Магистратите ще получат коледни премии и тази година

Магистратите ще получат коледни премии и тази година
снимка:БГНЕС

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши и тази година да даде коледни премии на съдии, прокурори, следователи и служители.

За целта ще са необходими общо 20 257 058 лева, като всеки магистрат ще получи по до една заплата и половина плюс ранг, а за специализираните магистрати до три заплати.

Всеки административен ръководител самостоятелно ще решава какъв размер на допълнителното възнаграждение да получава всеки магистрат и служител.

Такова възнаграждение, както и в предходни години, няма да се получава при влязла в сила присъда, с която е наложено наказание „лишаване от свобода“ за умишлено престъпление и при окончателно решение за налагане на дисциплинарно наказание.

Премия няма да има и  при повдигане на обвинение за извършено умишлено престъпление от общ характер до приключване на делото; при получаване на оценка „задоволителна“ на последната атестация; при висящо дисциплинарно производство до приключването му и при подаване на оставка при образувана дисциплинарка с предложение за налагане на наказание „освобождаване от длъжност“.

Още по темата

По искане на Специализираната прокуратура съдът остави в ареста обвинени за участие в група за лихварство

Предишна новина

Обмислят ревизия на „зелените коридори“ заради недоволството

Следваща новина

Коментари

63 Коментара

 1. 64
  Хмм | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #54 от " | нерегистриран":
  Ще получат-ама друг път.

  Получихме,а на теб какъв ти е проблема?

 2. 63
  55 | нерегистриран
  13
  -1
  До коментар #48 от " | нерегистриран":
  Заплатите на магистратите не са в ущърб на медицинските сестри или на лекарите, не се вземат от тях, поне не буквално.И не си ги гласуват сами.И, да , трябва да са високи.Правосъдието не е хоремаг и производствен цех.Може и да изглежда така понякога, но не е.Значи ли, че сестрите и лекарите трябва да вземат ниски заплати.Не, не значи.Значи ли, че заплатите на всички трябва да са равни.Не, не значи, този етап го преживяхме.Магистратските възнаграждения са по –ниски от средното за ЕС, ама освен смъртността и скоростта на интернета има ли нещо, което да ни е над нормата за ЕС?Професиите не се делят на професии за умници и за тъпанари, професиите са различни.Добре е от време на време да се слиза на земята.Добре е и да помниш винаги от къде си тръгнал.И може и да може човек сам да си смени крушката, но не може сам да си включи система?Ако има нещо, за което един министър е безусловно прав, то е че в пандемията лъснаха всички дефицити- на „логистика“/ никога не би ми дошло наум да дефинирам смърт, даже две смърти, като последица на „логистичен проблем“/, дефицит на хора, дефицит на човечност.Не е проблемът в заплатите на магистратите, в повишението на учителските заплати, в увеличението в бюджетния сектор.Независимо дали е пандемично или предизборно, или и двете.Да умреш по пижама на стълбите на болница,на студа, с празна кислородна бутилка, това можете ли да си го представите, ама наистина, поне като на филм?Не следва ли да се приема лично? А ако беше близък?Добре е магистратите да получат премии.Добре е държавата да се грижи за съдебната власт.И това не е пречка държавата да се грижи за останалото.Ужасно е, когато държавата има пари за заплати на медицински персонал, но няма на кого да ги плати.Ужасно е, когато хаосът в системата на здравеопазването даже не е дозиран.И спорната правна рамка може и да е най-малкия проблем.Ужасно е, когато семейството ти фалира, а помощта, хипотетичната, заемната, идва късно, след като дюкянът е хлопнал кепенците/ нещо като акълът - нужен е малко, но да ти дойде на време/.Ужасно е , когато има много вождове и малко индианци. И когато си изтървал влака. И други клишета.Във вчерашния ден ме потресе това, че нито едно ръководно длъжностно лице, на брифинг, от студио, от джип, не прояви никакви признаци на съчуствие, на емпатия.Не спазвате мерките, не случихме на народ.47 коментар по юридическата тема за заплати:)Поне от дефицит на омрази не се оплакваме..

  И магистратските и на съдебните служители възнаграждения не са само по-ниски, а поне 300 % по-ниски от тези в ЕС, но ние не само сме на първа линия в ковид-ситуацията, а и на първа линия по оплюване от всички останали, особено от онези, които взимат по четири заплатки годишно, инкогнито разбира се. А след тях оплюването идва от онези, които са се скрили зад монитора и бездействат.

 3. 62
  666 | нерегистриран
  15
  -1
  До коментар #34 от " | нерегистриран":
  Сестрите, социалните работници и останалите оставящи хора да умират на стълбите, да учат и да станат магистрати. НЯМА ДЪРЖАВА В КОЯТО МЕД. СЕСТРА ДА ВЗИМА КОЛКОТО СЪДИЯ ИЛИ ПРОКУРОР. ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО. НЕ ИСКАШ ДА УЧИШ-СТАВАШ СОЦИАЛЕН РАБОТНИК. ТУЙ ТО. АРЕ ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА СЕ ДАВИШ В ЗАВИСТТА СИ. С КОЛЕГИ ОТИВАМЕ ДА ПРАЗНУВАМЕ ПРЕДСТОЯЩОТО УВЕЛИЧЕНИЕ ЯНУАРИ.

  Само нереализиран юрист може с толкова злоба да коментира възнагражденията в системата. Кратка справка: 2007 г. мораториум върху индексациите, увеличенията и ДМС в съдебната система /действащ/; 2019г. мораториум върху увеличението на възнагражденията в съдебната система - ГЕШЕВ, втори по ред, действащ; съдебната система, приравнена на държавен апарат по номенклатура, не получава дадените 30 % увеличение през 2020г.; трудовите възнаграждения в тази система не се индексират, а цените си хвърчат всеки ден; не се получават премии и ДМС на всеки три месеца, което не е спирало от 2007 г. в държавните институции - справка фишовете на министерства и ведомства на бюджетна издръжка; съдебната система формира своя бюджет всяка година, като не спира да пълни хазната ДТ, глоби, разноски по дела и т.н., което води до извода, че си търсим полагащото ни се; възнагражденията в българската съдебна система, са 1/5 от възнагражденията в която и да е друга такава по света; съдебната система, е отражение на традиционната култура, народопсихологията, морала, етиката, нравствеността, социално икономическата и политическа стабилност на един народ, на една държава. Гладна мечка, хоро не играе. Най-. лошият вариант, е да изяде мечкаря.

 4. 61
  Румен Петков за интервюто на ББ пред германския "FAZ" | нерегистриран
  1
  -1

  Изразявам готовността си за разговор с журналиста на немското издание, за да посоча всички изречени от премиера лъжи.
  Това интервю е върхът на Борисов. Това е неговият шедьовър в дисциплината „политическа арогантност“ в стил „свободен гьонсуратлък“. Това е достижение, което няма равно на себе си. Този жалък измамник демонстрира пред велика Германия, че има ампутирано чувство за срам, че чувството за политическо неудобство му е чуждо. Германската публика трябва да има допир до истината и в интерес на авторитета на немското издание, то трябва да даде трибуна и да представи истинското виждане за нещата в спалнята на министър-председателя.
  Вестникът трябва да потърси отговор и на още няколко въпроса. Първо – защо бездейства българската прокуратура. Второ – защо българското Народно събрание месеци наред не откликва на настояването на ПП АБВ да се формира парламентарна анкетна комисия, която да разследва случая, защото една парламентарна анкетна комисия чрез НСО, чрез Института по криминалистика и криминология ще даде много бързо отговор на тези въпроси. Снимките от чекмеджето с 1 милион евро и няколко кюлчета злато бяха показани на 17 юни. Още на 20 юни предложих дамите, които са правили снимките, да бъдат наградени с „Пулицър“. 5 месеца му трябваха на страхливеца Борисов да признае, че това са снимки, правени от жени, които, видите ли, го разочаровали и той се преориентирал към мъжете. Значи, първо той е разочаровал жените, защото само жена, която е много разочарована, много недооценена може да направи такива снимки. Това е обидена жена, това е осквернена жена. Ако той, поради възрастовата си група, е решил да се преориентира, първата крачка я направи в петък. Те с министъра на околната среда се целуваха като прекалено близки хора. Държавата, в която излиза изданието FAZ, трябва да е наясно, че мълчанието им оттук-нататък ги прави съучастници на Борисов. Пропадането на Борисов се задълбочава. Ако Германия днес – канцлерът, парламентът и институциите в Германия, не разберат с какво явление си имат работа, това е много грозна оценка за тях – от това интервю нататък, за тях. Освен признанията за физическата преориентация на Борисов, имаме наистина нещо много впечатляващо – като му идвали гостенките, момчетата от НСО не им проверявал дамските чанти. Като гледа човек обема евра, защото той признава, че снимките отразяват истината. Тя трябва да е влязла със сак, защото вътре има един шкаф с пачки по 500 евра. Оставям настрани, че сакът трябва да е с усилени дръжки. Всички тези неща позорят не само България. От вчера нататък те позорят Европа – Европейската комисия, Европейския парламент, Съвета на Европа. Ако Европа и Ангела Меркел замълчат сега, това би било показателно, че типът управление на Бойко Борисов е приемлив.

 5. 60
  | нерегистриран
  3
  -3

  https://www.flagman.bg/article/229216

  "В „Пирогов“ дават 3000 лева брутна заплата за санитар. Нуждата от всякакви кадри в COVID-секторите там е най-голяма, но за да започнеш работа има и няколко условия – на първо място кандидатите трябва не само да са преболедували коронавируса, но и да имат антитела. Освен това е необходимо да са без съпътстващи заболявания и да са на възраст между 18 и 65 години."

  Бедните санитари вземат такива заплати и без да са учили 5г. и да са държали 3 изпита!

  Скъпи сънародници! Правото е неконвертируема професия. По-добре завършете нещо, което можете да работите с тази диплома и в чужбина. Ако искате да учите право, първо отидете в чужбина, там учете и там останете. Там не само трудът ви ще се заплаща достойнство, но и ще бъдете уважавани.
  Тука ще получавате толкова, колкото и ако си бяхте останали с основно образование, а всеки помияр ще лае срещу вас!

 6. 59
  | нерегистриран
  5
  0
  До коментар #56 от "магистрат | нерегистриран":
  Ето пак някои,, без да са работили ще вземат ДМС, защото нямали дисциплинарка. Ами вижте как са работили през годината, каква работа са свършили. ДМС се дава за постигнати резултати, а не за липса на такива. Докога ВСС ще слага всички под един знаменател. Някои и пенсии получават, къде го има това, в коя друга държава, не знам. Аз съм магистрат,не искам да злословя за никой, но заслужени пари като ДМС се дават за постигнати резултати.

  Някои депутати без да са стъпвали в парламента цяла година взимаха заплата, а сега, когато всички народни избраници вече не стъпват там ще вземат и бонуси по 10 000лв.

  И при миналият парламент, и при този има депутати, дето нито веднъж не са взели думата. Те също ще вземат по 10 000 бонуси.

  Защо никой не скърби за депутатските бонуси! И защо не се даде право на Караянчева да решава кой депутат да вземе 10 000лева и кой не, щом може да шефа ще решава "независим" български съдия ще вземе бонус и кой не?

 7. 57
  666 | нерегистриран
  8
  -6
  До коментар #19 от "върнете парите, и ги пренасочете към Ковид отделенията! | нерегистриран":
  Заплатите в съдебната система са огромни, и този бонус е циничен и излишен. Няма дефицит на съдии и прокурори, не са малки заплатите, а са незаслужено високи. Няма причина да се дават тези пари на съдии и прокурори.
  Но в Ковид отделенията в провинцията няма лекари. В Свищов икономист и кинезитерапевт са персоналът в Ковид отделениято-по данни от медиите.
  Вместо 10 000 лв ЗАКОНЕН ПОДКУП за спецправосъдието тези 10 000 лв да бяха дадени за лекар да отиде в Свищов. И в други региони без лекар,. С 10 000 лв може да се привлекат и лекари от чужбина.
  Или пък тези 20 млн-ощо да бяха дадени за PCR тестове, а не пенсионери с по 400 лв пенсия да дават по 120 лв за тест.
  Категорично се извращават приоритетите. Стигнахме до там в ковид отделения пациенти да са лекувани дори и от лица без медицинско образование.

  Като се има предвид ,че в животорисково Ковид отделение се дават по 1000 лв-и пак няма лекари и сестри, а на магистратите се дават по 10 000 лв за ЧНГ е въпрос на морал да върнете тези бонуси, и те да отидат за лекарите и PCR тестове. Излиза,че съдебно-прокурорската групировка е с прироитет, а нте лекарите-защото за лекарите в Ковид отделения се дават трохи, сравнете с колосалните пращания за инсталираните . Съдебната систевма, заграбвайки тези пари, които са необходими за лечение се превръща в групиловка не само опасна за правовия ред(визирам ширещата се некомпетентност-съдебн състав написа,че било възможно непредпалзливо деяние п и съучастие.-мъдрост на Военно-апелативния съд по делото Чората), но и за здравето на хората-сравнете мизерните суми за лекари-поради което няма лекари, и петцзифрените плащания за инсталираните.-

  ТИ СИ МНОГО БОЛЕН ЧОВЕК. От миналата година по това време, че до днес, не спираш да си чешеш пръстите по клавиатурата. Без доктори, може. Баба ти не е доктор, ама знае илачите за болестите. От нейната баба. И няма лекари, не защото са им малко пари, пази Боже. А защото отказват масово да работят в тези отделения. Апропо, Хипократовата клетва, са я сгазили още щом са облекли бялата престилка. Да ти споделя за доктрочетата......имения си купиха от "благодарността" на пациентите. Някога се минаваше с торта ,кола кола, бутилка уиски и голям буркан нес кафе, от Кореком. Днес не бутнеш ли поне 500 евра, пиши се бегал. Няма кой да те погледне. Те така, брат. Не ги мисли докторите. Те затова са учили по 10-15 години. Тяхната баница, не се реже. Тъй че, нито цент няма да дам за Ковид отделенията, ще си похарча премията с чистата съвест, че и аз съм на предната линия, но не в борбата с вируса, а във възможността да си го занеса на цялото домочадие, без дори да знам. И да не забравя, парите за дрехите. И тях ще си изхарча съвестно по бутици и почивки, ако има отворени такива или все още останал някой работещ курорт. Моите данъци плащат пенсии, подпомагат циганите, лекуват безплатно клошарите, затова не гледай в нашите паници. Излез от частния сектор, който оплакваш толкова чистосърдечно и заповядай при нас. Места има, пари има, "матриал" има. Плати си на когото трябва, вземи си и ти казусчетата и идвай, щом не успяваш с набора от знания и умения, които вярвам имаш, да си спечелиш място при нас. Ще те посрещнем с отворени обятия! И тогава най- сетне ще се насладиш на благинките, на които толкова завиждаш.

 8. 56
  магистрат | нерегистриран
  26
  -6

  Ето пак някои,, без да са работили ще вземат ДМС, защото нямали дисциплинарка. Ами вижте как са работили през годината, каква работа са свършили. ДМС се дава за постигнати резултати, а не за липса на такива. Докога ВСС ще слага всички под един знаменател. Някои и пенсии получават, къде го има това, в коя друга държава, не знам. Аз съм магистрат,не искам да злословя за никой, но заслужени пари като ДМС се дават за постигнати резултати.

 9. 55
  123 | нерегистриран
  20
  -13
  До коментар #41 от "адвокат | нерегистриран":
  По коплексирани селски пръчки от магистратите няма в жалкото ни общество. Всичко което може да прави наколенки и с..... и не става за друго стана магистрат. Марш на село мърши.

  Реализирани адвокати, не оплюват магистрати. Такива изблици обикновено са характерни за лица, незнайно как завършили право и понеже нито за юристи и разследващи полицаи стават поради мързел с много, много напъни се вписват за адвокати.

 10. 54
  | нерегистриран
  5
  -9
  До коментар #52 от " | нерегистриран":
  В крайна сметка служителите по една заплата ли ще получат?

  Ще получат-ама друг път.

 11. 53
  | нерегистриран
  30
  -5
  До коментар #48 от " | нерегистриран":
  Заплатите на магистратите не са в ущърб на медицинските сестри или на лекарите, не се вземат от тях, поне не буквално.И не си ги гласуват сами.И, да , трябва да са високи.Правосъдието не е хоремаг и производствен цех.Може и да изглежда така понякога, но не е.Значи ли, че сестрите и лекарите трябва да вземат ниски заплати.Не, не значи.Значи ли, че заплатите на всички трябва да са равни.Не, не значи, този етап го преживяхме.Магистратските възнаграждения са по –ниски от средното за ЕС, ама освен смъртността и скоростта на интернета има ли нещо, което да ни е над нормата за ЕС?Професиите не се делят на професии за умници и за тъпанари, професиите са различни.Добре е от време на време да се слиза на земята.Добре е и да помниш винаги от къде си тръгнал.И може и да може човек сам да си смени крушката, но не може сам да си включи система?Ако има нещо, за което един министър е безусловно прав, то е че в пандемията лъснаха всички дефицити- на „логистика“/ никога не би ми дошло наум да дефинирам смърт, даже две смърти, като последица на „логистичен проблем“/, дефицит на хора, дефицит на човечност.Не е проблемът в заплатите на магистратите, в повишението на учителските заплати, в увеличението в бюджетния сектор.Независимо дали е пандемично или предизборно, или и двете.Да умреш по пижама на стълбите на болница,на студа, с празна кислородна бутилка, това можете ли да си го представите, ама наистина, поне като на филм?Не следва ли да се приема лично? А ако беше близък?Добре е магистратите да получат премии.Добре е държавата да се грижи за съдебната власт.И това не е пречка държавата да се грижи за останалото.Ужасно е, когато държавата има пари за заплати на медицински персонал, но няма на кого да ги плати.Ужасно е, когато хаосът в системата на здравеопазването даже не е дозиран.И спорната правна рамка може и да е най-малкия проблем.Ужасно е, когато семейството ти фалира, а помощта, хипотетичната, заемната, идва късно, след като дюкянът е хлопнал кепенците/ нещо като акълът - нужен е малко, но да ти дойде на време/.Ужасно е , когато има много вождове и малко индианци. И когато си изтървал влака. И други клишета.Във вчерашния ден ме потресе това, че нито едно ръководно длъжностно лице, на брифинг, от студио, от джип, не прояви никакви признаци на съчуствие, на емпатия.Не спазвате мерките, не случихме на народ.47 коментар по юридическата тема за заплати:)Поне от дефицит на омрази не се оплакваме..

  Най- после някой да напише нещо за тово,от което като че ли всички управници са имунизирани- съчуствие и емпатия към болката и трагедията на т.нар. обикновен човек!!!

 12. 52
  | нерегистриран
  10
  -9

  В крайна сметка служителите по една заплата ли ще получат?

 13. 51
  | нерегистриран
  8
  0

  Ето, виждаш ли колко съм прав. Аз мога да разкрия самоличността си, но ти се криеш зад своята анонимност. Там си силен да прекрачваш всички граници на етичните кодекси. Я кажи: извън виртуалния свят по същия начин ли се държиш? Пак ли така обиждаш хората? И там ли си толкова самонадеян и нетолерантен към чужди мнения? Скромен? Да, колега, срам ме е от такива като теб!

 14. 50
  | нерегистриран
  4
  -8
  До коментар #49 от " | нерегистриран":
  Горко на държава със съдии като теб, колега. Лично мен ме е срам от писанията ти. А сега ти си запиши нещо: Мозъкът по принцип не се вижда, но липсата му се забелязва!

  Горко на държавата с такива като теб. Не казваш нищо смислено, не развивал теза, но завоалираш празноглавието си и интелектуалната си немощ с жалки опити за напъване на мозъчните гънки. Не ми казвай какво да си записвам, това важничене си ги задръж за заличката, в която се смяташ за величие. Бих си записал, ако беше казал нещо смислено, а не общи и празни приказки. Аз съм казал това, което мисля, което е факт и не оборваш с аргументи. От кратуни като теб- празни и не мощни откъм доводи ми е писнало. Ако имаш нещо смислено за казва не, кажи. Ако твърдиш, че написаното от мен не е вярно, обоснови се. Ако не можеш пробутвай си евтините опити за мозъчна дейност на друго място.

 15. 49
  | нерегистриран
  16
  -3
  До коментар #36 от " | нерегистриран":
  Завил съм стотици крушки, цяла инсталация мога да ти прекарам със затворени очи. Не, не съм се объркал. Не учиш- ставаш сестра, социален работник. Да не зная какво учат, да ми обясняваш. Коментара ми е такъв какъвто заслужаваш. Самочувствието ми е с огромно покритие. Пак да ти кажа разковничето- не учиш, ставаш сестра, социален работник. За олигарси и депутати не знам. Не познавам такива и не ме интересуват. Учиш- ставаш магистрат. Така си възпитаван и децата. Ако искат да живеят добре и са имат истински живот- образование, знания, умения. Дали ще станат магистрати, програмисти или нещо друго, тяхна работа, не им се меся. Но ако искат да имат шанс- учене и труд. Ако не стават като теб- нереализирани аутсайдери, драскащи по форумите. Това е положението. Не учиш-сестра, соц.работник. Запиши си го и под възглавничката тази нощ

  Горко на държава със съдии като теб, колега. Лично мен ме е срам от писанията ти. А сега ти си запиши нещо: Мозъкът по принцип не се вижда, но липсата му се забелязва!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.