Камарата на представителите изпрати в Сената основанията за импийчмънт на Тръмп


Камарата на представителите на САЩ прие резолюция за изпращане на двете основания за импийчмънт на президента Доналд Тръмп в Сената, където да започне съдебният процес за евентуалното му сваляне от длъжност.
 
Контролираната от демократите долна камара на Конгреса прие документа с 228 на 193 гласа, които се разпределиха основно по партийна линия. С тази резолюция се назначават седемте прокурори, чиито имена обяви по-рано председателката на Камарата Нанси Пелоси, осигурява се финансиране на процеса и се предават основанията за импийчмънт на горната камара. "Днес сме тук, за да прекрачим един много важен праг в американската история", заяви Пелоси преди гласуването.
 
Вотът в долната камара на Конгреса идва четири седмици след като Камарата на представителите гласува за импийчмънт на президента за злоупотреба със служебно положение и възпрепятстване работата на Конгреса заради отношенията му с Украйна.
 
Не се очаква съдебният процес на президента Тръмп да трае повече от две седмици, заяви пожелал анонимност високопоставен представител на администрацията на САЩ, цитиран от Франс прес. "Мисля, че е много слабо вероятно да продължи повече от две седмици", каза източникът. Според него Белият дом смята, че Тръмп би трябвало бързо да бъде оневинен от горната камара на Конгреса, в която мнозинство имат републиканците. Очаква се процесът на Тръмп в Сената да започне във вторник.
 
Американският конгресмен Адам Шиф ще ръководи екип от седем демократи, които ще играят ролята на прокурори в процеса по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп в Сената. Шиф, бивш федерален прокурор в Калифорния, ръководи разследването срещу Тръмп на контролираната от демократите долна камара на Конгреса.
 
Демократът е председател на комисията по разузнаването към Камарата на представителите. Председателят на комисията по правните въпроси към камарата Джери Надлър ще бъде част от прокурорския екип в процеса в Сената.
 
Сред останалите "прокурори" е 72-годишната Зоуи Лофгрен, която има голям опит с процедури по импийчмънт. Лофгрен е била сътрудник в юридическата комисия към Камарата на представителите по време на изслушванията за импийчмънт на Ричард Никсън през 1974 г. Тя е била член на юридическата комисия на камарата, когато се подготвяха обвиненията за импийчмънт на Бил Клинтън през 1998 г., а също и тези срещу Тръмп сега.
 
В групата от седем души влиза и Хаким Джефрис, на 49 години, смятан за "изгряваща звезда" в Демократическата партия и за потенциален бъдещ председател на Камарата на представителите, Вал Демингс, който е на 62 години и е бивш полицейски началник от Орландо, 40-годишният Джейсън Кроу, дългогодишен конгресмен от Колорадо, а преди това военен, който е бил на три мисии в Ирак и Афганистан, както и Силвия Гарсия, на 69 години, която е бивша съдийка от Тексас и е член на Конгреса първи мандат.
 
Миналия месец Камарата на представителите гласува за импийчмънт на президента заради злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса.
 
Тръмп е обвиняван, че е използвал поста си, за да окаже натиск върху Украйна да разследва демократа Джо Байдън - негов потенциален съперник на президентските избори през ноември.
 
След обявяването на екипа от демократи, които ще са прокурори по делото срещу него в Сената, президентът написа в Туитър: "Това е още една измама, организирана от демократите, които не вършат нищо". Говорителката на Белия дом Стефани Гришам отново каза, че Тръмп не е направил нищо нередно. "Той с нетърпение очаква да може да се ползва в Сената от правата, които госпожа Пелоси и демократите от камарата му отказаха, и очаква да бъде напълно оневинен", заяви Гришам.
 

Въвеждат регулация за тротинетките

Предишна новина

Само парламентът и президентът са упълномощени да инициират промени в основния закон

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.