Лаура Кьовеши настоява делегираните прокурор от България да са точно десет

Лаура Кьовеши настоява делегираните прокурор от България да са точно десет
Лаура Кьовеши, първият европейски главен прокурор, снимка:БГНЕС

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши настоява делегираните прокурор от България да са точно десет. Това става ясно от нейно писмо, представено от Огнян Дамянов по време на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). В него Кьовеши призовава българските кадровици да открият нова процедура и да изберат още четирима магистрати, на мястото на отхвърлените от Колегията на европейските прокурори преди седмица.

Както „Правен свят“ писа, на 7 април трима от излъчените български делегирани прокурори бяха окончателно одобрени от Колегията на европейските прокурори, други четирима бяха отхвърлени, а за останалите трима все още се чака произнасяне и преценка.

Сега обаче от писмото на Кьовеши се разбира, че въпреки отхвърлянето на четиримата ни кандидати - тримата следователи Бисерка Иванова, Преслава Петкова и Мая Ковачева, както и съдията Христо Крачуновто тя не е склонна да се откаже от тези бройки за български представители в новата институция, а е категорична, че те трябва все пак да бъдат запълнени чрез провеждането на нов подбор.

По време на заседанието на Прокурорската колегия бе потвърдено и, че окончателно одобрените за делегирани прокурор са Димитър Беличев от ОП – Пловдив, Бойко Калфин от ОП – Кюстендил и Светлана Шопова-Колева от СГП.

Тези, за които пък се чака произнасяне са Вероника Трифонова, Венцислав Фердинандов и Божидара Ганева-Димова.

По време на дебата в Колегията относно писмото на европейския главен прокурор Гергана Мутафова обърна внимание, че моментът не е подходящ да се взимат решения по същество във връзка с него, тъй като реално процедурата все още не е приключила окончателно.

Πpeдлaгaм дa нe взeмaмe ĸoнĸpeтнo oтнoшeниe пo cъщecтвo, a дa изчaĸaмe EΠ дa ce пpoизнece и зa тpимaтa ocтaнaли ĸoлeги, имeннo пo тoзи нaчин oбeĸтивнo биxмe пoдxoдили и биxмe yдoвлeтвopили иcĸaниятa, вĸлючитeлнo  възмoжнocттa зa нoви нoминaции”, каза и Калина Чапкънова.

След което Прокурорската колегия прие за сведение писмото на Кьовеши и заяви, че ще вземе решения по него след финала на назначенията.

Още по темата

Румен Сираков поема втори мандат като районен прокурор на Хасково

Предишна новина

Новото ръководство на САК няма да приеме отчета за бюджета, откри дупка от 241 552 лв.

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  | нерегистриран
  0
  0

  Както Правен свят писа? С това заглавие май замествате статията, която трябваше да напишете, за да информирате читателите си, ако ги уважавахте, че има отхвърлени кандидати и кои са те. То бяха стаии, то бяха хвалби за правилния избор. Писмо с отхвърлените и някак темата се подмина. Ама едно е заглавие Лаура Кьовеши настоява, друго е заглавие Лаура Кьовеши отхвърля. Бъдете по - коректни с читателите си. Манипулативността винаги прозира.

 2. 10
  | нерегистриран
  3
  -1

  И какво попречи изначално "да се подходи обективно и да се удовлетворят исканията на ЕП". Че сега да берете този резил.

 3. 9
  RRR | нерегистриран
  4
  -1

  Става, не става, дсе тая.В момента тя кара влака, къса билетите и пропуска багажа.

 4. 8
  Финци | нерегистриран
  2
  -20

  Коя е тази Кьовеши - поръчкова прокурорка. Държава, в която убиха Чаушеску и жена му без съд и присъда е варварска държава!!! Ръсоводила е поръчкова служба в Румъния за разчистване на политически сметки и за награда западняците я направиха Европияски прокурор - измислена оргатизация, която да защитава едрия европейски бизнес, защото я знаят, че е поръчкова. Европейската прокуратура е куха структура, а тази Кьовеши иска да я направи по румънски тертип - поръчки срещу неудобните

 5. 7
  | нерегистриран
  9
  -2

  А защо е изтрита информацията, че Кьовеши директно е заявила, че иска "нови четирима кандидата за ЕП"?
  Нещо пак ви убива в тоя едностранчиво поднасящ новини и коментари сайт? Това не е причина да криете информация, която е достоверна и към която има официална препратка.
  В Лекс бг си го има и се чете. От кого ще го скриете?

  5, Вицовете са затова, за да се казват. Не да се намеква за тях.
  Но и че сме богати на прокурори - богати сме.

 6. 5
  | нерегистриран
  3
  -3
  До коментар #4 от " | нерегистриран":
  Защо да няма хора? Нали сме най-богатата на прокурори държава на глава от населението. Не могат да проведат един честен и нормален конкурс ли? Могат. Въпрос на желание е.

  Явно не знаеш вица,за който е намекнал долния коментар

 7. 4
  | нерегистриран
  9
  -3

  Защо да няма хора? Нали сме най-богатата на прокурори държава на глава от населението. Не могат да проведат един честен и нормален конкурс ли? Могат. Въпрос на желание е.

 8. 3
  | нерегистриран
  16
  -2

  Нема хора

 9. 1
  | нерегистриран
  14
  -3

  А какво ви пречеше да откриете нова процедура и да предприемете действия по провеждане на избор!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.