КПКОНПИ иска от Божков яхта, лодка и самолет за над 35 млн. лв.

КПКОНПИ иска от Божков яхта, лодка и самолет за над 35 млн. лв.
Васил Божков, снимка:БГНЕС/архив

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) внесе в Софийския градски съд (СГС) иск за отнемане на имущество на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков, жена му Елена Динева и свързани с тях фирми за над 278 млн. лв., съобщиха от органа.

278 299 803. 33 лв. се претендират от Васил Божков по внесена искова молба в Софийски градски съд. Производството срещу него е започнало след повдигнати от прокуратурата обвинения за това, че в периода 2014-2020 г. е ръководел организирана престъпна група.

Иска се отнемане на моторна яхта“Wasabi 60Apex” (пазарна стойност 41 000 лв.), Моторна лодка “Brig Falcon 420” (пазарна стойност 1 100 000 лв.) и на Самолет „Bombardier” (пазарна стойност 34 000 000 лв.).

От Васил Божков и свързани с него лица се претендират и 31 недвижими имота – апартаменти и прилежащи помещения в сгради в центъра на София, апартамент в Балчик, право на строеж на многофамилна жилищна сграда в София, поземлени имоти и двуетажна къща в Гърция, недвижими имоти в Париж, Франция.

Припомняме, че Васил Божков има 18 повдигнати обвинения за извършени от него тежки криминални престъпления. Малко след като стана ясно, че той вече е обвиняем, се оказа, че е избягал от българските власти и заминал за Дубай. Срещу него има образувано досъдебното производство, касаещо неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта, пране на пари и други, като във връзка с това разследване е сочен за ръководител на престъпна група. Бизнесменът е обвиняем още и за убийства, принуди и изнасилвания, незаконно държане на археологически обекти и други.

На същото си заседание, КПКОНПИ е приела решения за внасяне на искове за отнемане на незаконно придобито имущество в окръжни съдилища на обща стойност 406 547 219 лв. В исковите молби са включени общо 36 недвижими имота и 7 моторни превозни средства от различни лица.

Още по темата

Наградиха прокурора, разследвал трагедията с трима загинали на пътя край Лесово

Предишна новина

Убиха италианския посланик в Конго

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.