Министърът на правосъдието: Над 65 хил. македонци са получили български паспорти в последните 10 г.

Министърът на правосъдието: Над 65 хил. македонци са получили български паспорти в последните 10 г.
Министърyt на правосъдието Десислава Ахладова, Снимка: БГНЕС

"Над 65 хиляди македонци са получили български паспорти в последните 10 години", отговори на въпрос по време на парламентарния контрол министърът на правосъдието Десислава Ахладова, пише ''Труд''. 

65 675 граждани на РС Македония са придобили българско гражданство в период от 10 години.От първи януари 2010 г. до 22 октомври тази година 77 829 са общо подадениет молби на македонци за получаване на българско гражданство. През 2020 г. българско гражданство са получили 6712 македонци.

"Общо 77 762 броя от молбите на кандидатите въз основа на които има образувани преписки, са подадени на основание чл. 15 от Закона за българското гражданство. 65 броя от молбите са подадени на основание на чл. 12 и 13 от закона, а 2 броя от образуваните преписки са въз основа на направено от лицата предложение за придобиване на българско гражданство на основание чл. 16 от закона. Образуваните преписки въз основа на подадени молби за придобиване на българско гражданство на граждани на Република Северна Македония по години са както следва: през 2010 г. г. 2941 броя, през 2011 г. - 6442 броя, през 2012 - 10 373 броя, през 2013 - 9621 броя, през 2014 г. - 5139 броя, през 2015 г. - 2862 броя, през 2016 - 6506 броя, през 2017 г. - 8 345 броя, през 2018 г. - 12 928 броя, през 2019 - 10 709 броя и през 2020 г. - 1963 броя до 22 октомври 2020 г.", каза още Ахладова, цитирана от агенция  ''Фокус''.

Дирекция "Българско гражданство" към Министерство на правосъдието администрира производство във връзка с българско гражданство. Активно работи по отношение на подадените молби от лицата за промяна на гражданство, провежда интервюта с молителите и образува преписки по редовните молби и предложения. Подготвя стриктно заседанията на Съвета по гражданство и проектите на протоколи", каза още Ахладова. 

 

Още по темата

Бойко Борисов: Коледа и Нова година в тесен семеен кръг

Предишна новина

Проект: Длъжници да могат да отсрочват задължения до 2 месеца след пандемията

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Димитър Иванов | нерегистриран
  9
  -1
  До коментар #1 от "Интересно... | нерегистриран":
  И колко е захлебил от тях Каракачанов?

  Интересно къде се е скрил тези дни Каракачански в странство? Дали пък не е изкарал отново откраднатото за да го вложи в брой в чужди банки? Как се измъкват властимащите през правителственото летище, сядат в първа класа и почти никой не ги вижда закъде пътуват, но просто тия нещастници, въпреки и агенти на Шесто от ДС забравят едно - светът не е сляп. И никой няма да бъде забравен от Страшния съд!

 2. 2
  Иван Петров, апелативен прокурор | нерегистриран
  6
  -3

  Защо и как един Байхуй може да е премиер на една държава?
  Вземам за пример България, че ми е най-близо.
  Първо: БайЪт трябва да е много наведен пред Козяк и Фрау, за да му местят Тиквата по техен тертип.
  Второ: БХ трябва да е бил член на компартията и да не си е върнал партийната книжка, но да е напуснал силовото министерство, в което е бил маркуч, за да не напусне партията-майка.
  Трето: БХ-то трябва да е бил разводач на кучета и шофьор на поне двама публично известни боса на фамилии.
  Четвърто: Същият орган трябва лично да е изгърбил стотина души, под прикритието на охранителна фирма.
  Пето: Във виснало положение, трябва да е излъгал и гепил парите на сръбски Бос, заради което го пазят всички гавази на една паразитна държавна охранителна структура.
  Шесто, седмо, осмо и т.н. : Трябва да е разтривал уши, писал за „разгъване на пожарникарски маркучи по пресечена местност“ и „развиване на пожарникарска стълба до третия етаж“, да е прочел не повече от една книга, да има емпатия на главата, която дори трима папи не могат да излекуват, да обижда вскидневно „мат’риала“, пенсионерите да са му „изяли резерва“, да е получил над 240 МИЛИОНА, само от една банка и т.н.
  Последно от мен, пък вие добавяйте- трябва да е много, ама много тъп, съдебно доказано!

 3. 1
  Интересно... | нерегистриран
  9
  -1

  И колко е захлебил от тях Каракачанов?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.