Кандидат за ЕДП: Не съм просто един прокурор, прикован на бюро. Искам да изляза от зоната си на комфорт

Кандидат за ЕДП: Не съм просто един прокурор, прикован на бюро. Искам да изляза от зоната си на комфорт
снимка:БГНЕС

Започна третият ден от изслушванията на кандидатите за европейски делегирани прокурори (ЕДП). Участниците в процедурата са 31, след като в петък стана ясно, че и Мария Макрелова-Чернева от Специализираната прокуратура се е отказала от надпреварата. Всички подали документи ще имат възможност да се представят пред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) до събота, включително. Тогава кадровиците ще трябва да обсъдят и гласуват, за да излъчат общо 10 претенденти. В сряда пък стана ясно, че други трима кандидати са се отказали. Единият е съдия - Светомир Бабаков от Асеновград, а другият е Йорданка Дачева – Толева - прокурор в Окръжна прокуратура – Бургас. Третият отказал се е Светослава Пенчева-прокурор в Районна прокуратура - Пловдив.

Мая Ковачева - следовател в Следствения отдел в СГП се представи първа в третия ден от процедурата. „Това е първият път, в който се явявам за някакъв пост. Винаги съм считала, че следователската професия е мое призвание, като съм се занимавала с всякакъв тип престъпления – от такива срещу личността, срещу собствеността, данъчни дела и т.н. Винаги съм се стремяла да посещавам множество обучения и семинари, за да повишавам квалификацията си. В това число и за киберпрестъпления, към които имам афинитет“, посочи кандидатът. Тя отбеляза още, че с настъпването на технологиите и модернизацията очаква все повече електронизация на делата, много по-малко папки, както и много по-интензивна размяна на онлайн документи. „След 15-16 години разследвам престъпленията със същата страст. Макар че фокусът ми се измести от иначе много интересните дела срещу личността, аз обичам активната си работа“, каза още Ковачева.

Милко Момчев, който е прокурор в СГП, заяви, че има около 20 години опит, като дълго време е работил и в криминалния отдел на СГП. Той бе и сред наблюдаващите прокурори по мегаделото „Октопод“. „И до ден днешен смятам, че разследването по това дело няма аналог в историята на прокуратурата. Беше свързано с пране на пари, длъжностни престъпления, финансови престъпления, както и поредица други криминални престъпления. Работеше се и при постоянен медиен натиск. Това беше един огромен обем от информация, който трябваше да се преценява. Тогава доказах за себе си, че съм психически стабилен, независим и устойчив. Доказах и възможността си да работя в екип, тъй като ние на практика тогава използвахме целия ресурс на НСлС. Тогава за мен стана ясно, че не съм един прикован на бюро прокурор, а следва да участвам и в следствени действия“, коментира прокурор Момчев, разказвайки хронологията на целия процес. Той посочи още, че притежава и особен афинитет към международното право. „Желая да изляза от зоната си на комфорт и да се изправя очи в очи с това предизвикателство“, каза още кандидатът.

Пламен Петков, който в момента е административен ръководител на РП – Сливница, посочи че има 17 години стаж, като е работил и в СГП, в икономическия отдел. Той изтъкна, че е работил преимуществено в кариерата си по дела за данъчни престъпления и пране на пари. Прокурор Петков е работил и в отдел „Антикорупция“ в Специализираната прокуратура. „Точно в Специализираната прокуратура придобих и безценен опит в обмен на информация с органите на други държави, в това число и извън ЕС. В кариерата си съм се старал винаги да повишавам квалификацията си и да научавам повече. Като преподавател в НИП, се надявам, че съм успял да предам тези мои знания и на колегите си. Моята лична мотивация за кандидатстване за длъжността, е от една страна желанието за личностно развитие, но и от друга страна – желанието за борба с престъпността. Последното е и основната причина да стана прокурор въобще“, коментира кандидатът.

Преслава Петкова - следовател в Следствения отдел в Специализираната прокуратура – бе последната представила се в първата част на изслушванията. Тя е работила като следовател към СГП, била е командирована и в НСлС. „Благодарна съм на колегите в НСлС, тъй като заедно с тях придобих голям опит в разследването на данъчни престъпления и пране на пари. Подготвяла съм молби за правна помощ и съм изпълнявала такива молби. Била съм част и от специализирано звено „Антикорупция“ към СГП, което се занимаваше с корупционни престъпления. Не съм човек, който бяга от отговорност и колкото и нескромно да звучи аз се справям с работата си. Полагам максимални усилия, за да постигам нужните резултати. Работата ми към Специализираната прокуратура изисква огромна отговорност, комуникативност, бързи решения, овладяно процесуално поведение и умение за работа в екипи, които аз притежавам. Периодично се опитвам да надграждам и уменията си за владеене на езици, в това число и на юридически английски“, посочи Петкова.

Във втората част от деня, колегията изслуша първо Радостина Цанева - следовател в Окръжния следствен отдел в ОП – Пловдив. От началото на 2018 г. тя е командирована в Специализираната прокуратура. „Преценката ми за участието ми е премерена и премислена. Позицията е натоварена с огромни очаквания от всички граждани на ЕС, поради което ще се изисква огромна всеотдайност, която притежавам. Явявам се пред вас с целия си 23-годишен стаж в разследване на данъчни престъпления, икономически престъпления и организирана престъпност. Въпреки немалкия ми стаж, спазвам принципа, че всеки трябва да се учи през целия си живот. Всъщност, аз освен право, съм завършила и финанси. Това мое второ образование именно ми помага значително в работата, като освен това тази квалификация съвпада напълно с изискването европейските делегирани прокурори да са вещи в икономическата и финансовата сфера“, посочи кандидатът.

Следваща поред се представи Светлана Шопова-Колева - прокурор в СГП. Занимавала се е с дела с голяма фактическа и правна сложност и голям материален интерес. Работила е по финансови измами, злоупотреба със служебно положение, пране на пари и данъчни престъпления. Работила е и в Министерство на правосъдието, малко след завършване на образованието си. „Винаги съм работила в натоварени звена, мога да работя в условията на спешност, както и да върша по няколко неща едновременно. Смятам, че това ще ми бъде от полза, ако бъда избрана за европейски делегиран прокурор. В състояние съм да мотивирам и други хора, за да работим за обща цел, адаптирам се бързо в нова среда и в екипи. Владея английски и френски на много добро ниво и съм свикнала да работя в мултикултурна среда“, каза кандидатът.

Светлана Стоянова-Вайзе - следовател в Следствения отдел в Специализираната прокуратура също изложи мотивите си да се яви в процедурата. Тя посочи, че е убедена, че именно Европейската прокуратура е тази, която ще успее с цялата тежест на закона да защити финансовите интереси на гражданите на ЕС. „Работила съм по всички състави на икономическите престъпления – подкупи, данъчни престъпления, престъпления срещу валутната система, митнически престъпления – цялата гама от деяния в нашия НК. В Специализираната прокуратура човек получава една много сериозна практическа подготовка. Тук се научаваш да работиш в екип, защото организираната престъпна група се бори само с обединените действия на всички институции. Работила съм в съвместни екипи за разследване с Германия, Франция, Швеция и други“, посочи кандидатът.

Изслушванията продължават в събота, когато би трябвало да се проведе и гласуването.

Още по темата

Разследват фалшива информация за починала учителка след ваксина

Предишна новина

Правомощията на Специалната комисия, издала присъдата на Левски, са съобразени с действащия НК в Османската империя

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  "разследвам престъпленията със страст"-много неща ми идват на ум при това изявление на колежката, но ще ме обвинят в сексизъм, ако ги споделя!

  Рсзправяй де, 14.02. иде:)

 2. 6
  | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #3 от "Мале, мале | нерегистриран":
  Като им чета високопарните, матросовски напъни и това кой в какви дела и то ярки провали на прокуратурата бил участвал си мисля, че този конкурс е срам, а повечето кандидати са ако не за уволнение, то поне за понижение! Не завиждам на Кьовеши за кадрите които ще й предложат от тук.

  Ти пък сигурно си за повишение........

 3. 5
  | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  ...и какъв е резултатът от мегаделото "Октопод", освен че прокурорът е установил психическата и емоционалната си устойчивост?

  Като станеш прокурор ще разбереш.

 4. 4
  Прозрачност без граници | нерегистриран
  1
  0

  Утре ще ви представят списъка на калинките - поне 6,7 специализирани и 2-3 други за цвят, все послушни, контролируеми, безопасни и най-вече верни на когото трябва! Както е казал великия грузински мъдрец:"Кадрите решават всичко"! Тези в Европа ще "избират" от селектирания отбор на някой...

 5. 3
  Мале, мале | нерегистриран
  10
  -6

  Като им чета високопарните, матросовски напъни и това кой в какви дела и то ярки провали на прокуратурата бил участвал си мисля, че този конкурс е срам, а повечето кандидати са ако не за уволнение, то поне за понижение! Не завиждам на Кьовеши за кадрите които ще й предложат от тук.

 6. 2
  | нерегистриран
  7
  -3

  "разследвам престъпленията със страст"-много неща ми идват на ум при това изявление на колежката, но ще ме обвинят в сексизъм, ако ги споделя!

 7. 1
  | нерегистриран
  11
  -1

  ...и какъв е резултатът от мегаделото "Октопод", освен че прокурорът е установил психическата и емоционалната си устойчивост?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.