Мнение на кандидат: Не очаквам от работата в Европейската прокуратура само рози и цветя

Мнение на кандидат: Не очаквам от работата в Европейската прокуратура само рози и цветя
Изслушването на кандидата Димитър Младенов

Приключи втората порция изслушвания в процедурата за европейски делегирани прокурори. В сряда пред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се представиха първите десет претенденти. Изслушванията продължават до събота, включително, когато трябва да се проведе и гласуване. Желаещите да заемат едно от десетте места за европейски делегирани прокурори първоначално бяха 35, но след отказ от участие на трима от тях, те вече са 32-ма.

Пръв пред Прокурорската колегия във втория ден от изслушванията се представи Димитър Беличев - прокурор в ОП – Пловдив. В изложението си той посочи, че в кариерата си е разследвал основно данъчни престъпления и документни престъпления. Работил е и по тежки икономически престъпления и корупция. „През годините съм посещавал множество международни обучения и мероприятия, организирани от Европейската обучителна мрежа, което още веднъж ми даде възможност да разуча по-детайлно практиките и на други държави в наказателното право. Към момента работя в отдела на ОЛАФ, свързан с разследвания по структурните фондове за социално развитие“, посочи кандидатът.

Димитър Младенов - прокурор в Софийската градска прокуратура (СГП) беше втори поред. „Мисля, че за 20-те години, в които съм работил в прокуратурата, мога да кажа, че притежавам изискуемата от Регламента независимост. Имам и необходимата квалификация. Стажът не винаги отразява реален опит, като е много важно къде реално човек е работил и колко дела са му възлагани. В истинската си работа в СРП и СГП винаги съм бил в икономическия отдел. Работил съм по данъчни престъпления, подкупи, пране на пари. При огромна част от обвинителните ми актове има и осъдителни присъди. Искам да наблегна и на огромното натоварване, на което сме поставени в икономическия отдел към СГП“, каза той. Младенов допълни, че основният му мотив да се яви в процедурата е, че Европейската прокуратура е една „нова и уникална структура“, участието му в която би представлявало особено лично и професионално предизвикателство. „Не очаквам само рози и цветя. Ще има доста трудности, особено това, че ще имаме двояко качество – ще сме национални прокурори, но ще сме зависими и от Европейската прокуратура. Ако в някакъв момент интересите и целите на националната и европейската прокуратури се разминат, тогава европейските делегирани прокурори ще са най-уязвими. Това е може би нещото, което най-много ме притеснява. Вярвам все пак, че общите цели ще ни помогнат да намерим решения“, допълни прокурор Младенов.

Димитър Хаджийски - прокурор в СГП беше третият представил се кандидат. Първоначално започва в отдел „Криминален“ към СРП, но в последствие са му били възлагани и икономически престъпления. През 2010 г. започва работа в националното бюро на „Евроджъст“. „В централата на „Евроджъст“ съм работил 10 години. В СГП започнах да работя през 2015 година. Там съм интегриран в отдел „Икономическа престъпност“. Работя основно по престъпления срещу финансовата и данъчната система на България. Смятам, че това е един интересен и амбициозен проект на Европейския съюз и може би това е една от основните причини да се явя в тази процедура. Аз самият съм участвал в работните групи за създаването на самата Европейска прокуратура и се гордея с това. Считам, че с придобития от мен опит мога да допринеса за работата на тази структура и с това за благото не само на българските граждани, но и на тези на останалите държави членки, пазейки финансите на Съюза“, коментира кандидатът.

Дочо Дочев - прокурор в СГП се представи следващ. „Мога да откроя в работата си поредица от постигнати осъдителни присъди, в това число за длъжностно присвояване в особено големи размери, данъчни престъпления. Работил съм по дела за подкупи, пране на пари, включително за обществени поръчки. Време е да надградя това, което градя като прокурор. Бих бил в състояние да допринеса за изграждането на Европейската прокуратура, благодарение на опита и практиката ми. Пътят на прокурор не е лек. Наред с успехите, ние се срещаме и с неуспехи в живота си, които са и нашият най-голям учител“, каза кандидатът.

Екатерина Микова - прокурор в СРП от своя страна посочи, че е в системата на прокуратурата от 2006 г., когато започва да работи като младши прокурор. Към момента тя е командирована в СГП в икономическия отдел. „Богата практика, която имах във връзка с разследването на документните престъпления ми даде добра основа за разследването на престъпленията срещу собствеността и длъжностните присвоявания. Намирам, че опитът, който съм придобила в изпълнение на служебните си задължения, би ми бил полезен в работата като европейски делегиран прокурор. В своята професионална практика съм участвала в редица международни обучения и семинари за повишаване на компетентността си най-вече в областта на международното правно сътрудничество“, коментира прокурор Микова.

Ирина Арменова-Янчева - прокурор в Специализираната прокуратура бе първата представила се във втората част от изслушванията в четвъртък. „Считам, че прокурорския ми опит е в полза, като владеенето на чужди езици е задължително условие. В прокуратурата съм започнала като младши прокурор през 1999 г. в РП-Петрич. Смятам, че опитът ми в Специализирана прокуратура би ми помогнал да съм полезна за развитието на тази нова структура. За мен е предизвикателство да се явя в тази процедура, но считам, че бих била полезна за утвърждаването на Европейската прокуратура“, посочи кандидатът.

Следващия кандидат Катя Михайлова-Янкова е прокурор в СРП. Истинската школа, на която съм много благодарна, е столичното следствие и по-точно най-натовареното Първо отделение. Следовател бях от 2004 г. до 2006 г., когато постъпих в СРП. Там от началото до днес работя в икономическия отдел. Срещала съм се с много интересни, многотомни и многопластови дела. Напоследък си дадох и сметка колко много разследвания съм наблюдавала и колко много обвинителни актове се внесла за документни измами, за присвоявания, длъжностни присвоявания. Дадох си сметка и колко много дължа на колегите от разследващите органи“, коментира пред кадровиците кандидатът.

Явяването си в процедурата защити и Людмила Николова - прокурор в СГП. Тя посочи, че за кратко е работила в криминалния отдел на СРП. След което става докторантка по специалност „Наказателен процес“. През 2006 година защитава успешно и дисертацията си. До 2013 година е зам.-районен прокурор на София в екипа на Александър Налбантов. „Винаги съм се стремяла да изпълнявам отговорно и съвестно задълженията си, като считам, че имам и умения за работа в екип. За кратко съм работила и в икономическия отдел на СРП, където работих по кражби, измами, документни престъпления и длъжностни престъпления. Работила съм и в отдел „Антикорупция“ към СГП, по дела за подкупи, корупция и т.н. Там именно натрупах и сериозен опит, като съм участвала лично и в действия по разследването, съвместно със следователите по дадено дело.  

Мария Стоянова е и.ф. "административен ръководител - районен прокурор" на РП - Елин Пелин и беше последната представила се в четвъртък. Пред кадровиците тя заяви, че в кариерата си е работила по дела за пране на пари, корупция, трафик на хора. Работила е и в Евроджъст. „Считам, че опитът ми в Евроджъст ще ми помогне да осъществявам взаимодействие с други държави членки на Съюза. Работата там м помогна да обогатя знанията си както по английски език, така и във връзка с международното правно сътрудничество. Това, което ми липсваше обаче, бе реалната ми работа като наблюдаващ прокурор. Аз обичам работата си, а това е гаранция, че ще подходя добросъвестно към задълженията си. Не се страхувам от голям обем от работата, поради което поех и поста на административен ръководител на РП-Елин Пелин“, каза прокурор Стоянова.

Изслушванията продължават в петък и събота.

Още по темата

Научни основи на демокрацията – ЧАСТ II

Предишна новина

КПКОНПИ връща в хазната нови над 300 хил. лв. от незаконно имане

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  | нерегистриран
  0
  0

  Беличев и Крачунов са с най-малък стаж и то преминал на районно ниво, а там не се гледат дела от подсъдността на Европейската прокуратура.

 2. 6
  Цезар | нерегистриран
  1
  0

  Голяма кариера, Беличев! Шалом Алейхем! Знаем ви вас евреите, обаче ми е чудно Евгения прие ли юдаизма? Иначе свършва еврейската жилка. Поздрави на баба Голда, връзкарче.

 3. 5
  | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #2 от "10 години в Евроджъст - блазе за келепира | нерегистриран":
  Ти не знаеш. Това е доктор по право. Розите явно не са цветя. Ха-ха-ха. Изказвания на връзкарчета . Някои от тях - тези с Евроджъст и тем подобни дето се хвалят не са писали обвинителни актове от второто пришествие.
  Явно ако може службичката ни да мине леко. Били гледали дела. Да, ама на картинка. Много гледачи еййй, а резултат 00.

  Такъв е лафа бе, неграмотник.
  Малко четеш, малко си и чел.

 4. 4
  | нерегистриран
  1
  -1
  До коментар #2 от "10 години в Евроджъст - блазе за келепира | нерегистриран":
  Ти не знаеш. Това е доктор по право. Розите явно не са цветя. Ха-ха-ха. Изказвания на връзкарчета . Някои от тях - тези с Евроджъст и тем подобни дето се хвалят не са писали обвинителни актове от второто пришествие.
  Явно ако може службичката ни да мине леко. Били гледали дела. Да, ама на картинка. Много гледачи еййй, а резултат 00.

  Пуста завист. А изяжте се, че не сте вие:)

 5. 3
  Излагация | нерегистриран
  1
  -4

  С този псевдо конкурс за евро гешефчета в Брюксел да се готвят за топ шоуто на годината при изслушването на спечелилите доверието на местния бос. Голям смях ще падне, естествено за сметка на участниците и страната ни!

 6. 2
  10 години в Евроджъст - блазе за келепира | нерегистриран
  3
  -2

  Ти не знаеш. Това е доктор по право. Розите явно не са цветя. Ха-ха-ха. Изказвания на връзкарчета . Някои от тях - тези с Евроджъст и тем подобни дето се хвалят не са писали обвинителни актове от второто пришествие.
  Явно ако може службичката ни да мине леко. Били гледали дела. Да, ама на картинка. Много гледачи еййй, а резултат 00.

 7. 1
  | нерегистриран
  2
  -1

  Розите не са ли цветя?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.