Лаура Кьовеши в отговор на "Правен свят": Без независими прокурори няма независимост на съдебната система

Лаура Кьовеши в отговор на "Правен свят": Без независими прокурори няма независимост на съдебната система
Лаура Кьовеши; снимка: "Правен свят"

Лаура Кьовеши обобщи посещението си в България. Европейският главен прокурор избра страната ни за първа визита cлeд вcтъпвaнeтo cи в длъжнocт. 

"Националните власти започнаха трансфера на всички разследвания, които спадат в обхвата на Европейската прокуратура. Трябва да решим дали да ги продължим или да ги върнем към националните власти. Започнахме да получаваме сигнали от граждани и организации от цяла Европа. Всички те ще бъдат анализирани и ако има достатъчно информация ще проведем разследване. Това ще се извърши от европейските делегирани прокурори. В София се срещнах с четиримата делегирани прокурори, за да видя дали те имат нужда от подкрепа в своята работа. Това е част от моята работа", заяви в началото европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Следващата сряда ще бъде открита нова процедура по подбор на делегираните прокурори от нашата страна.

"Изяснихме критериите. Ще разследваме престъпления срещу бюджета на ЕС, пране на пари и организирана престъпност. Тази палитра от престъпни дейности не се докладва достатъчно, а често дори се толерира. Имаме нужда от дръзки и смели прокурори и не се съмняваме, че ще успеем да подберем подходящите кандидати", уточни още Кьовеши и добави, че институцията ще работи в режим на 22 различни наказателни кодекса – начинание, което досега не е организирано.

"Ако българските граждани имат сигнали или информация, която смятат, че е важна за нас, може да ни докладват. Всеки сигнал ще бъде разгледан равностойно и няма да правим разлика между лицата, за които се подават сигнали. По тази причина нашата дейност е важна. Само независима съдебна власт може да раздаде правосъдие. Европейската прокуратура не е чуждестранна институция, а такава, която служи в интерес на европейските граждани и сме дом на всички, представени в прокуратурата 22 държави", допълни още Кьовеши. 

По думите й е постигнато разбирателство по критериите за подбор за делегирани прокурори след среща с главния прокурор на България. 

"Те се определят от Европейската прокуратура. Без съмнение тези прокурори трябва да са напълно независими, да имат опит в разследването на финансови престъпления, корупция и пране на пари и всички престъпления, които спадат към Европейската прокуратура. Трябва да имат опит и в сферата на международното сътрудничество. Европейската прокуратура взе вътрешно решение да проведе вътрешна процедура и да оцени всички предложения. Надявам се, че съвсем скоро ще имаме ново предложение от България", уточни още Кьовеши.

Европейският главен прокурор изтъкна, че е избрала България сред една от първите държави за посещение във връзка с избора на делегирани прокурори от нашата страна и допълни: "Не съм на посещение, аз съм си вкъщи, защото ние имаме служба тук и като европейски главен проркурор е мое задължение да надзиравам работата на колегите тук. Не мога да цитирам цифра за процента на сигналите от България. След пет дни работа е много трудно да се оцени качеството на делата, които сме получили. Сред тези от България има получени дела за начина, по който някои граждани са използвали европейски средства. След като получим всички дела ще можем да кажем подробности. Много е трудно да оценя периода за приключване на дело в момента. Ще бъдем прозрачни в нашата работа и редовно ще публикуваме статистика". 

Кьовеши беше категорична, че няма да допусне намеса в работата на Европейската прокуратура. 

"Ако някои се опита да се намеси в нашата работа,, Ако някой политик се обади на европейски делегиран прокурор за намеса в работата му, аз ще направя това публично достояние", заяви още еворпейският главен прокурор. 

На въпрос на "Правен свят" как ще коментира протестите у нас и политическите нападки към главния прокурор на България, Кьовеши заяви: „Няма да коментирам протестите. От опита ми като прокурор в Румъния мога да кажа, че и тогава ставаше дума за независимостта на органа и случаят завърши пред Европейския съд по човешките права, който отсъди, че прокурорът трябва да бъде независим. Много е важно главните прокурори да бъдат независими и никой да не се намесва в тяхната работа. Без независимостта на прокурорите не можем да говорим за независимост на съдебната система". 

Относно санкциите от САЩ, европейският главен прокурор изтъкна, че "всички сме европейски граждани и имаме независима служба, която ще разследва престъпления в Европа. Ще работим по всички случаи, които попадат в обхвата на Европейската прокуратура“.

Като важен акцент от работата на институцията, Кьовеши подчерта, че всички дела ще се разпределят на случаен принцип.

"Много е важно да се знае, че делата ще бъдат разпределяни между прокурорите в отделните състави на случаен принцип. Имаме 15 постоянни състава. След това разпределяне всеки състав трябва да разгледа случаите, но да се осъществява и надзор, за да се види какво се върши по конкретно разследване и да се следи да няма забавяне с години. Ако отделен прокурор иска да повдигне обвинение и да приключи конкретно разследване, то той трябва да направи официално предложение към състава", обясни още европейският главен прокурор. 

Припомняме, че в четвъртък Кьовеши ce cрeщнa c глaвния прoкурoр Ивaн Гeшeв и миниcтърa нa прaвocъдиeтo Янaки Cтoилoв, а по-рано днес европейският главен прокурор проведе среща и с Висшия съдебен съвет

По време на разговора с правосъдния министър, Стоилов е запознал европейския главен прокурор с приоритетите си като служебен министър на правосъдието, като наред с това е заявил, че е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима. 

В Съдебната палата Лаура Кьовеши се срещна и с Иван Гешев. Българският обвинител номер едно изразил увереност в перспективите за успешно сътрудничество в интерес на европейските граждани между Прокуратурата на България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност.

Европейската прокуратура започна работа от 1 юни 2021 година. 

Европейският главен прокурор обобщи посещението си у нас на пресконференция, която се проведе в "Дома на Европа" в София. Почти час по-рано десетина протестиращи се събраха пред сградата. Заради тях цялото движение на градския транспорт в района беше преустановено. 

снимки: Правен свят

Още по темата

МП пусна промени в Наредбата за българското гражданство

Предишна новина

Русия глоби Фейсбук и Телеграм

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  Къде е коментар 4 Татяна Кристи | нерегистриран
  3
  0

  Изгледах брифинга на Лаура Кьовеши пред българските медии. Знаете ли кое най-много ми хареса? Че Кьовеши е ужасно скучна, скучна в добрия смисъл на думата – толкова скучна колкото трябва да бъде всеки прокурор.
  Тя е като една безизразна кукла – монотонна и лишена от емоции. Такава каквато трябва да бъде един прокурор. Тя не се заиграва с популистки ремарки, не се прави на интересна, не се опитва да поучава, назидава или да се хареса. Тя е като един прекрасен прокурорски сфинкс, който говори сякаш сече по камък – точно, кратко, ясно, монотонно, без нищо излишно.
  Кьовеши подчерта, че не я интересуват субективни понятия като „вярвам, надявам се, очаквам…“ и натърти, че единственото, което я интересува са фактите и закона. Кьовеши каза, че не е нейна работа да раздава правосъдие, а да анализира факти и да ги представя като обвинения. Толкова е прекрасна в липсата й драма и на циркаджийски номера, на които сме се нагледали в изказванията на българската прокуратура и политиците от доскорошната крадлива власт, че ми се иска да я прегърна.
  До Кьовеши гешев изглежда като малоумен милиционер, завършил помощно училище, който се опитва да се прави на интересен и да говори пълни глупости –като участник в некадърно телевизионно шоу, направено за примитиви като самия него, който дори не е научили английски език, за да комуникира с хора, извън периметъра на зайчарника.
  Кьовеши дойде и показа как трябва да изглежда и говори един независим прокурор. Затова, когато тя бе номинирана – управлението на мутри-обединени, начело с герб, се опитаха да блокират кандидатурата й, чрез своите калинки в европейските институции.
  Но ще дойде Видов ден за българските крадливи корумпета, защото по-голямата работа вече е свършена от българските независими медии и граждански организации.
  Остава кражбите да бъдат легитимирани от европейската прокуратура и съд с адекватни присъди за всички заслужили.

 2. 6
  | нерегистриран
  11
  -18
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  В рубриката открийте разликите:
  "Пропаганден свят" - Лаура Кьовеши идва у нас по покана на главния прокурор.
  Лаура Кьовеши - "...трябва да разберете, че не съм на посещение, а съм си у дома. Имаме офис тук."

  Само с това просто изявление , че си е като у дома Кьовеши спечели толкова позитиви, колкото нашите ербапи няма да спечелят и с целогодишно пъчене по телевизиите.

 3. 5
  | нерегистриран
  10
  -7
  До коментар #4 от "Татяна Кристи | нерегистриран":
  Изгледах брифинга на Лаура Кьовеши пред българските медии. Знаете ли кое най-много ми хареса? Че Кьовеши е ужасно скучна, скучна в добрия смисъл на думата – толкова скучна колкото трябва да бъде всеки прокурор.
  Тя е като една безизразна кукла – монотонна и лишена от емоции. Такава каквато трябва да бъде един прокурор. Тя не се заиграва с популистки ремарки, не се прави на интересна, не се опитва да поучава, назидава или да се хареса. Тя е като един прекрасен прокурорски сфинкс, който говори сякаш сече по камък – точно, кратко, ясно, монотонно, без нищо излишно.
  Кьовеши подчерта, че не я интересуват субективни понятия като „вярвам, надявам се, очаквам…“ и натърти, че единственото, което я интересува са фактите и закона. Кьовеши каза, че не е нейна работа да раздава правосъдие, а да анализира факти и да ги представя като обвинения. Толкова е прекрасна в липсата й драма и на циркаджийски номера, на които сме се нагледали в изказванията на българската прокуратура и политиците от доскорошната крадлива власт, че ми се иска да я прегърна.
  До Кьовеши гешев изглежда като малоумен милиционер, завършил помощно училище, който се опитва да се прави на интересен и да говори пълни глупости –като участник в некадърно телевизионно шоу, направено за примитиви като самия него, който дори не е научили английски език, за да комуникира с хора, извън периметъра на зайчарника.
  Кьовеши дойде и показа как трябва да изглежда и говори един независим прокурор. Затова, когато тя бе номинирана – управлението на мутри-обединени, начело с герб, се опитаха да блокират кандидатурата й, чрез своите калинки в европейските институции.
  Но ще дойде Видов ден за българските крадливи корумпета, защото по-голямата работа вече е свършена от българските независими медии и граждански организации.
  Остава кражбите да бъдат легитимирани от европейската прокуратура и съд с адекватни присъди за всички заслужили.

  Много точен анализ, Демонстрация как трябва да говори и да се държи професионалист на висока позиция.
  А иначе половината журналисти искаха да чуят,че Гешев е добър, а другата половина колко е лош-смешна работа.

 4. 3
  Част от пресконференцията й днес: | нерегистриран
  7
  -62

  Любопитно бе, че от "Правен свят", сайт свързан с Пеевски, един от санкционираните по закона "Магнитски" - попитаха Кьовеши как ще реагира ЕП на санкциите по закона Магнитски, и как се реагира на политически атаки към главния прокурор Иван Гешев.

  "Готови сме да си сътрудничим с всеки, който има информация за разследванията от компетенцията на институцията" - заяви Кьовеши.

 5. 2
  | нерегистриран
  12
  -53

  В рубриката открийте разликите:
  "Пропаганден свят" - Лаура Кьовеши идва у нас по покана на главния прокурор.
  Лаура Кьовеши - "...трябва да разберете, че не съм на посещение, а съм си у дома. Имаме офис тук."

 6. 1
  | нерегистриран
  4
  -14

  А Кьовеши ще се занимае ли с въпроса, че случайното разпределение на делата както е според закона в една страна-членка вече е 100% НЕслучайно на практика?
  И после пак да си поговорим за независимост.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.