  0

  Полицаи и прокурори нахлуха в президентството, за да извършат обиск в кабинета на президентски съветник.
  Но полиция и прокуратура не смеят да обискират партийна централа за пиратки и запалителни материали, хвърляни по протестиращи.
  Което означава само едно – едно ояло се вице е по-силно от прокуратурата и МВР.
  А не беше ли от същата организация екзекуторът на министър-председателя Александър Стамболийски, който на 9 юни 1923 г. бе изтезаван и обезглавен от македонстващ палач в село Славовица?
  На 19 май 1934 г. не се ли извърши военен преврат? И не беше ли първата работа на премиера Кимон Георгиев да забрани ВМРО като терористична организация, извършила серия от показни убийства на софийските улици.
  Какво чакат през 2020 – та главният прокурор и МВР-министърът?
  Трябва ли задграничен депутат с видими дефицити да почне да разстрелва хора, за да се намеси полиция и прокуратура?
  Ако прокурори и полицаи се страхуват от примат с имунитет, нека военният министър стане по съвместителство и главен прокурор, и вътрешен министър?
  Три в едно – отлична комбинация за балкански бандустан, управляван от бивши мутри и трапезни войводи.

 2. 8
  111 | нерегистриран
  8
  -4
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  Честито на прокурор Зартова и на СРП! СРП засужава добър ръководител и такъв беше избран днес!

  Ще приема този коментар само като шега...

 3. 5
  | нерегистриран
  17
  -18

  Прокурор Зартова е най-добрия възможен избор и Слава Богу, този избор беше направен днес! Успех, колега!

 4. 1
  | нерегистриран
  31
  -22

  Честито на прокурор Зартова и на СРП! СРП засужава добър ръководител и такъв беше избран днес!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.