Мерките срещу COVID-19 може да се удължат до края на май

Мерките срещу COVID-19 може да се удължат до края на май

Има вероятност мерките срещу COVID-19 у нас да бъдат удължение до края на май. Това стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на БНТ. 

"Още при предишната заповед за мерките първата точка там е, че предлагам удължаването им с още един месец. Да, започва лек спад, но няма как пандемията да се овладее до края на април. Вероятно ще се наложи мерките да продължат до края на май месец", уточни доц. Кунчев.

По думите му капацитетът по болниците ще издържи.

"Не знам колко ще издържат хората. Умората е огромна. Намаляването на заболеваемостта все още не олекотява хоспитализацията. Рано е да се успокоим", каза още доц. Кунчев. Според него при ваксинация с "Астра Зенека" повишено внимание трябва да има при жени под 30 години с наднормено тегло, тежки пушачки и приемащи контрацептиви, а рискът от странични реакции след ваксинация е толкова малък, че си заслужава да бъде завършена ваксинацията.

"Много ми хареса едно изчисление, което един от колегите, работещ епидемиолог в Центъра по заразни и паразитни болести, беше си направил труда да изчисли. При тези обявени случаи в цяла Европа, включително Великобритания, на случаи на такива нежелани реакции, шансът вие да развиете същите реакции, същите тромбози, ако сте неимунизиран и изкарате заболяването, е точно 1000 пъти по-голям, отколкото да ги получите от ваксинацията", каза доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор подчерта, че няма как да се издаде сертификат за ваксинация, ако не е поставена втората доза на ваксината.

Още по темата

ВМРО иска касиране на вота в Турция

Предишна новина

Турция и Русия с най-много затворници в Европа

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  ? | нерегистриран
  4
  0

  И кои са тези мерки?
  Освен съсипване на образованието други вече няма.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.