КПКОНПИ стана пълноправен член на мрежата на органите за превенция на корупцията

КПКОНПИ стана пълноправен член на мрежата на органите за превенция на корупцията
Сотир Цацаров, председател на КПКОНПИ, снимка:БГНЕС/архив

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) бе приета за пълноправен член на Мрежата на органите за превенция на корупцията (Network of Corruption Prevention Authorities – NCPA), съобщиха от органа. Организацията е създадена през октомври 2018 г. в Хърватия, по време на конференция, проведена в рамките на хърватското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа, в сътрудничество с Групата държави срещу корупцията (GRECO). Сред членовете на мрежата са антикорупционните органи на Италия, Франция, Дания, Румъния, Гърция, Словакия, Словения, Сърбия, Естония, Канада, Черна гора, и др. Участват и организации със статут на наблюдатели, както и асоциирани членове.

Целта на Мрежата на органите за превенция на корупцията е професионално сътрудничество и обмен на информация и опит в противодействието на корупцията. Предвидени са и механизми за взаимно подпомагане и споделяне на добри практики, насърчаване на оперативната независимост на всеки от членовете, както и прилагане на международните стандарти за предотвратяване на корупцията.

Мрежата има Управителен съвет и Секретариат, като председателството се осъществява ежегодно на ротационен принцип от пълноправните членове, след определянето им с тайно гласуване. През 2020 г. организацията бе ръководена от Антикорупционната агенция на Република Франция. Именно от тази агенция, както и от Националния орган за борба с корупцията на Република Италия (ANAC) към КПКОНПИ бе отправено предложение за кандидатстване в Мрежата. След положително становище на Министерство на външните работи на Република България, учредителната декларация на Мрежата бе подписана от председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

 Комисията е приета за пълноправен член на заседание на Управителния съвет, проведено на 16 декември 2020 г. През настоящата година за председател на NCPA е избрана Агенцията за превенция на корупцията в Република Сърбия.

Още по темата

Генералният адвокат Bobek: Органът за защита на личните данни може да инициира производства за нарушения и при трансгранично обработване на данни

Предишна новина

Стефан Петров остава единствена номинация на следователите за член на ВСС

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    0
    0

    Жална и майка на Мрежата......

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.