Лаура Кьовеши поиска 10 български магистрати за делегирани прокурори в Европейската прокуратура

Лаура Кьовеши поиска 10 български магистрати за делегирани прокурори в Европейската прокуратура
Лаура Кьовеши, първият европейски главен прокурор, снимка:БГНЕС

Българската държава ще има 10 делегирани прокурори в новосъздадената Европейска прокуратура. Това стана ясно по време на извънредното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), по време на което беше открита процедурата по подбор. Кандидатите имат 30 дни да заявяват желанието си, а те могат да бъдат както съдии, така и прокурори и следователи.

Минималният брой на делегираните прокурори, които по регламент могат да влязат в новата европейска структура от държавите членки, е двама. Днес обаче стана ясно, че по решение на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши и след настояване на българското държавно обвинение пред нея, че броят на представителите ни в този си вид ще е твърде малък, магистратите, които ще се включат в работата на институцията ще са именно 10.

В сряда Прокурорската колегия на ВСС прие и изрични правила, по които ще се случва подборът. Той ще е на етапи: допускане по документи на кандидатите; изслушване на допуснатите кандидати; обявяване на кандидатите. Допускането по документи на кандидатите се извършва от Комисия. Комисията се състои от 3 членове на Прокурорската колегия на ВСС, от които един е председател и 2 редовни членове, които се избират чрез жребий при откриване на процедурата за подбор. Комисията извършва проверка на постъпилите заявления с приложените документи и допуска до следващия етап в процедурата кандидатите, които са представили всички необходими документи и отговарят на изискванията по чл. 4, т.1 - т.6 от Правилата. Заявления, подадени след срока, посочен в чл. 7, ал. 1 от Правилата не се разглеждат и се връщат на заявителя. Комисията оформя решението си в протокол, който се подписва от всички членове и изготвя списъци на допуснатите и недопуснати до следващия етап, кандидати. Списъците с допуснатите и недопуснатите кандидати се публикуват на официалната Интернет страница на ВСС не по-късно от 7 дни от изтичане на срока за подаване на заявленията за участие в процедурата.

За председател и член на изборната Комисия по подбор у нас бе избран чрез жребий Пламен Найденов, а за редови членове - Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов.

След извършване на подбора, Прокурорската колегия на ВСС уведомява Европейския главен прокурор чрез Министъра на правосъдието, за излъчените кандидати. Последната дума при назначаването ще е на Колегията на европейските прокурори, която ще одобрява кандидатите.

Накрая на извънредното заседание на Прокурорската колегия в четвъртък Светлана Бошнакова, която поради отпуск на главния прокурор Иван Гешев бе ръководител на заседанието, отправи от името на Колегията поздрави към всички прокурори, следователи и служители по повод празниците. „С воля и общи усилия ще преодолеем всички трудности. Убедени сме, че след тежката година ще се върнем с вяра, надежда и оптимизъм“, посочи Бошнакова.

Още по темата

Екзекутират американка, заради кражба на зародиш

Предишна новина

Две момичета пребиха 13-годишна до гимназия в Пловдив

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  а да питам | нерегистриран
  1
  -1

  Румънският гибон изобщо нещо свърши ли откакто биде назначена?

 2. 6
  Методи Лалов, бивш съдия | нерегистриран
  3
  0

  Темида отдавна обслужва гешевци, цацаровци, Пеевски, олигарси. Прокуратурата отдавна не се бори с престъпността в полза на обществото. С цялата си безпардонност главният прокурор Иван Гешев показа истинското уродливо лице на прокуратурата.
  Всички във Висшия съдебен съвет са наясно за модела, който цари в съдебната система. Те са наясно, че ако трябва да го разследват, ще стигнат до Пеевски, до Доган, до модели и механизми, които са неправомерни… Всички главни прокурори така деморализираха прокуратурата, че в най-добрия случай независимите прокурори са страхливи и те са независими по случай с кражба на джанта, но не са смели, когато става въпрос за разследване на корупция по горните етажи, освен ако не им е поръчано.
  По повод записите с премиера Бойко Борисов прокуратурата е извършила само формална проверка. Идеята специален прокурор да разследва главния е неработеща. Промяната трябва да извади обвинението срещу главния прокурор от монопола на главния прокурор.
  “Демократична България“ предлага главният прокурор да бъда избиран от народните представители, така ще бъде освободен от безконтролност, която има сега. ГЕРБ какво прави в момента пред лицето на Европа? ГЕРБ предлага прокурорската колегия да избере прокурор из средите на прокуратурата, който да разследва неговия шеф. Това е неработещо и пореден маньовър от страна на ГЕРБ, за да се изгуби обществено време.

 3. 5
  адв.Елена Гунчева | нерегистриран
  5
  0

  КОЛОНИАЛНИ ИГРИ
  Президентът Радев вчера направи много добър коментар на ситуацията с турския Президент Ердоган и поздравлението му към ДПС. Една ситуация, която българските политици се правят, че я няма и с неохота говорят изобщо за отношенията в тази насока. А ДПС е табу за обсъждане.
  Истината е, че България от тридесет години няма собствена национална политика, а се подчинява на външни господари, които за няколкото начални години на „демоНкрация“ овладяха политическата ни система и структурите на държавата. Докато хората от бившото ДС и други служби, които все пак трябваше да пазят националната ни сигурност, бяха гонени, в несигурност и в съмнение, други от РУМНО и ДС ни спазариха на външните колонизатори. И когато една държава стане разграден двор без кучета пазачи, то тогава враговете я превземат отвътре.
  Допуснахме етническа партия да стане основен политически фактор в държавата. Човек, който може би е отговорен за атентата в Буново, да „разпределя порциите“ в държавата на българите. Допуснахме българските избори да се определят от турските изселници…..нищо против тях, но те вече са си избрали родината и нямат право да определят какво да се случва в нашата.
  Допуснахме чужди, американски войски на българска земя без бой. Дори руснаците не посмяха да изградят своя база по времето на социализма в България, а тези ни се натресоха нахално и безвъзмездно. Без да обясняват какво правят там и опитвайки се да ни направят фронтова линия на американските интереси срещу Русия.
  Някой съмнява ли се, че Онуй козирува на всеки по-важен лидер в света и изпълнява каквото му заповядат. Помиярчето на САЩ. Който не се свени да захлеби и от руски газ. Все пак парите мирис нямат. Мустафата се разпорежда в българската държава, все едно е във фермата си в щатите. Ердоган пряко се бърка в управлението и насоките на българска /макар и етническа/ политическа партия. Меркел заповядва какво да правим с „гостите“.
  А българският народ…..суверенът на държавата, господарят на тази земя, извоювана и пазена с българска кръв, е на колене – не пред чуждите господари, а пред собствените си продажни политици, които осъществяват геноцид……
  Докога, Господи!?! Смирените не ще наследят тази , българската земя, само това мога да кажа. Ще я наследят тези, които имат топки да се борят и смелостта да станат от дивана и да се бият за Родината си и за децата си. Защото зад нас е България!

 4. 4
  Френски прокурор | нерегистриран
  6
  -1

  Авторитетното френско спосание Le Point в току що излезлият си брой публикува обзорна суперкритична статия за бългрския премиер Бойко Борисов с автор Марк Нексон. В нея Борисов е описан като ”каубоят на Европа, който изчуква европейските политици с 200.”
  Ето някои откъси от нея:
  – „Това е България! Тук начело е Бойко Борисов, колос от над 100 килограма, чиито виражи оставят Брюксел неподвижен. „Когато говоря с хората от Европейската комисия за това, ми се казва:„ Това е България!“, оплаква се българският евродепутат Елена Йончева.И все пак тя има причини да се притеснява. В телефонен запис, разкрит преди четири месеца, Борисов обещава да я „смаже“, за да спре исканията й за разследване срещу него. „Прекарвам възможно най-малко време в София“, признава тя. Това не е всичко. В същия разговор той се подиграва на европейските си колеги. „Казвам им, че не разбирам добре английски и така им го начуквам (използвана е френската дума за содомия enculer) на тия чужденци – баварският, унгарският и полският премиер. Макар и забъркан в скандали, българският премиер продължава да бъде търпян в Брюксел.”.
  – Авторът описва последните му скандали, като започва със снимките от спалнята му с чекмеджето с едри пачки и златни кюлчета. „Вътре има банкноти поне за 1 млн. евро“, пише изданието. След като цитира неговите оправдания как е бил заснет „от една прекрасна госпожа“ в резултат на комплот, изданието отбелязва: „Тази сцена би могла да се разиграе в отдалечена република в Централна Азия. Но това става в една от 27-те държави в ЕС. Наистина, тя не е нито най-голямата, нито най-богатата, но е познат член, интегриран в европейския дом от 2007 г.“.
  – „Поан“ цитира политици и журналисти, които описват впечатления от различни негови изяви. После изданието обобщава: „След 11 години на власт каубоят на Балканите може да се похвали с жалки постижения. На първо място с най-високото равнище на корупция и бедност в ЕС. След това с липса на свобода на печата, класиран на 111-то място в света зад Гвинея и Кувейт, въпреки че по време на влизането си в ЕС България бе наравно с Франция по свобода на печата. Накрая със сриващи се чуждестранни инвестиции, сведени до 1 млрд. долара, след като през 2008 г. са били 8 млрд.“ Борисов обаче може да се гордее с едно нещо: разширяването през неговите мандати на пътната мрежа с 20%, пише „Поан“ и посочва що за гордост е това: „Красотите й понякога са ефимерни поради лошото качество на материалите и особено поради високата цена. Километър българска магистрала струва три пъти повече отколкото в Норвегия. Причината: подкупите, стигащи до 50% от сумата на контрактите, както и раздробяването на обществените поръчки. За да избегнат участието на чуждестранни фирми, властите прилагат един трик: възлагат на местни изпълнители поръчки за малки участъци с дължина до 10 км. По този начин държат в непрозрачност пазарите и грабежа на европейски фондове. “
  – Под вътрешно заглавие „Брюкселският бос“ парижкото списание разказва някои случки с Борисов, забелязани от чужденци. В софийския хотел „Хилтън“ приема германски представители на Европейската народна партия. „Преди началото на разговора поставя пистолет на масата. „Луд ли сте?!“, възкликват събеседниците му. „Убива ми на корема“, отговаря той.“ Журналистът Марк Нексон разказва и друга случкка: „На работен обяд в Брюксел Борисов се шири на масата сред дузина от антуража. С пура в устата той гледа по телевизията мач на „Реал“ Мадрид. По едно време бута чинията си към своя помощник. „Махни ми кокала“, нарежда той. Никой не възразява. Въпросният помощник е Цветан Цветанов. Христо Иванов разказва как в качеството си на бивш министър на правосъдието на Борисов го е убеждавал да промени статута на всесилния главен прокурор. Отговорът му бил: „Ще го направя, ако поиска Меркел“. „И наистина, Борисов и Меркел се разбират отлично“, пише изданието и дава пример: „На вечерите на Европейския съвет двамата изпълняват игра, която е станала ритуал. Ангела предлага своето парче месо на вечно гладния Бойко“.
  – Във връзка с мигрантската криза през 2015 г. „Поан“ отбелязва, че Борисов си е спечелил още похвали. „Той преговаряше с Ердоган за задържане на мигрантите в Турция, а през това време правеше ограда по границата си“. „В сравнение с поляците и унгарците той никога не създава проблеми“, отбелязва неназован дипломат. „Оттогава Борисов може да преминава всякакви линии. Помага му един бизнесмен: Делян Пеевски, 40 г., сенчест съюзник, който контролира 80% от медиите“, сочи седмичното списание.
  – „Поан“ илюстриира очерка си със снимка на Борисов как води сръбския президент Александър Вучич да види колко бързо напредва строителството на газопровода „Турски поток“ през България. Изданието не използва българското му название „Балкански поток“.

 5. 3
  Ха-ха | нерегистриран
  5
  -2

  Секуритате и ДС са на ход!

 6. 2
  наблюдаващия | нерегистриран
  7
  -2

  И какво ще правят тези 10 неутрона. Сега ще изгреят на небосвода кариеристите

 7. 1
  shadow of the eagle | нерегистриран
  8
  0

  Браво, така тя ще има реален избор с кого от тях да работи, а другите просто ще игнорира.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.