НАП пусна инструкция за проверки срещу прането на пари

НАП пусна инструкция за проверки срещу прането на пари
снимка:БГНЕС

Националната агенция за приходите пусна инструкция за реда за извършване на съвместни проверки на място по чл. 108, ал. 4 от Закона за мерките срещу изпиране на пари от Държавна агенция „Национална сигурност“ и Национална агенция по приходите.

Проектът на Инструкция е изготвен на основание чл. 108, ал. 4 от Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП). Съобразно чл. 108, ал. 3 от ЗМИП контролните органи от специализирана административна дирекция „Финансово разузнаване“ (САДФР) на Държавна агенция „Национална сигурност“(ДАНС) извършват проверки на място на задължените лицата по чл. 4 от същия закон по прилагането на мерките за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари. Разпоредбата на ал. 4 от чл. 108 от ЗМИП указва, че проверките по предходната алинея могат да се извършват съвместно с органите за надзор, като редът за извършването им се определя със съвместни инструкции на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" и ръководителите на органите за надзор.

В тази връзка, от представители на Държавна агенция „Национална сигурност“ и Националната агенция по приходите (НАП) е разработен проектът на Инструкцията. С издаването й се очаква да се уреди редът за извършване на съвместни проверки на място на лицата по чл. 4, т. 21от ЗМИП от контролните органи на САДФР на ДАНС и НАП по прилагането на мерките за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари, като по този начин ще се внесе яснота по отношение издаването на заповедите за проверките, плана за извършването им, разпределението на отговорностите между двете институции, избягване на дублиращи действия по контролната дейност, както и административна икономия.

Срокът за депозиране на мнения и становища е до 15 март.

Още по темата

Специализирана прокуратура разследва незаконно получаване на средства от ЕС, администрирани от ДФ „Земеделие“

Предишна новина

„Демокрацията е фасадна“ писал Божков в учредителната декларация на партията си

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.