На първо четене: Приеха поправките в Изборния кодекс за машинното гласуване

На първо четене: Приеха поправките в Изборния кодекс за машинното гласуване
снимка: БГНЕС

Опцията за избор за гласуване с хартиена бюлетина или машинно става все по-възможна, след като Народното събрание прие на първо четене промените в Изборния кодекс. Решението дойде с 98 гласа "за" и 72 гласа "против".

В поправките е разписано, че с машини се предвижда да се гласува на всички видове избори, освен тези за местна власт, като ще се осигури устройство във всяка секция с над 300 избиратели, а ЦИК ще има цялата отговорност по организацията на машинния вот. Предлага се и възможност изборният ден да бъде удължен до 48 часа, предвид извънредната епидемична обстановка.

В корекциите е заложена и промяна на системата за избор на Велико народно събрание – 200 депутати да се избират пропорционално, а останалите 200 мажоритарно.

Макар текстовете да минаха на първо четене, опозицията не беше съгласна с тях. 

"Работа на изпълнителната власт е да осигури машини, сертифициране, софтуер. Не е работа на цик и не приемаме да се прехвърля топката към нея", заяви по време на дебата Йордан Цонев от ДПС и уточни, че текстовете за ВНС на ГЕРБ не са нужни, тъй като решение за свикване на ВНС от този парламент няма да се случи. 

Цонев обърна внимание на предложенията на ДПС за Изборния кодекс, свързани с образуването на избирателните секции в чужбина и политическата агитация на майчин език с осигурен превод, които не бяха приети.

"Когато наш колега говори майчин език, ние имаме винаги превод, винаги сме искали това. Да, официалният език е български. Ние искаме всичко, което се казва по време на избори да бъде преведено на официалния език. Никъде в ЕС не е казано, че не могат да се използват други езици по време на избори", каза още Цонев.

Недоволство беше изказано и от БСП.

"Вече 6 години съществува темата за машинното гласуване. Вместо да се улесни процеса, той се усложнява“, коментира Крум Зарков от левицата. 

Още по темата

Съдията от СГС Красимир Мазгалов ругае публично и нарича България "кочина"

Предишна новина

Десислава Ахладова е новият правосъден министър

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Пленената държава | нерегистриран
  0
  0

  Предесадтелят на Върховния касационен съд на България Лозан Панов пред най-авторитетното издание в Европа – германският „Шпигел“:

  В България има олигархично сливане на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Пример за това е собственикът на медийна империя Делян Пеевски, който неофициално фактически е съпремиер. Ключови институции и власти се намират под негово влияние. Подобно нещо подкопава трите крайъгълни камъка на реалната демокрация – независими съдилища, свободни медии и силна опозиция. Ето защо много граждани имат чувството, че живеят в „пленена“ държава“.
  Лично аз също смятам страната ни за „пленена държава“. Това е нещо, което европейската политика не иска да признае. В Европа се говори много за Унгария и Полша, но за съжаление не и за България.
  Съществена част от съдебната система е корумпирана и превзета, а причината е структурните проблеми в нея. Висшият съдебен съвет, самоуправляващият се орган на българската съдебна система, който решава всички процеси в съдебния апарат, включително назначения, дисциплинарни производства и освобождаване от длъжност, се състои предимно от политически назначени и контролирани членове. Следователно може да се каже, че най-важните части на българската съдебна система се намират под политическо влияние и могат да бъдат корумпирани. Всички съдебни реформи през последните няколко години бяха само симулация на реформи.
  Пример за корупция в съдебната система е проверката на председателя на Апелативен съд – София Даниела Дончева, която не е имала никакви последствия, въпреки установените процесуални нарушения.
  Едно от основните искания на протестиращите в България е оставката на всемогъщия главен прокурор. В България функционира все още старият съветски модел на прокуратурата. Главният прокурор не носи отговорност и може да промени или да спре всяко разследване на прокурорите, които са под негово ръководство. Борисов не иска да промени нищо по този въпрос. Напротив, реакцията му за нова конституция е свързана с предоставяне на още повече правомощия. А това е опасно.
  В черния списък съм на премиера Бойко Борисов заради обявяването ми срещу мимикрията на съдебна реформа и министър-председателят ми изпрати съобщение с предупреждение.
  Досега срещу мен бяха заведени пет дисциплинарни производства. В нито едно от тях не бяха открити нарушения от моя страна. Веднъж бяха разглобени болтовете на гумите на служебния ми автомобил. За щастие, шофьорът го забеляза. Преди три години маскирани мъже с кървави агнешки глави ми препречиха пътя към едно заседание. Жена ми е журналист и издател на немскоезичен български икономически вестник. Срещу нея и мен се водят десетки данъчни и наказателни дела с напълно абсурдни обвинения. Близки до правителството медии от години водят клеветническа кампания срещу нас.
  Лично аз многократно съм изпращал на ЕК доклади за състоянието на съдебната система в България. Мисля, че там са наясно със ситуацията. Може да направите сравнение с болен от рак, чиито жизненоважни органи са засегнати, но всеки път, когато отиде на лекар, му се казва, че е здрав и даже получава бонбони в добавка. Бонбоните в ЕС са многото милиарди евро безвъзмездни средства. Те допринасят за това туморът в България да продължи да се увеличава. Затова хората излязоха сега по улиците. Те искат да победят рака. . Не си затваряй очите, Европа, и не мълчи за ситуацията в нашата страна!
  08.09.2020 г.
  Посолство на ФРГ в София

 2. 2
  Николай Григоров от Враца | нерегистриран
  0
  0

  Мирена Йорданова от Софийска Колегия е замесена в звуковтие атаки. Става въпрос за сателитно следене и гласов терор. Познавам този боклук от Враца.

  https://www.posoki.com/shte-sledyat-osudeni-po-glasa-s-radiochestoti-i-satelit
  https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&ei=nyRRX8XSFZGg1fAPpqWIoAQ&q=%D0%B7%D0%B2%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B8&oq=%D0%B7%D0%B2%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B8&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQAzICCAA6BggAEBYQHjoICAAQFhAKEB5QmTJYrEFghEVoAHAAeACAAYUCiAHIDpIBBTAuNy4zmAEAoAEBqgEHZ3dzLXdpesABAQ&sclient=psy-ab&ved=0ahUKEwiFnsKovs3rAhURUBUIHaYSAkQQ4dUDCAw&uact=5

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.