Министерството на правосъдието с информационна кампания за български деца и техните семейства в чужбина

Министерството на правосъдието с информационна кампания за български деца и техните семейства в чужбина
снимка:МП

Министерството на правосъдието (МП) стартира информационна кампания „ОСТАНЕТЕ ЗАЕДНО“ за български деца и техните семейства, живеещи в чужбина, съобщиха от ведомството.

Кампанията цели информираност на родителите за приложимите правила по отношение на децата и тяхната закрила в държавите, в които те обичайно местопребивават. Повод за инициативата са честите случаи в последните години на наложени мерки за закрила от социални служби в чужбина по отношение на деца, български граждани, живеещи там.

Партньори в кампанията на Министерството на правосъдието са Министерството на външните работи, Министерство на труда и социалната политика и Държавна агенция за закрила на детето. От днес на техните сайтове, както и на електронните портали на всички посолства и консулски служби на Република България, може да се намери информация за компетентността на органите и приложимостта на законодателството на чуждите държави, които могат да засегнат деца, български граждани, и упражняването на родителските права.

Отваряйки банера на слогана „ОСТАНЕТЕ ЗАЕДНО“ българските семейства, живеещи в чужбина или тези, които планират да се преместят там, могат да открият в кратко видео https://www.youtube.com/watch?v=PQvvwSLGvcs. и текстови файл  https://www.justice.government.bg/home/index/b358bbd9-e8d3-4267-a80a-7fe0d1f010c4 отговори на най-често задаваните въпроси: Кой отговаря за закрилата на българско дете в чужбина? Какви могат да бъдат мерките за закрила? Кога дете е под риск? От къде се информираме какви са правилата в държавата, която сме избрали?  Кой може да помогне? Кои действия и поведение могат да бъдат оценени като риск от социалните служби?

"Да бъдем отговорни родители, означава да сме информирани родители, а превенцията зависи от нас!", призовават от МП.

 

Още по темата

Прокуратурата иска доживотен затвор без право на замяна за Викторио Александров

Предишна новина

Хванаха мъж с влязла сила присъда - затвор, да се разкарва на пазара

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Васил Божков | нерегистриран
  0
  0

  Предизборният пазарлък започна.
  Вече елиминираха половината гласоподаватели /българите, живеещи в чужбина/, които не могат да купят или уплашат.
  Не слушайте какво говорят, гледайте какво правят.
  #БъдетеСмели

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.