Мила Георгиева: Съветвам всички български прокурори да отстояват позициите си и закона

Мила Георгиева: Съветвам всички български прокурори да отстояват позициите си и закона
Мила Георгиева

Що е СРС и как се разнасят из медиите "специални разузнавателни средства"? Как СРС осветли участието на олигарси в протестите и политическите сценарии. Как едно СРС, дошло в прокуратурата, може да бъде скрито или подминато – на тези въпроси отговаря Мила Георгиева, бивш прокурор от Върховна касационна прокуратура, ръководител на неправителствените организации "Център за приложно-правни изследвания и практики" и „Диалог за правосъдие“ пред Стоян Иванов и телевизия „СКАТ“.

Георгиева припомни тезата си отпреди седмица, че никой не може да бъде осъден по записи и снимки, каквито изтекоха първо в сайта „Афера“  - както на спящия бивш министър-председател с пачките и кюлчетата в чекмеджето, така и по видеата за съмнителните срещи на президентския секретар по антикорупция Пламен Узунов с компрометирания бивш митничар Петко Петков.

„Имаше 1 свидетел във връзка с комисията на Мая Манолова, който се опита да назове името на една жена. Тя обаче категорично отрече. Самият „свидетел“ после се отрече от думите си и каза, че не знае кой му е давал кюлчета. Дотук. Какво има в торбата на Пламен Узунов също може да гадаем. Нека видим сега Бойко Рашков какво ще направи. Може много да направи, ако е истински юрист и радетел за истината“, коментира бившият прокурор.

И допълни: „Бойко Борисов непрекъснато е обвиняван, че подслушвал някого, а все срещу него излизат записи, което е доста комично. В тези случаи е много важно дали тези записи реално представляват СРС или са резултат от незаконно подслушване. Например в случая „Ало, Ваньо“ – в прокуратурата е дошло съобщение от 2 реда, че обектът е провел разговор с неизвестен номер без да пише какво е съдържанието. Като няма данни, че това е разговор с Бойко Борисов? Прокурорът няма как да се сети, че става дума за министър-председателя. Настоящата проверка на Бойко Рашков е политическа пушилка преди изборите, защото народът е страшно объркан. Объркват народа, внушават му разни факти, които не съществуват в действителност и целят да спечелят изборите с такива манипулации. Това е което прави г-н Бойко Рашков в момента. Пушилката се раздухва от медиите на Прокопиев и един куп НПО-та, които стоят зад него“.

Георгиева коментира и последните записи, изтекли срещу бившия премиер, в които се че чуват нецензурни думи, като го определи като напълно незаконно подслушване.

Тя коментира и огласяването от страна на прокуратура на данни от разследвания, в частност разпространените записи от СРС-та на Божков, който бе уловен как лично организира протестите от лятото на 2020 г. „Аз прочетох становището на Върховния съд по Тълкувателно дело 2/2020, образувано по искане на Висшия адвокатски съвет, в което те поставят този въпрос в няколко точки – дали може прокуратурата да разпространява такива записи и доказателства. ВКС отговори, че може, защото те преценяват с оглед обществения интерес каква информация да изнесат. Когато една информация е вече събрана и ще се използва по дадено дело без да го застрашава, когато тази информация е събрана с парите на българския народ, защо той да не може да знае за какво става въпрос по тези дела? Съдебните заседания са публични и всеки може да отиде да слуша, но не всеки има тази възможност“, каза Георгиева.

Бившият прокурор коментира и твърденията на Бойко Рашков, че политици били подслушвани преди изборите. „Когато на площада има едни гневни граждани, които хвърлят слама по полицаите, опитват да ги палят, замерят ги с камъни и ги плюят, тогава службите имат право да започнат да подслушват част от тях. И те са взели разрешение от съд за това. Тия хора разнасяха ковчези, обесваха бесилки, биеха, ругаеха. После в храстите пред Народния театър бяха открити и камъни, железа – инструменти за улични боеве с цел да се отслаби държавата и да се обърка редът“, каза Георгиева.

„Няма правителство, което да е дошло на власт, без да се кани, че ще се бори със съдебната власт. Какво се получава на практика? Гешев обаче сега се запъна, защото за 30 години той за първи път е човек от кариерата. Той е професионалист, познава практиката, познава теорията, има постижения. Той е единственият, който разбира как се разследват дела. Той познава ситуацията. Прокуратурата може да обвинява всеки, но кой ще бъде осъден решава съдът. Съветвам всички български прокурори да отстояват позициите си и да отстояват закона, защото всеки един компромис ще бъде може би полезен за момента, но ще бъде несъразмерен със собствената им съвест. Съветвам ги да не се страхуват от нищо“, каза накрая Георгиева.

Още по темата

Откриха центрове за безплатни правни консултации на хора, живеещи под прага на бедност

Предишна новина

Валентина Маджарова към спецпрокурорите и следователите: Гордея се с вас!

Следваща новина

Коментари

27 Коментара

 1. 27
  лустрация-сега! | нерегистриран
  0
  -1

  Най-важното-никъде в Източна Европа мантрата,че лустрацията е противоконституционна не мина-в цяла Източна Европа Конституционните съдилища са гледали спорове дали лустрационните закони са в унисон с Конституциите(които са подобни на нашата, за сведение), и никъде лустрацията не е обявявана за противоконституционна-дори и в Албания не е спряна лустрацията! Напълно не изключвам в България да сме единствена държава, която да спре хипотетична лустрация на ниво КС, дори и след промяна в Конституцията-което би било многозначително. Очевидно е,че приемане на лустрационни закони (което е предизборно обещание на поне две партии със шансове да са в следващия парламент)-те ще бъдат оспорени пред КС, а дали КС ще реши като КС на ВСИЧКИ източмноевропейски държавни-че не противоречи лустрациятаа на Конституцията, или ще имаме Бай Ганьовски модел-че лустрациията противоречи на Конституцията-и това важи само в България-ще видим.

  Няма и недоволство от лустрацията нито в Брюксел, нито в Страсбург. Европейския съюз, и съветът на Европа* не са обявили лустрацията за незаконна, където е проведена, няма обструкции и и възражения. Без съмнения лустрационните закони са репресивни и реваншистки-кой спори за това, без съмнение лустрационните закони налагат тежки ограничения без съд и присъда. Въпросът е,че се случиха в десетина държави от Източна Европа, с цел въвеждане на йота справедливост, а тук от десет дола се носи вода са за се обяснява,,че не можело да стане.
  Може да стане. И не е късно. Променя се Конституцията и се реципират Чешките закони, ще се налага и изчакване на решението на КС-сезирането на КС е неизбежно.


  *За завършилите преди 1989г, и част от които- хипотетични клиенти на лустрационните закони Съвет на Европа и Европейски съвет нямат нищо общо... СЕ е международна организация, а Европейския съвет е съветът на ДПР на държавите от ЕС. Нито СЕ , нито ЕС са против лустрацията , проведена навсякъде в изтомча европа,, без русия и България.

 2. 26
  не е късно за лустрация | нерегистриран
  0
  -1
  До коментар #25 от " | нерегистриран":
  Този пък за лустрация говори. Те всички се пенсионираха, кого ще лустрираш.

  1. В Чехия лустрираните са с отнети пенсии, а имуществото им-жилище, влогове, пари в брой, автомобили-е секвестирано.

  2. Съдийката , осъдила Н.Кб Босия по политическите текстве в НК, преди 1989г още правораздава. Нещо да кажеш? Даже е на около 6 години от пенсиониране. Дори поколението, инсталирано преди 1989г още правораздава, а навсякъде в източна европа са лустрирани. Как допуснахме тази подмяна? Даже тези, които в Чехия биха били лустрирани в България дават акъл и морализаторстват.

  3. В Чехия са лустрирани и внуците на лустрираните, дори и към 1989г да не са родени. За греховете на дядото отговаря и внукът.


  Лустрацията, освен справедливост ще довете и до огромен икономически ефект-от заплатите, които трябва да бъдат върнати, от спрените пенсии, от секвестираното имущество. НАВСЯКЪДЕ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА СЕ СЛУЧИ.

  В частност-в източна европа, вклч в Чехия всички лица , назначени преди 1989г,само на това основание на властнически позиции са лустрирани-касае и заети в съдебна система. Тези в работоспособна възраст имат право да работят във ферми и мини, а пенсионираните-на тях им се отнемат пенсиите, а полученото следва да бъде върнато до сумите не в давност(тоест 3 години назад). В цяла източна европа(без Русия и без България) се случи, не ми разправяйте ,че не може да стане и в България.

  Лустрация има -неизчерпателно в Чехия, Словакяи, Унгария, бившето ГДР, Румъния, Хърватия, Литва, Латвия ,Естония, дори и в Албания проведоха лустрация. Най-пълнообхватна е лустрацията в Чехия.

  За да се случи лустрацията е необходимо: лека промяна в Конституцията от едно изречение(проект беше внесен в предишния парламент-тоест готов текст има ,трябва наново да бъде внесен). Второ-без да се измислят наново, превод и реципиране ,например на доказалите се като ефективни Чешки закони за лустрацията. Вече беше казано какво вклчв-забрана дза работа в публичния сектор, ако е заемана каквото и да е властническа позиция към 1989г, за пенсионерите-отнемане на пенсиите, трудовия стаж на лустрираните не се зачита за такъв, секвестиране на имущество-по Чешки модел. Най-интересно е дали обект на лустрациия ще са деца и внуци, в Унгария не е така, в Чехия лустрирани са и деца и внуци на лустрираните.

 3. 25
  | нерегистриран
  3
  -3
  До коментар #23 от "лустрация! | нерегистриран":
  Задача номер едно на следващия парламент е да въведе лустрацията, да се надяваме-по чешки модел.

  В Чехия лустрираните са:
  - със забрана да работят в публичния сектор, а предишните периоди не се зачитат за трудов стаж.
  -секвестирано имущество-в Чехия-изцяло.
  -отнети пенсии със задна дата.

  -лустрацията в Чехия е до ниво внуци, дори и внукът да не е роден към 1989г-за греховете на дядото отговаря и внукът. Поне така е в Чехия.


  Лустрацията в държавите от източна европа е напълно Конституционносъбразна, и не е обявена за незаконна от Страсбург! Освен в България и в русия, навсякъде другаде беше проведена лустрация, като най-сериозна е лустрацията в чехия.

  Необходим е превод и приемане на чешките закони за лустрация, без елемент на творчество,като най-важен приоритет на следващия парламент

  Този пък за лустрация говори. Те всички се пенсионираха, кого ще лустрираш.

 4. 24
  | нерегистриран
  4
  -1
  До коментар #22 от " | нерегистриран":
  Подслушването на легитимно протестиращи против предишното правителство е абсолютно беззаконие, и единствения въпрос е кога ще бъде потърсена отговорност по закон от лицата, замесени с беззаконието с подслушването.

  А подслушването на платени ултраси и организаторите на протеста целящи превземане държавната власт с камъни, бомби, метални тръби и огън това не е ли основание за разработка свързана с националната сигурност. Божков ще бута държавата а службите да стоят безучастни. Така ли ви харесва.

 5. 23
  лустрация! | нерегистриран
  4
  -6

  Задача номер едно на следващия парламент е да въведе лустрацията, да се надяваме-по чешки модел.

  В Чехия лустрираните са:
  - със забрана да работят в публичния сектор, а предишните периоди не се зачитат за трудов стаж.
  -секвестирано имущество-в Чехия-изцяло.
  -отнети пенсии със задна дата.

  -лустрацията в Чехия е до ниво внуци, дори и внукът да не е роден към 1989г-за греховете на дядото отговаря и внукът. Поне така е в Чехия.


  Лустрацията в държавите от източна европа е напълно Конституционносъбразна, и не е обявена за незаконна от Страсбург! Освен в България и в русия, навсякъде другаде беше проведена лустрация, като най-сериозна е лустрацията в чехия.

  Необходим е превод и приемане на чешките закони за лустрация, без елемент на творчество,като най-важен приоритет на следващия парламент

 6. 22
  | нерегистриран
  0
  -2

  Подслушването на легитимно протестиращи против предишното правителство е абсолютно беззаконие, и единствения въпрос е кога ще бъде потърсена отговорност по закон от лицата, замесени с беззаконието с подслушването.

 7. 21
  | нерегистриран
  2
  -5
  До коментар #18 от "читател | нерегистриран":
  До скоро бях в системата и мога да си позволя да заявя, че тази госпожа не беше от добрите юристи, независимо от факта, че беше прокурор във ВКП. За сметка на това разполагаше с много информация и не пропускаше да злепостави някой колега, безпричинно, уточнявам.

  Горките неоснователно злепоставени, ами вие половината сте некадърни и сте за уволнение. Взел да меца, виж себе си първо и тогава плюй другите.

 8. 20
  До 18 | нерегистриран
  3
  -3

  Каква излиза тя, един дето до скоро бил в прокуратурата и вече не е. Значи има ефект от борбата с вътрешната корупция. Значи изгонени все пак има.

 9. 19
  | нерегистриран
  2
  -7
  До коментар #18 от "читател | нерегистриран":
  До скоро бях в системата и мога да си позволя да заявя, че тази госпожа не беше от добрите юристи, независимо от факта, че беше прокурор във ВКП. За сметка на това разполагаше с много информация и не пропускаше да злепостави някой колега, безпричинно, уточнявам.

  Хубаво уточняваш, че безпричинно но май тебе е шамаросала. За всеки, който засяга интереси ще се намери някой пострадал да плюе. За името на Мила Георгиева говорят факти, а не клюки.

 10. 18
  читател | нерегистриран
  10
  -3

  До скоро бях в системата и мога да си позволя да заявя, че тази госпожа не беше от добрите юристи, независимо от факта, че беше прокурор във ВКП. За сметка на това разполагаше с много информация и не пропускаше да злепостави някой колега, безпричинно, уточнявам.

 11. 17
  Йолист Чакалов | нерегистриран
  9
  -2

  Кога ще вкарате в списъка *Магнитски* и другаря Румен Радев за когото Божков бил по убедителен от управляващите?....

 12. 16
  | нерегистриран
  5
  -10
  До коментар #15 от "въпроси | нерегистриран":
  А как върви разследването по случаят с пръскачките пред парламента?


  Втори въпрос-какво е развитието по случая, когато преди време прокурор удари шамар на дете в Испанската гимназия? Пълно потулване нали. Бравос!

  А за случаят отпреди 20 години пред МВР болница с постовия Н. и шестимата прокурори-също пълно потулване, въпреки съдебното решение,че Н. е спазил закона, а прокуратурата е дерибействала незаконно? https://www.paragraph22.bg/22-analizi/read/tova-prestuplenie-ne-e-prestuplenie


  А когато папката с делото срещу брата на бивш Главен прокурор изчезна някъде в Главна прокуратура, и не я възобновиха-а днес давността е изтекла.

  Какъв многознайко, какво нещо. Явно знаеш отговора, имай доблестта и назови нещата с истинските им имена.Видимо си вътрешен. Гмеш прокурорска такава.

 13. 15
  въпроси | нерегистриран
  8
  -8

  А как върви разследването по случаят с пръскачките пред парламента?


  Втори въпрос-какво е развитието по случая, когато преди време прокурор удари шамар на дете в Испанската гимназия? Пълно потулване нали. Бравос!

  А за случаят отпреди 20 години пред МВР болница с постовия Н. и шестимата прокурори-също пълно потулване, въпреки съдебното решение,че Н. е спазил закона, а прокуратурата е дерибействала незаконно? https://www.paragraph22.bg/22-analizi/read/tova-prestuplenie-ne-e-prestuplenie


  А когато папката с делото срещу брата на бивш Главен прокурор изчезна някъде в Главна прокуратура, и не я възобновиха-а днес давността е изтекла.

 14. 14
  | нерегистриран
  5
  -1
  До коментар #13 от " | нерегистриран":
  Къде беше прокуратурата, когато миналата години милицията биеше и незаконно арестуваше протестиращи при колоните на МС? Съд се произнесе ,че има незаконно арестувани. А в другия случай-с бит и незаконно арестуван журналист пък милицията изобщо се отрече да е вършила арест-видите ли гражданинът сам е отишъл и стоял в РПУ-то с часове?!
  https://www.mediapool.bg/nesaobrazyavane-sas-zakona-godina-po-kasno-be-otmenen-arest-ot-noshtta-na-poboya-zad-kolonite-na-ms-news323374.html


  Няма да питам къде беше прокуратурата, когато милицията отвлече и в нарушение на две съдебни решения предаде Бююк на Труция-режим от който Бююк бяга, тоест по закон е незаконно да бъде предаден там. Също и когато милицията предаде на турция 7 кюрдски борци за свобода(все едно Румъния през 19 век да беше предавала на Турция дейците на БРЦК)

  Каква беше реакцията на прокуратурата, когато милицията преби Р.Б пред НДК през 2011г, преби граждани в метрото, а в трети случай милиционер си самоскъса пагона. И в трите случая на съд бяха пратени потърпевшите граждани-установено в оправдателните съдебни актове-милицията пребива гражданите, и послре на съд са пращани битите. При конфликт гражданин -милиция прокуратурата застава на страната на милицията, дори и тя да е нарушила закона -"милицията е права, дори когато съгреши".


  Къде беше прокуратурата в случая от 2012г от Ловеч ,когато милиционер я уби, при положение,че Ива приживе подава множество жалби ,че милиционер я преследва и заплашва, вклчи и жалба е подадена часове преди мил5ционерът да я убие. Защо не са пратени на съд милиционерите, които не работиха по жалбите на Ива, и не я защитиха.


  А за случаят от симеоновско шосе от миналата година-когато милицията наби и съблече гражданин, при проверка на документите му?

  Как къде? Прокуратурата не е бодигард.

 15. 13
  | нерегистриран
  7
  -6

  Къде беше прокуратурата, когато миналата години милицията биеше и незаконно арестуваше протестиращи при колоните на МС? Съд се произнесе ,че има незаконно арестувани. А в другия случай-с бит и незаконно арестуван журналист пък милицията изобщо се отрече да е вършила арест-видите ли гражданинът сам е отишъл и стоял в РПУ-то с часове?!
  https://www.mediapool.bg/nesaobrazyavane-sas-zakona-godina-po-kasno-be-otmenen-arest-ot-noshtta-na-poboya-zad-kolonite-na-ms-news323374.html


  Няма да питам къде беше прокуратурата, когато милицията отвлече и в нарушение на две съдебни решения предаде Бююк на Труция-режим от който Бююк бяга, тоест по закон е незаконно да бъде предаден там. Също и когато милицията предаде на турция 7 кюрдски борци за свобода(все едно Румъния през 19 век да беше предавала на Турция дейците на БРЦК)

  Каква беше реакцията на прокуратурата, когато милицията преби Р.Б пред НДК през 2011г, преби граждани в метрото, а в трети случай милиционер си самоскъса пагона. И в трите случая на съд бяха пратени потърпевшите граждани-установено в оправдателните съдебни актове-милицията пребива гражданите, и послре на съд са пращани битите. При конфликт гражданин -милиция прокуратурата застава на страната на милицията, дори и тя да е нарушила закона -"милицията е права, дори когато съгреши".


  Къде беше прокуратурата в случая от 2012г от Ловеч ,когато милиционер я уби, при положение,че Ива приживе подава множество жалби ,че милиционер я преследва и заплашва, вклчи и жалба е подадена часове преди мил5ционерът да я убие. Защо не са пратени на съд милиционерите, които не работиха по жалбите на Ива, и не я защитиха.


  А за случаят от симеоновско шосе от миналата година-когато милицията наби и съблече гражданин, при проверка на документите му?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.